Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika zabrinutost konzervativaca

Britanskog premijera Borisa Johnsona večeras čeka glasanje o povjerenju

British Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street, in London
Foto: Peter Cziborra/REUTERS
1/3
06.06.2022.
u 10:17

Deseci konzervativnih zastupnika izrazili su zabrinutost može li Johnson (57) i dalje upravljati Britanijom, koja je suočena s rizikom od recesije, rasta cijena goriva i hrane a trenutno i s prometnim kaosom u Londonu zbog štrajka.

Zastupnici britanske Konzervativne stranke u ponedjeljak će glasati o povjerenju svom čelniku Borisu Johnsonu koji bi, ako izgubi, time prestao biti premijer, objavio je zastupnik Graham Brady.

„Prijeđena je granica od 15 posto zastupnika u parlamentu koji traže glasanje o povjerenju čelniku Konzervativne stranke“, napisao je Brady, predsjednik Odbora 1922., grupacije te stranke unutar parlamenta 

Brady je najavio da će se glasanje održati između 18 i 20 sati po britanskom vremenu. 

Glasovi će se prebrojati odmah potom, a rezultati objaviti u vremenu koje će se još odrediti“, dodao je. 

Johnson, premijer od 2019. pod sve je većim pritiskom nakon izvješća o alkoholiziranim proslavama političkog vrha u vrijeme dok je ostatak Velike Britanije bio pod strogim mjerama uvedenima zbog pandemije covida-19. 

Niz konzervativaca izrazio je zabrinutost oko toga je li 57-godišnji Johnson izgubio autoritet da vodi državu dok joj prijeti recesija, rast cijena hrane i goriva te štrajkovi u Londonu. 

Jesse Norman, dužnosnik ministarstva financija između 2019. i 2021., posljednji je torijevac koji je javno zatražio glasanje o povjerenju, pridruživši se sve većem broju onih koji smatraju da stranka pati zbog Johnsona. 

Norman je rekao da više ne može stajati uz premijera. 

„Nedavni događaji pojasnili su položaj u kojem je ova država pod vašim vodstvom, ne ostavivši ikakve sumnje. Bojim se da ne postoje nikakve okolnosti u kojima bih mogao služiti u vladi koju vodite vi“, napisao je Norman u pismu koje je objavio na Twitteru. 

Za Johnsonov odlazak treba glasati većina konzervativnih zastupnika, njih 180, što se smatra teškim za postići. Ako to ipak uspije, slijede izbori za novo vodstvo stranke. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije