Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika akcija u Zadru

Preko fiktivnih faktura izvukli gotovo 10 milijuna kuna, državu oštetili za 2,4 milijuna

zadarska policija
Foto: Frane Šarić
09.08.2019.
u 14:17

Od 16 osumnjičenih čak četvorica su bivši policajci, dok su ostali poznati zadarski ugostitelji, vlasnici klubova, predstavnici zaštitarskih tvrtki, a svi u dobi od 23 do 59 godina

U velikoj akciji zadarske policije pala je organizirana kriminalna skupina osumnjičena za pranje novca odnosno izdavanje fiktivnih faktura, a koju su, kako navode iz policije, predvodili bivši djelatnici baš zadarske policije.

Naime, od 16 osumnjičenih  zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, krivotvorenje isprave čak četvorica su bivši policajci, dok su ostali poznati zadarski ugostitelji, vlasnici klubova, predstavnici zaštitarskih tvrtki, a svi u dobi od 23 do 59 godina. Policija ih je više dana privodila jednog je prijavila i za zlouporabe droga, a naposljetku je sudac istrage u pritvoru zadržao trojicu uz još dvojicu koji su u pritvoru od ranije.

– U dogovoru s 40-godišnjim vlasnikom tri tvrtke s vinkovačkog područja, 48-godišnjim vlasnikom četiri tvrtke sa zadarskog i zagrebačkog područja te 49-godišnjim vlasnikom jedne tvrtke s vinkovačkog područja zaprimali su, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture za neistinite robe i usluge nakon čega su uplaćene iznose podizali u gotovini te koju su potom vraćali i tako izvukli skoro deset milijuna i oštetili hrvatski proračun za gotovo dva i pol milijuna kuna. Posrednici su radili za proviziju od pet posto na tranšama i do 300.000 kuna - istakli su što službeno, a što neslužbeno iz zadarske policije ističući da tvrtke preko kojih su izvlačili novac nisu imale ni zaposlenike, ni poslovne prostore. Šef krim odjela PU Zadarske Bore Mršić najavio je još žešću borbu protiv gospodarskog kriminala.

– Zanimljivo  je da su izdavali lažne fakture i za intelektualne usluge. Ili su slabijeg intelekta ili su se osjećali dovoljno zaštićeni da misle da se te stvari neće otkriti. Zapravo isprva su pazili i pokušavali sakriti tragove, a kasnije su se opustili. Radili su to od 2015.godine do nedavno, a mi smo ih razotkrili u svega  nekoliko mjeseci od dojave i uz asistenciju 30 policajaca koji su radili na slučaju. Nažalost među njima su i naše bivše kolege od kojih je 43-godišnjak ostvario protupravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od gotovo 5 milijuna kuna i zajedno  je s 47-godišnjakom također bivšim policajcem ostvario još 800 000 kuna – rekao nam je izvor iz zadarske policije potvrđujući imena uhićenih policajaca, ali i poznatih Zadrana, a koja su se vrlo brzo pojavila na portalima i društvenim mrežama. 

Radi se o nekadašnjem načelniku više zadarskih policijskih postaja, Budimiru Savarinu, bivšim policajcima Marko Čulina Maka, ali i Vedranu Ikiću koji je od ranije u zatvoru. Tu su vlasnici zadarskih caffe barova i klubovima među kojima su i oni u kojem je brutalno pretučena 18-godišnja Zadranka. Akcija policije kako neslužbeno doznajemo ide dalje i očekuju se nova privođenja.

Komentara 40

TM
trade_mark
11:41 09.08.2019.

baš me zanima što ćemo sve saznati idućih dana, tj. čiji su to nećaci, kumovi, braća, šogori i sl.

FR
franjo
12:21 09.08.2019.

Pustite ljude na miru ! Oni su svi veliki domoljubi i kradezovci!

Avatar antoinette
antoinette
12:27 09.08.2019.

Njih su skužili. Koliko ih ima koje nikad neće skužiti i koji će uživati u plodovima svog lopovluka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije