Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škrlet

Preduvjet za brend - kvalitetno grožđe nastalo kloniranjem

'skrlet_ZLP_SIS_150710'
''
16.07.2010.
u 07:35

Suradnja Agronomskog fakulteta i Sisačko-moslavačke županije nastavljena je sporazumom o razvoju škrleta.

Na lokaciji Palovine u Popovači, gdje su podignuti matični nasadi vinograda s izabranim sadnicama, županica Marina Lovrić Merzel i dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Davor Romić potpisali su ugovor o nastavku dugoročne znanstveno-stručne suradnje na oplemenjivanju autohtone sorte škrlet bijeli.

– Ovo je transfer znanstvenih dostignuća našeg fakulteta onima koji to trebaju te nam, uz napredak ovog područja, otvara nove mogućnosti istraživanja. Nakon što smo napravili studiju razvoja poljoprivrede Sisačko-moslavačke županije, krenuli smo u realizaciju projekata oplemenjivanja škrleta, koji traje već deset godina. U njega su profesori uložili znanje i entuzijazam, a Županija i udruge rad i novac. Projekt je dosad bio uspješan i uvjeren sam da ćemo za pet godina imati certificirane sadnice škrleta – kaže prof. dr. Romić. Sljedećih pet godina planira se dovršetak ispitivanja svih 80 klonskih kandidata, a 12 kandidata postupno će se razmnožavati na bezvirusnim podlogama i od njih će se podizati veće pokusne parcele. Provest će se i ispitivanja te registracija nekoliko superiornih klonova. Cilj je da se na tržištu nađu certificirane sadnice škrleta kao prve takve vrste u Hrvatskoj.

Sredstva za nastavak projekta iznose 1,200.000 kuna, a iz županijskog proračuna izdvojit će se polovica tog iznosa.

– Tržište je prezasićeno velikim sortama vina koje se proizvode gotovo na svim kontinentima i ovako rijetke sorte imaju budućnost. Kroz kloniranje ćemo dobiti grožđe standardne kvalitete i to je preduvjet da škrlet postane brend. U Moslavini imamo 20 hektara škrleta s kontroliranim porijeklom. Nadamo se povećanju – kaže vinogradar Marko Miklaužić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije