Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pregovarač, savjetnik premijera, prijeti rasprodajom aviona

Pilotima i stjuardesama uprava ne želi priznati pravo na štrajk niti povući otkaze stjuardesama koje su bile na bolovanju.
16. svibnja 2013. u 17:24 0 komentara 4 prikaza
štrajk (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Uprava Croatije Airlinesa nije pristala na prijedlog za okončanje štrajka koji su joj danas uputili piloti i stjuardese. Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova predložili su nastavak pregovora o aneksu novom kolektivnom ugovoru, no uz uvjet da im se osigura pravo na štrajk, da se prava iz kolektivnog ugovora iz 2012. godine primjenjuju za vrijeme trajanja pregovora, da uprava da izjavu kojom će bolovanje 42 stjuardese smatrati opravdanim i neće im dati otkaze te da se uprava obveže da neće dovoditi u pitanje legalnost industrijskih akcija i neće dovoditi u nepovoljan položaj radnike koji su u njima sudjelovali.

Sindikalni pregovarači kažu da uprava ponajprije nije htjela pristati na uvjet da piloti i stjuardese imaju pravo na štrajk i ako novi predloženi pregovori propadnu. Upravi je neprihvatljivo i produljenje primjene prava iz starog kolektivnog ugovora za trajanja obnovljenih pregovora.

Tako će piloti i stjuardese u petak ući u četvrti dan štrajka, a svaki dan štrajka Croatiji Airlinesu znači gubitak oko milijun kuna.

Sa štrajkašima, kako doznajemo, ne pregovora samo uprava CA nego se u te pregovore uključio i predsjednik Nadzornog odbora CA i premijerov savjetnik Siniša Petrović.

Prema riječima naših sugovornika, Petrović vodi glavnu riječ u tim pregovorima i glavni je zagovornik stava da uprava ne smije nimalo popustiti štrajkašima pa i pod cijenu rasprodaje imovine kompanije.

Tako je nakon jednog propalog pokušaja dogovora između sukobljenih strana, kažu naši sugovornici, Petrović pred pilotima i stjuardesama pitao predsjednika uprave CA Krešimira Kučka i člana uprave Zlatka Širca:

– Koliko još dana treba trajati štrajk pa da krenemo s prodajom prvog aviona?

>>Uprava Croatia Airlinesa: Onima u štrajku nećemo isplatiti plaću

>>'Obični zaposlenici CA': Prekinite štrajk, imate 28.000 kn plaće

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.