Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24. obljetnica akcije Bljesak

Plenković u Okučanima: 'Ne obraćam pozornost na Hasanbegovićevu izjavu'

Ivica Galovic/PIXSELL
30.04.2019.
u 18:16

Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata 3. svibnja organizira komemoraciju u znak sjećanja i spomen na sve poginule u Domovinskom ratu na području Brodsko-posavske županije

U okviru 24. godišnjice Vojno-redarstvene akcije Bljesak, koja se obilježava u nizu gradova zapadne Slavonije, Okučane je u utorak poslijepodne posjetio predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima.

Plenković je ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen- obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak 1995. Kristalnoj kocki vedrine.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što načelnik Općine Okučani Aco Vidaković nekoliko mandata „radi kontinuirano i sustavno na poboljšavanju uvjeta života“, a danas su im uručeni instrumenti koji trebaju pomoći pojedinim dijelovima Hrvatske, posebice onim  koji su slabije razvijeni.

"Riječ je o sedam gradova i općina u Zapadnoj Slavoniji. Naime, ministrica Žalac uručila je danas Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan, i to gradonačelnici Pakraca, gradonačelniku Lipika te načelnicima općina Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška.

To je četvrto područje za koje se rade ti instrumenti. Oni će poticati socijalnu, gospodarsku i komunalnu infrastrukturu i poduzetništvo u godinama koje dolaze, rekao je premijer. Uz ono što smo učinili sa Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, dakle uz jednu fiskalnu decentralizaciju, to će, nadam se, omogućiti ovom dijelu Slavonije da se brže i kvalitetnije razvija, i da uloga lokalnih jedinica bude snažnija u pripremi razvojnih projekata" dodao je.

Premijer je istaknuo i važnost projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je Vlada osmislila za pet slavonskih županija, kao i činjenicu da je njihov naglasak da „pomognu sada“.

Naglasio je kako su do sada potpisni ugovore koji su prešli devet milijardi kuna, što znači da će u okviru ovoga mandata Vlade biti ugovoreno „sve ono što je bilo predviđeno“.

Demografski problem je izražen, kao i većem dijelu Hrvatske, pa je otvaranje radnih mjesta jedna od mjera da Vlada zadrži ljude u Slavoniji, kazao je premijer.

Na pitanje novinara o 'curenju službenih podataka, koje dugo traje', Plenković je kazao da brojni mediji imaju svoje načine da dolaze do saznanja koja ne bi trebala biti dostupna javnosti.

Obrovac je vrlo neobičan slučaj, nisam bio svjestan da se nešto takvo zbiva, kazao je vezano za 'aferu s Domom zdravlja u Obrovcu', i dodavši kako Vlada radi na poboljšanju zdravstvenog sustava i njegovoj financijskoj održivosti, kao i poboljšanju i dostupnosti zdravstvenih usluga.

To je jedna od ključnih strateških reformi za koju treba više napora, sredstava i dulje vrijeme, kazao je i dodao da će nastaviti raditi na tome.

HDZ za EU izbore ima kvalitetan program   

HDZ je na svim razinama izrazito kompetentna i verzirana stranka za sve europske teme; imamo kvalitetan program naših stručnjaka, koji se naslanja na širi program naše Vlade i Europske pučke stranke, kazao je premijer Planković na novinarsko pitanje zašto HDZ-ova lista nema preferencijalnih glasova.

"Svatko s liste će privući dio preferencijalnih glasova, a ono što je važno, mi u sve te izbore idemo timski, principijelno smo išli sami, poslali smo jedino poruku HDZ-u BiH, ali više od svega cijeloj BiH i hrvatskom narodu BiH, i siguran sam da ćemo imati najbolje rezultate", naglasio je.

Na pitanje da komentira izjavu Zlatka Hasanbegovića da mu je „Plenković poslao policiju zbog prvog bijelog polja na zastavi" koja je izvješena u prostorijama stranke Neovisni za Hrvatsku, premijer je odgovorio da ne obraća „pozornost na te izjave“.

U Bljesku oslobođeno 500 četvornih kilometara zapadnoslavonskog teritorija

Lokalni mediji donose više objava koji govore da su Okučani danima u znaku priprema za obilježavanje 24. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Bljesak”. Središnja svečanost predviđena je u Okučanima u srijedu, za koju prema načelniku Vidakoviću pripreme teku prema planu, ali koji je istaknuo da je pored "Bljeska" pred općinom i izazov organiziranja snimanja emisije "Lijepom našom”.

Bljesak je u Slavonskom Brodu obilježen 20. Međunarodnim sportskim susretima invalida "Bljesak 2019" u kojima je sudjelovalo više od 250 sportaša iz četiri zemlje, koji su se natjecali u košarci u kolicima, u sjedećoj odbojci, boćanju i u šahu.

Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata 3. svibnja organizira komemoraciju u znak sjećanja i spomen na sve poginule u Domovinskom ratu na području Brodsko-posavske županije.

U Novskoj je u utorak otvorena Revija filmova o Domovinskom ratu, a u Jasenovcu će također u srijedu biti položeni vijenci i otkrivena Spomen-soba hrvatskim braniteljima.

VRA Bljesak započela je rano ujutro 1. svibnja 1995. i u njoj je oko 7200 pripadnika Hrvatske vojske i specijalne policije za 36 sati oslobodilo 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. U akciji su poginula 42 branitelja dok ih je 162  ranjeno.

>> Pogledajte video: Domovinski rat - Prvi veliki poraz Ratka Mladića

Komentara 6

Avatar Mi sami
Mi sami
22:05 30.04.2019.

Haso pometi anemiju dezerteriju!

Avatar berija1
berija1
02:59 01.05.2019.

Ha ha Haso sam sebe prijavio.

DU
Deleted user
10:17 01.05.2019.

Čestitke svim sudionicima akcije. Bila je čast oslobađat Domovinu od istočne klateži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije