Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.04.2015. u 11:50

Kad je u ožujku 2011., također u izbornoj godini, predsjednika SDP-a na konzultacije zvao Ivo Josipović, Milanović nije bio tako čangrizav niti je imao potrebu čast SDP-a braniti od tadašnjeg predsjednika države kao od današnje predsjednice

Iznenađen i povrijeđen što je na konzultacije stranačkih čelnika kod predsjednice države pozvan kao šef SDP-a... Joj ne, pa ne može zbog toga biti iznenađen, dakle što je pozvan kao predsjednik Vlade, a ne kao... Ili, ispričavam se, ipak je obrnuto. Kako god, ima ona nepristojna izreka koja tematizira prigode u kojima nekome i dlaka smeta, ali koju zbog digniteta javne riječi i poštovanja funkcije premijera nećemo upotrijebiti premda bi savršeno pristajala. Mogao je Zoran Milanović jednako snažno i uvjerljivo argumentirati i da je 9 sati odveć ran termin ili diskriminirajući jer je sastanak sa šefom HDZ-a predsjednica zakazala sat kasnije. U svakom slučaju, premijer je odlučio biti politički frik inzistirajući i kao stranački šef i kao premijer na, kako bi on to rekao, frikciji s predsjednicom države.

Kad je u ožujku 2011., također u izbornoj godini, predsjednika SDP-a na konzultacije zvao Ivo Josipović, Milanović nije bio tako čangrizav niti je imao potrebu čast SDP-a braniti od tadašnjeg predsjednika države kao od današnje predsjednice. Zašto bi sada samo Milanović bio pozvan po funkciji, a ne onda i Vesna Pusić te kakve veze ima državna funkcija ako je sastanak sa stranačkim prvacima!? Zašto sada to Milanoviću smeta ako je i Josipović pozvao Jadranku Kosor kao predsjednicu HDZ-a, a ne Vlade? Očito nešto ima u Kolindi Grabar-Kitarović što kod predsjednika SDP-a budi obrambene mehanizme, što je već samo po sebi kompliment šefa SDP-a aktualnoj predsjednici. Pa što bi dobio Milanović, SDP i demokratski principi da je, za razliku od ostalih, pozvan od predsjednice isključivo kao predsjednik Vlade? I bi li se uistinu tada pojavio na Pantovčaku? Možda bi, ali tada jedino u pratnji ministra branitelja Predraga Matića. Kako bi inače ministar objasnio zašto i on ne može otići kod predsjednice. A kad bi Matić otišao, makar i s premijerom čija mu je potpora važna, izgubio bi "21 gram duše koje ima". Dakle, premijer zapravo i nije imao izbora.

Premda je sve to zapravo nebitno. Ključno je pitanje smisla tih konzultacija kod predsjednice. Govori li nam Josipovićevo iskustvo da taj izvankonstitucionalni institut ima svoju svrhu i budućnost? Po čemu to pamtimo konzultacije kod Josipovića iz ožujka 2011.? Ima li nade da bi Hrvatska mogla biti imalo bliže onom obećanom krugu prosperitetnih zemalja svijeta čak i da se premijer odazvao pozivu?

Ne znamo. Iako će neki s priličnom sigurnošću reći kako se ne bi ništa bitno dogodilo te da bi u slučaju premijerova odaziva argumenti i simpatije bili na njegovoj strani, ovako će barem kod nepopravljivih optimista ipak ostati sumnja kako bi možda neki napredak bio i ostvaren da predsjednik vladajuće stranke nije odbio poziv predsjednice. Drugim riječima, i prije nego je održala konzultacije s čelnicima stranaka, Kolinda Grabar-Kitarović ovako je već ostvarila politički uspjeh jer je Zoran Milanović već dao smisao njezinoj inicijativi. Jer, čak i ako ništa ne postigne, temeljna je poruka da je Milanović kriv za neuspjeh inicijative i da je općenito on taj koji u okolnostima gospodarske krize izbjegava suradnju, dogovor, zajedništvo koji su nam toliko potrebni. I taj tempo potez na hrvatskoj političkoj šahovnici sasvim je dovoljan s obzirom na to da su se potezi tek počeli vući. I unatoč tomu što Grabar-Kitarović navodno ne može bogzna kakve poteze vući, uvijek se može uzdati u Milanovićevu pomoć.

>> Predsjednica čekala premijera: Nikome neću dopustiti da iz vlastitog hira ne poštuje ustavno-pravni poredak zemlje!

>> 'Milanovićev nedolazak je neprihvatljiv, trebao je doći i reći što Vlada planira učiniti'

Komentara 46

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
11:58 14.04.2015.

S pravom će ostat zapisan kao najgori premijer u povijesti države, a i šire...

ZA
zagorec20
12:04 14.04.2015.

Jao nama sa satkvim premijerom, ostaje nam samo da se tješimo s time što će uskoro biti bivši, to je jedino dobro. Umjesto da učini sve što može da doprinese normalizaciji odnosa on se i dalje ponaša bahato i bezobrazno

DU
Deleted user
12:03 14.04.2015.

Ne znam da li ste zapazili, u drugoj polovini mandata više se ne samouspoređuje s Tony Blairom jer je valjda i sam svjestan da je ispao Tony Brainparking (mozak na pašu). A što drugo njemu preostalo kad više ne prolazi "usta moja hvalite me" odnosno nigdje rezultata njegove vladavine, sve strmeknuto - od broja nezaposlenih, BDP-a i da dalje ne nabrajamo... Posvadio se sa svima na relaciji Špičkovina - Berlin (Merkel) i stvarno je bahat i nesposoban, idealan za veleposlanika RH u Sj. Koreji jer tamo i njegova družica može dijeliti savjete kako ekonomizirati s rižom, kao što ovdje pametovala sa šnitama crnog kruha. Tek post festum, kad prođu izbori, esdipijeva vrhuška će biti puna kritika na račun Milanovića - sad su zabljesnuti kao srne farovima i paralizirani su. Al će onda biti prekasno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije