Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preko susjeda hrvatske će tvrtke zaobići sankcije i izvoziti u Rusiju

Preko Srbije u Rusiju. Najkraći put za nastavak izvoza prehrambenih proizvoda koje je zabranio ruski predsjednik Vladimira Putin ostaje preko susjedne države koja s Rusijom ima trgovinski sporazum i nije pogođena sankcijama...
11. kolovoza 2014. u 13:43 101 komentara 3719 prikaza
vladimir putin
Foto: Press Association/PIXSELL

Preko Srbije u Rusiju. Najkraći put za nastavak izvoza prehrambenih proizvoda koje je zabranio ruski predsjednik Vladimira Putin ostaje preko susjedne države koja s Rusijom ima trgovinski sporazum i nije pogođena sankcijama. Kako doznajemo, hrvatske kompanije razmišljaju o ''akciji Srbija'' – o tome da ondje otvore podružnice te tako zaobiđu trgovinske restrikcije te nastave poslovati s Rusijom.

Alternativna tržišta

Sreća u nesreći jest to što su neke hrvatske kompanije zbog izlaska iz Cefte i jeftinije proizvodnje već otvorile pogone u susjednoj državi. One koje su izabrale Bosnu i Hercegovinu za preseljenje proizvodnje stranu adresu neće moći iskoristiti tako povoljno jer BiH nema trgovinski sporazum s Rusijom. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), hrvatske su tvrtke lani u Rusiju izvezle poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 21 milijun dolara, dok je u prva tri mjeseca ove godine vrijednost izvoza bila oko 3,2 milijuna dolara te procjenjuju da će ruskim protumjerama biti ugrožen segment od oko 1,5 posto izvoza tih proizvoda, u vrijednosti između 20 i 25 milijuna dolara.

U Rusiju izvoze Ostrea, tvornica za preradu i konzerviranje riba, rakova i školjki; Sardina, koja se bavi ulovom, preradom i konzerviranjem ribe te uzgojem proizvoda marikulture, kao i veliki prehrambeni koncerni Podravka, PIK Vrbovec, Vindija i Belje. Jedan od problema zbog kojeg se hrvatski proizvođači prehrambenih proizvoda još dvoume o korištenju Srbije kao odskočne daske za rusko tržište – što je ideja koju je provodila i vlada Jadranke Kosor – povećani su troškovi zbog prepakiravanja proizvoda. Odluka je li isplativije čekati kraj sankcija ili uložiti novac, sada se mora donijeti brzo. Kako je rekao u razgovoru za Večernji list, najbogatiji Hrvat u Rusiji i vlasnik tvornica smrznute hrane Stefan Vlahović, u toj su državi našli alternativna tržišta za uvoz, a to su Turska, Urugvaj, Brazil, Tajland.

Neželjeni kapital

Neke države, izgleda, vještije balansiraju u ograničenom geopolitičkom i ekonomskom prostoru sankcija koje nameće EU. Slovenija je prije nekoliko godina uspješno izlobirala da se s liste Bjelorusa pod sankcijama skine ime ulagača u Sloveniju Jurija Čiža pa je tako jučer predsjednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser odmah najavio da će izvoz ići iz Srbije.

Vladimir Putin winterfell Rusija postaje zemlja 'stalne zime'. Putin vraća sat unatrag Vladimir Putin Reakcija Rusija: Sankcije će ugroziti suradnju u borbi protiv terorizma Vladimir Putin Odgovor Moskve Rusija: Nove sankcije su 'destruktivne i kratkovidne'

Srbija – iako je u pregovorima za članicu EU te kao takva mora provoditi zajedničku vanjsku politiku – nije prihvatila sankcije Bruxellesa prema Rusiji, što im se sada honorira. Za usporedbu, Hrvatska je i prije članstva slijedila restriktivne mjere prema, na primjer Libiji, te odatle povlačila tvrtke. Sada Srbija postaje poželjan posrednik za članice EU, no i sama će profitirati od sankcija. Kako je rekao tamošnji agroekonomski analitičar Milan Prostran, izvoz u Rusiju mogao bi porasti sa sadašnjih 200-tinjak milijuna dolara na 300 milijuna.

Neželjeni kapital

Hrvatska već dugo – ne samo zbog politike EU već i zbog američkog utjecaja – ima relativno hladne poslovne odnose s Rusijom, koje je na početku mandata ove vlade pokušao poboljšati Radimir Čačić. Uz odbijanje sudjelovanja u projektu Južni tok, što su neke druge europske države, poput Mađarske ili Austrije, učinile, unatoč opomenama iz Washingtona i Bruxellesa, preko negativnog stava prema ruskim ulagačima na koji su se oni opetovano žalili, do nepripremljenosti na vizni režim i gubitak turista.

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
 • gismund:

  a rusi su kao blesavi pa to neće skužiti za razliku od novinara-ekonomskih genija???

 • zavrzlama:

  Srbija : Hrvatska 1 : 0, a biti ce jos i gore

 • Avatar Vladiostok
  Vladiostok:

  MachoDalmos Zar misliš da su Rusi toliko naivni. I u Zagrebu i u Beogradu ruske ambasade znaju šta namerava Hrvatska . Tako da to neće proći. Rusi dobro znaju kako ste ih voleli u oba svetska rata.