Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

PREMIJER ODGOVORIO NA PISMO: Vlada (ipak) objavila interpretativnu izjavu uz Marakeški sporazum!

Objava "interpretativne izjave" s novim "kreativnim" prijevodom Globalnog kompakta te Plenkovićeva odluka da umjesto hrvatske predsjednice ili njega u Marakeš leti tek ministar unutarnjih poslova - pobjeda je kritičara Marakeškog sporazuma!

Komentari 35

DU
Deleted user
17:13 17.11.2018.

Gospodine Hristić - u samo dva dana dva velebna članka! Prožeta argumentima koje je doista teško pobiti. Ne vladam engleskim jezikom, njemačkim vrlo dobro. Pročitao sam cijeli tekst Marakeške deklaracije, na hrvatskom jeziku gdje je pisalo "obvezujemo se" i pročitao sam cijeli tekst na njemačkom jeziku gdje "wir verpflichten uns", u prijevodu "obvezujemo se"!!!! Radi se o "službenim" ili neslužbenim prijevodima nije relevantno. Relevantno pak mi je kada moram donijeti zaključak da je premijer Plenković isplanirano pokušao obmanuti javnost. Zapravo - on to radi i sada. Meni za tu obmanu javnosti ne treba nikakav "prijevod" jer je ista tako jasna, vidljiva, osjetljiva - pa rekao bih čak i opipljiva.

VL
BI
bikica7
16:43 17.11.2018.

Nama se stalno servira nametanje svjetskih institucija pod vidom obvezujuće,kojega vlada relativizira u ne-obvezujuće kao toboze mi smo mutavi pa nitko osim vlade nema pojma o engleskom jeziku.Zašto mismo svoji kao Austrija, Mađarska, Poljska i druge nam bliske zemlje.

VL
Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
16:31 17.11.2018.

Ergo, gđa.Presjednica je bila u pravu. Sada svi njeni direktni i indirektni (kukavički) kritičari neka se poklope ušima i neka idu van iz politike.

VL
HR
Hrvatska
16:37 17.11.2018.

Podrska nasoj kraljici Kolindi. Ovaj neka ide kod partnera Junckera.

VL
Avatar kenshi
kenshi
18:35 17.11.2018.

"Commitment" je naprimjer , zakonito sklopljen brak gdje je mužu i ženi obveza međusobno poštivanje. Svaki" commitment" u Engleskom jeziku jest obveza. Ali bez obzira na igranje riječima, zastrašujuće je da jedan premijer suverene države je spreman razmatrati prihvaćanje razbježanee ISIL-ovce koji navaljuju na granicu i tumaraju šumama i gorama. To je veleizdaja, sabotaža i agresorski čin!

VL
ST
stefj
17:48 17.11.2018.

Pobjeda kritičara? Možda samo jalova pobjeda... Interpretativna izjava ne znači apsolutni ništa i uvijek, ali baš uvijek, služi za smirivanje domaće javnosti. Potpuno isto kao što za to služi i kreativni prijevod Mrakeškog kompakta. U bilo kakvim sporovima uvijek se gleda original teksta i kako god ga se prevelo, to ne igra nikakvu ulogu, osim da umiri domaću javnost... Isto je i s time tko ide tamo. Sasvim svejedno ide li i tajnica, ako je tamo službeno, znači da država podržava sporazum i, kao što u samom sporazumu piše, obavezuje se za njegovu provedbu... To je samo još jedna uredba kojom birokracija oblikuje svijet prema sebi. Plenkoviću tak svejedno što će biti s Hrvatskom, on svoju budućnost vidi u EU strukturama. A da bi te strukture lagodno živjele, treba puno nisko plaćene i visoko porezno opterećene radne snage. I to je bit svega...

VL
DU
Deleted user
17:01 17.11.2018.

'commit to' svakako, ukoliko ne sada, biti će obvezujuću nekom budućom EU direktivom koje su u načelu iznad nacionalnih legislativa, ujedno ukoliko koristimo i riječ 'predan' ne odmiče sudionika od odgovornosti ili pak primjene u nekom trenutku. Na koncu čemu nekoga i slati ukoliko dokumenat nije obvezujući i ne potpisuje se pa radilo se i o nižem činovniku. Iskreno, nepoznat mi je bilo koji službeni dokumenat bez nekog oblika potvrde prisutnosti ili potpisa! Što se Predsjednice tiče i nadalje šuti tako da njen stav niti u kom slučaju nije jasan. Takav odnos nikako se ne može svrstati u korektne niti predane nekom opredjeljenju. Usprkos,veći problem od migranata je Republika Hrvatska koja ne uspijeva umanjiti exodus vlastitih građana. Odgovor g. Plenkovića narodski se može svesti na preljevanje iz šupljega u prazno. Isto se odnosi na Predsjednicu.

VL
DU
Deleted user
18:20 17.11.2018.

K.G.K. ne želi da njeno prisustvo ovjekovječi izdaju R.H.

VL
DU
Deleted user
17:23 17.11.2018.

Cim prije treba raspisati referendum o izmjenama izbornog zakona kojim bi se konacno vlast vratila u ruke onima kojima i pripada - hrvatskom narodu. Samo novi izborni zakon moze uzeti moc iz ruku korumpiranih politickih elite. Pa nam se vise ne bi dogadjalo da premijera imenuje Milijan Brkic - a ne hrvatski narod. Ne bi nam se dogadjalo da taj isti premijer vlada mimo volje hrvatskog naroda u incestuoznom braku s HNS-om i uz podrsku kriminaliziranog Milana Bandica i njegovih prebijega. Ne bi nam se dogadjalo da glas onih koji na izbore dolaze autobusima "Lasta" Beograd vrijedi vise od glasa hrvatskog covjeka u Sirokom Brijegu,Munchenu,Dublinu,Canberri ili Buenos Airesu. Vlast poizlazi iz narodne volje i vlast pripada narodu,a ne briselskim "direktivama" i njihovim podrpasima u Hrvatskoj .

VL
BO
boris
18:09 17.11.2018.

Zašto nije bolje ograditi se sasvim kao i Austrija? Plenković ne mijenja svoju ćud

VL
IK
Ikonoklast
16:42 17.11.2018.

Kvisling!

VL
DU
Deleted user
18:23 17.11.2018.

Smutljivac i Mutikaša... zna se tko.

VL
Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
17:05 17.11.2018.

To o INTERPRETATIVNOJ izjavi je magla za javnost jer je jedako tome da ja kaže, izjavim i potpišem da ću u nekom zakonu koji vlada izglasa poštivat sve zakonske odredbe osim te-te i te odredbe, dakle biram što mi paše!

VL
PI
pinkec
20:57 17.11.2018.

Znači g. Plenki ne razumje Engleski ili možda namjerno mnipulira? Kako je sa drugim jezicima s kojim kaže da raspolaže? Niti razumje, niti zna, niti želi znati, specijalno kad su pitanja ovako važna i opasna po ugrozu našega naroda. Je. Je li to neznanje ili namjerno utapanje naroda, naroda koji mu je i još uvijek daje povjerenje? Ovo je kazneno djelo i treba se za to odgovarati pred sudom i narodom.

VL
SZ
stela_zg
19:17 17.11.2018.

s predanošću i opredjeljenjem ili obavezom, plenković je i dalje hrvatska inačica antiracist hitlera. konačni rezultat će biti isti- islamizacija Hrvatske i ireverzibilno promijenjena demografska struktura u korist neinteligentnih i primitivnih masa iz trećeg svijeta koje će od Hrvatske napraviti shithole provinciju identičnu krajevima iz kojih su došli.

VL
KC
kcerovac
17:33 17.11.2018.

Nije točno da se "junction" može prevoditi slobodnije. Znači samo jedno: spoj ili spajalica. Sve drugo je krivotvorenje. Pojam je poznat iz tzv. poluvodičke elektronike, gdje postoji PN-spoj ili NP-spoj. tranzistor primjerice ima dva PN (NP) spoja. PNP ili NPN tranzistor. U sporazumu sa Slovenijom junction je nepravilno preveden.

VL
DU
Deleted user
20:58 17.11.2018.

Najnovije...CDU, ne podržava migrantski kompakt...https://www.focus.de/politik/deutschland/gelbe-karte-fuer-die-bundesregierung-sachsen-anhalts-cdu-lehnt-un-migrationspakt-ab_id_9930966.html?fbclid=IwAR2D0FjuEtCZ-PKXk7xQPjLMDDJvMAi-RdTnZ0QLYWz61zbKx1bHTYHqo5Y

VL
MA
MarijaKnezovic
10:53 18.11.2018.

Taj Compact ce biti usvojen u vidu Deklaracije na zasjedanju Un-a i samim tim ce se svatko moci pozvati na nju i pred sudom ostvariti svoj interes!!

VL
WW
wwwcroxx
10:56 18.11.2018.

HDZ i SDP komuniste u zatvor ili protjerati u Srbiju!!!

VL
KB
kamilo.bozic
05:27 19.11.2018.

SVI POLITICARI U HRVACKOJ ZAJEDNO NISU NI DOKOLJENA PRISJEDNICI POSEBNOBI NAGLASIO JONJO JADRANKOVIS I SNJONJO PLENKOVIC ANIJE NAODMET DODATI I DRUGU DVOJICU MILANOVICA I SANEDERA KOJISU UNISTILI HRVACKU DASE NECE LAKO OPORAVITI

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.