Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Žele nas angažirati'

Pregovori s američkom kompanijom: Zarazna bolnica u velikom projektu stvaranja lijeka za koronu

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti četvero pacijenata je u kritičnom stanju zbog zaraze virusom zapadnog Nila
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/6
19.04.2020.
u 21:43

Laboratorijsko kreiranje novog koronavirusa od uzoraka pacijenata koji su od njega oboljeli u Hrvatskoj važno je iz više razloga, a jedan od njih je da će "hrvatski Covid 19", virus koji je dakle aktivan među nama, moći biti uspoređen s Covid 19 iz Amerike i Italije.

Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u pregovorima je s jednom američkom biotehnološkom kompanijom koja radi na istraživanju i iznalasku lijeka za Covid 19. Riječ je o biološkoj terapiji, a stručnjacima ove hrvatske bolnice ponuđen je angažman u jednom dijelu ovog velikog projekta.

- Žele nas angažirati u ispitivanju jednog dijela njihovog istraživanja koje bi moglo uključivati imunološke stanice u okviru nespecifične imunosti u terapiji Covid 19. To bi bila vrsta biološke terapije imunološkim stanicama što je danas među najmodernijim terapijama i kod liječenja tumora i virusa. Kada potpišemo pismo o povjerljivosti podataka dalje ćemo uostalom dogovarati što treba tko raditi ako se vidi da smo to sve u mogućnosti - pojasnila je prof.dr.sc Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne, bolnice u kojoj su uspjeli uzgojiti Covid 19.

Laboratorijsko kreiranje novog koronavirusa od uzoraka pacijenata koji su od njega oboljeli u Hrvatskoj važno je iz više razloga, a jedan od njih je da će "hrvatski Covid 19", virus koji je dakle aktivan među nama, moći biti uspoređen s Covid 19 iz Amerike i Italije.

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti četvero pacijenata je u kritičnom stanju zbog zaraze virusom zapadnog Nila
1/14

- Važno je imati nacionalni izolat zato što to omogućava da se uključimo u različite studije te u studije u izradi cjepiva. Izolirali smo iz biološkog materijala bolesnika, iz brisa bolesnika. To su postupci iz klasične virusologije da bi to mogli izolirati, a dio virusa je poslan u Njemačku kod našeg suradnika prof. Luke Čičin Šain u njemački Helmholtz Center s kojim imamo jedan međunarodni projekt na istraživanju i kreiranju cjepiva. Surađujemo i u okviru istraživanja Centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva koji vodi prof. Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta u Rijeci, a ja vodim ovaj dio za Kliniku  - kaže prof. Markotić navodeći kako su Covid 19 izolirali dr. Željka Mačak Šafranko sa timom liječnika i stručnjaka Ivan Christian Kurolt, Lidija Cvetko Krajinović, Petra Svoboda, Mihaela Kordun, Ivana Milica Lekšić.

Prof. Čičin Šain u spomenutom njemačkom Centru za istraživanje infekcija virus poslan iz Infektivne klinike u Zagrebu moći će usporediti sa Covid 19 iz Amerike i Italije te istražiti virulentnost našeg soja tog virusa, ali i pomoći u njegovoj, kako će pojasniti prof. Markotić, molekularnoj karakterizaciji. Također, ovaj virus iz Zarazne koristit će se u zajedničkim imunološkim istraživanjima i pokusima.

Komentara 43

ST
stefj
22:11 19.04.2020.

Amerikanci su tu jako pragmatični, a imaju skoro pa neograničena sredstva. Nisu kao ekipe u EU, koje drže istraživanja za sebe, a financiranje ide samo u vlastite institute za vlastitu korist... No zato će Ameri prvi do cjepiva, kao što su prvi došli i do brzih testova...

DC
DC
23:04 19.04.2020.

Nadam se da je ovo samo pocetak americko-hrvatske suradnje.

HA
Hanok
22:20 19.04.2020.

SAD su uvijek spremne raditi sa svima..u svemu traže rezultate i žele največi dio kolača jer najviše ulažu. EU snobovi to nikada neče razumijeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije