Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGLEDNI VODIČ

Prema Gault&Millau vodiču, chef godine je Fabricio Vežnaver

Gault&Millau Croatia
05.06.2021.
u 00:30

U zagrebačkom hotelu Esplanade okupilo se sedamdesetak najboljih kuhara Hrvatske, a svi ističu kako se nadaju da se pandemijske mjere, koje su im otežale posao, bliže kraju

“Svjesni smo da je ovo razdoblje prepuno izazova za ugostitelje i chefove koji su možda i najviše stradali zbog lockdowna. Vodič Gault&Millau ih želi poticati da se i dalje bore i da zajedno s malim proizvođačima hrane i vina ostanu posvećeni namirnicama i jelima svoga kraja”, kazala je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica hrvatskog Gault&Millaua na svečanosti uručenja nagrada najboljim restoranima i chefovima u izboru ovog prestižnog francuskog gastronomskog vodiča.

Tri chefa sutrašnjice

Prema ovom uglednom vodiču, koji su dvojica francuskih gastrokritičara ustanovila još davne 1965. godine, chef godine u Hrvatskoj je Fabricio Vežnaver iz restorana “Pergola” iz Zambratije pokraj Savudrije. Trofej veliki chef sutrašnjice osvojila su pak tri chefa: Marina Gaši, iz restorana “Marina” u Novigradu, Matija Bogdan iz zagrebačkog restorana “Mano” te Marko Gajski, chef restorana “LD” iz Korčule. No, podjednako važan trofej za chefa tradicijske kuhinje, pripao je Marici Posavec iz restorana “Didin konak” u Kopačevu, dok je Zlatko Marinović, chef splitskog restorana “Noštromo”, osvojio trofej za chefa nove tradicijske kuhinje.

I trofej za mladog talenta godine ovog su puta podijelila dvojica perspektivnih kuhara: Dino Knežević iz restorana “Nobilion” hotela Ikador u Iki, te Bernard Korak iz restorana “Korak” u Jaski. Žakline Troskot, vlasnica slastičarnica “Amélie”, osvojila je trofej za chefa slastičara, a šibenskoj konobi “Marenda 2” i njezinoj šefici Ankici Milković pripao je trofej za najbolji POP lokal. Trofej za najboljeg šefa sale & servis 2021. osvojio je dvojac – Davide Kmet i Davor Antolović iz “Rio Snack Bara” u Rovinju.

U kategoriji najboljih restorana slavili su, pak, “360” iz Dubrovnika i njegov chef Marijo Curić, te šibenski “Pelegrini” i njegov vlasnik i chef Rudolf Štefan. Prvi put u četiri godine, otkako je Gault&Millau prisutan u Hrvatskoj, dodijeljen je i trofej za zasluge, a pripao je grupi kuhara udruženih u inicijativi Chef kuha doma, što je drugo svjetsko priznanje za kuhare velikog srca, nakon što je kultni danski restoran “Noma” proglasio inicijativu Chef kuha doma herojima pandemije, i to zbog njihova djelovanja na potresom pogođenom području Banovine. Svečano uručenje nagrada najboljim hrvatskim restoranima i chefovima okupilo je u zagrebačkom hotelu Esplanada sedamdesetak vodećih domaćih šefova kuhinje, a uz uručenje nagrada i svečanu večeru u kojoj najbolji kuhaju za najbolje, predstavljeno je i četvrto izdanje međunarodnog gastronomskog vodiča u koji je uvršteno više od 400 restorana, popularnih lokala i vina iz cijele Hrvatske.

– Veselimo se što su nas i u pandemiji podržali naši stalni partneri, a uz Hrvatsku turističku zajednicu, koja nas podržava od početka djelovanja, moram reći da su nam se pridružili i neki novi – zahvalila je Ingrid Badurina Danielsson ističući kako su time pokazali da i u ovim teškim vremenima vjeruju u snagu i kvalitetu hrvatske gastronomije.

Michelin ponovno odgođen

Svečanost u Esplanadi, inače, jedan je od dva događaja koji se u domaćoj gastrojavnosti svake godine iščekuje s najviše nestrpljenja, a pogotovo sada tijekom pandemije u kojoj se smjenjuju razdoblja u kojima se radi koliko-toliko normalno s tjednima i mjesecima kada su restorani potpuno zatvoreni. Upravo zbog toga kasni i dodjela Michelinovih zvjezdica za 2021. godinu, koja se u pravilu održava tijekom veljače ili ožujka. Michelinovi inspektori jesu obišli teren, ali je dodjela odgođena. U prvom je navratu bila prebačena za lipanj, ali prema posljednjim informacijama, taj veliki gastrodogađaj može se ipak očekivati tek u drugoj polovici ove godine. 

Ključne riječi

Komentara 1

GO
goran2hr
10:28 05.06.2021.

Pa zar među njih 70 nije bilo mjesta za Božidara?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije