Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
silovanje u osječkom zatvoru

Pet zatvorenika seksualno zlostavljalo cimera iz ćelije

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
28.03.2014.
u 10:30

U osječkom zatvoru trenutačno su 202 stanara, što je čak 81 više od kapaciteta

Petorica osječkih zatvorenika nasrnula su na sustanara iz ćelije. Natjerali su tog 29-godišnjaka da ih seksualno zadovoljava. Zbilo se to, sumnja se, dvaput, u studenom i prosincu. Da se nešto sumnjivo događa među zatvorskim zidovima, upravitelju su dojavila dvojica zatvorenika 6. prosinca. – Pozvali smo žrtvu na razgovor, no sve je porekao – kaže Franjo Lulić, upravitelj osječkog zatvora. Nisu odustajali pa su ga ponovno posjeli. Ni tada nije ništa rekao. Strah je bio veći.

Prijetili mu batinama

Uprava je pak odlučila reagirati pa su zatvorenici razdvojeni tri dana zatim. Pozvali su tada 29-godišnjaka i treći put na razgovor. Tek je tada sve rekao.

– Prijavili smo odmah sve Državnom odvjetništvu. Morali smo postupati pažljivo i u tajnosti, da zaštitimo svjedoke i žrtvu – dodaje Lulić. Žrtvi su prijetili fizičkim obračunom i tako je prisilili na gnusan čin. Istražitelji su počeli “češljati” po zatvoru. No, trojica od petorice sumnjivaca u međuvremenu su izašla na slobodu jer im je istekao istražni zatvor. Vraćeni su na istu adresu u utorak kada su uhićeni zbog sumnje u silovanje, odnosno s njim izjednačenu spolnu radnju. Žrtva je danas na slobodi. Četvorica su zlostavljača u dobi od 21 do 29 godina, dok je jedan 39-godišnjak. Riječ je o istražnim zatvorenicima, okorjelim recidivistima, a dosje su, među ostalim, punili krađama i razbojstvima. Najstariji od njih iza rešetaka je proveo deset godina. Najmlađi mu je “kolega” prikupio 64 kaznene prijave.

Tužbe zbog skučenosti

U osječkom zatvoru trenutačno su 202 stanara, što je čak 81 više od kapaciteta. Njih 14 zna se “natiskati” u najveću sobu, u 38 kvadrata. Po propisima mjesta u njoj ima za devetoricu. – Prekapacitirani smo, ali činimo sve da ublažimo taj nedostatak – ističe Lulić. Zbog uvjeta smještaja zatvorenici su podnijeli 71 tužbu u posljednje dvije godine. Traže od 50.000 do 350.000 kuna. Nijednom dosad nije dosuđena odšteta. Prijava za seksualno zlostavljanje posljednjih godina nije bilo. Fizičkih je sukoba bilo 15.

>> Nastavnik osumnjičen za spolno zlostavljanje pušten iz pritvora

Komentara 11

Avatar velika jabuka
velika jabuka
11:38 28.03.2014.

hoće li zatvorska uprava iz ovog primjera naučiti da se po sumnji ili prijavi ODMAH razdvoje sudionici nasilja? ili-pošto nitko ne zna hoće li jednom dopasti zatvora (osim elite kojoj se dosuđuje humanitarni rad): kako da se zauzmemo za humane uvjete u zatvorima? zajedničke ćelije, wc, tuševi i slično su stvarno necivilizirana, zlostavljačka arhaika.

VE
verica2
12:28 28.03.2014.

Uvjete u zatvorima apsolutno treba poboljšati. To, osim ljudskih uvjeta stanovanja, pretpostavlja više psihologa, psihijatara i uopće brige za zatvorenike. Misli li itko da čovjek iz zatvora u kojem je doživio silovanje može izaći kao bolja tj. "preodgojena" osoba?

PC
poshten_chovek225
12:57 28.03.2014.

Za lopove provalnike silovatelje bilo zenske ili muske pogotovo za silovatelje djece ili onih koji ih abjezuju na bilo koji nacin radi samozadovoljstva zatvor je preblag tim ljudima bi ja za vrjeme odrzavanja kazne oduzeo sva ljudska prava , daoo radit popravljat puteve i ceste krocit sume od 10 do 12 sati dnevno svaki pokusaj bjekstva metak bilo da sluzis mjsec ili tri dali je u pitanju godina dve ili vise pa i dozivatna uopste nije bitno silovatelje pogotovo djece odma po presudi kastrilat prije zatvaranja s ostalom bagrom-naravno to se nebi smjelo odnosit na one koji su sudjelovali nesvjesno neznajuci sta se desava u krugu drustva a u drstvu su se nalazili ili iz nesretnih slucajeva -kao saobracajka ili bilo koja nezgoda proizasla iz nehata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije