Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto baš sada i baš tom rutom

Preko Turske je sigurnije nego Mediteranom

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
26.08.2015.
u 15:03

Neslužbeno, Turska je počela izbjeglice puštati iz kampova, čak ih i prevoziti do granice s Grčkom. To radi i Grčka prema Makedoniji

Sigurniji put i liberalizacija viznog sustava Turske za državljane afričkih i bliskoistočnih zemalja, prije svega Sirijce, preusmjerili su glavninu migranata koji se žele domoći Europe zbog osobne sigurnosti na istočnomediteransku rutu, preko Turske na Balkan, a rat u Siriji te slom Arapskog proljeća i terorizam "osiguravaju" stalan pritok ljudi.

Kriza u sjevernoj Africi traje godinama, ali u prvo vrijeme rata u Siriji, odakle dolazi najviše izbjeglica – čak četiri milijuna – odredišta su bila države u okruženju. I sada su raspršeni: 132.375 ih je u Libanonu, 1,113.941 u Libanonu, 629.245 u Jordanu, u Sjevernoj Africi ih je 24.055, u Iraku 250.408, a u Turskoj dva milijuna.

No 2013. Sirijcima uvode vize za Libiju i Egipat, ali i ukidaju vize za Tursku. Istovremeno se mijenja profil krijumčara ljudi preko srednjomediteranske rute (iz Libije prema Italiji). Postaju sve nemilosrdniji, brodova je manje, gine se češće. Usprkos tomu ove je godine preko Mediterana prešlo 270 tisuća ljudi, najviše iz Eritreje i Nigerije. Sigurniji put, posebno za obitelji s djecom, postaje onaj kopneni, prema Turskoj. U toj se državi nalazi, prema podacima UNHCR-a, uz dva milijuna Sirijaca, 37.000 izbjeglica iz Afganistana te 65.000 iz Iraka.

Nakon godina u kampovima, bez nade u povratak i perspektive, logičan je put prema Europi. Neslužbeno se spominje da je okidač za imigrantski val, uz dolazak novih imigranata, i taj što ih je Turska počela puštati iz kampova, čak i prevoziti do granice s Grčkom, a to radi i Grčka prema Makedoniji, ali i novac koji države dobivaju za prihvat "novih" imigranata.

>> Profil izbjeglice: ima 19-54 godine, ženu, djecu i osnovnu školu

Ključne riječi

Komentara 9

US
Usora110
17:27 26.08.2015.

"Nakon godina u kampovima, bez nade u povratak i perspektive, logičan je put prema Europi" ovo je logicno dirigran put sa jasnim ciljem, zasto te isti ne idu u saudijsku arabiju, katar, kuvajt, braci po vjeri i usput jos ii bogatoj braci. vecinu ovih ratnih zarista zakuhale su s.a.drzave uz svesrdnu pomoc ovih gore nabrojani saveznika, turci se ukljucuju tek sada ali sa ciljem da se rijese kurda cime pomazu isilu. u svim tim ratnim zonama stradaju u prvom redu nemuslimani koji uz kurde jedini zasluzuju pomoc. ovim migracijskim valom se evropa dugorocno gura u probleme koji ce trajati desetljecima. australsko rjesenje je ispravno koliko god netko to smatrao nehumanim.

Avatar dmitarX
dmitarX
15:19 26.08.2015.

Tko uopće puši ove laži i instalacije? I neka bude ovako kako se dozvolilo, neka džamiju niču diljem Evrope...nek se množi raja! Kad neće Jahvu, dobit će Alaha, bez brige.

Avatar superhik74
superhik74
18:27 26.08.2015.

U prevodu na Hrvatski jezik: "Brigo moja predji na drugoga." Prvo su u pokusaju "smjene rezima" u Siriji stvorili te izbjeglice, sto je bila prva faza, a druga faza destabilizacije beskicmenjaka u EU je masovni transport tih istih izbjeglica u u Europu s ciljem izazivanja masovnih nemira zbog nezadovljstva gradjana tako masovnom emigracijom I ekonomske nestabilnosti. Imperij kaosa ciji je Turska vazal ne moze nikako prihvatiti cinjenicu da su ih i EU i Kina po podacima Svjetske Banke prestigli po GDP-u (PPP, izracunato po kupovnoj moci) i sada je nekad neprikoslovena prva ekonomija svijeta postala tek treca. Ovo je tek pocetak, niti jedan imperij ne pada bez velikih nemira I puno krvi, sjetimo se samo kako je otisao Britanski uz dva svjetska rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije