Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović o pregovorima osam stranaka:

Predstoji crtanje novih zemljovida

bih-izd-01-txt.jpg
import
20.12.2005.
u 19:11

MOSTAR - "Ne u cijelosti", kratko je glasio odgovor na prvo pitanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na pitanje hoće li se postići dogovor o Predsjedništvu i Parlamentu koji su na dnevnome redu današnjeg nastavka pregovora političkih stranaka u Sarajevu o ustavnim preinakama. Čović je objasnio kako je HDZ spreman na i uvođenje instituta predsjednika ako bi se unaprijed dogovorila nacionalna raspodjela čelnih funkcija u Parlamentu i Vijeću ministara ili pak brisanja državnog Doma naroda u slučaju preustroja srednje državne razine.

VL: U kojem smjeru idu ustavne preinake?
ČOVIĆ: Neki bi upravo željeli napraviti preinake Ustava koji je aneks 4. Daytonskog mirovnog sporazuma. Taj Ustav nikada nije ratificiran.

VL: Po prvi put bi se Ustav iz Daytona ratificirao?!
ČOVIĆ: To je ključna zamka. Ako kroz Parlament radite amandmane na neki dokument onda i njega, svjesno ili ne, prihvaćate. Tako bi se potvrdio Ustav iz Daytona i verificiralo sadašnje stanje, što je pogubno za državu BiH, a napose za Hrvate. Time bi za sva vremena zapečatili to pitanje.

VL: Kako izbjeći tu zamku?
ČOVIĆ: Sudjelovat ćemo u svim razgovorima i biti zadnji koji će ih napustiti, što sam poručio i američkom veleposlaniku u BiH.

VL: Je li vama ozbiljno u 20 dana mijenjati Ustav?
ČOVIĆ: Apsolutno nije, iako će se neki pozivati na pregovore koji su se vodili osam mjeseci, a neki pak deset godina.

VL: Kakva tko stajališta zastupa?
ČOVIĆ: Identična stajališta izlaže SDP, SDA i Stranka za BiH u korist građanskog modela. S druge strane SNSD, SDS i PDP vješto maskiraju nacionalni koncept uz entitete, dok hrvatske stranke traže paritet i jednakopravnost te raspravu o srednjoj razini vlasti.

VL: Ustavne promjene bi navodno trebale racionalizirati sustav?!
ČOVIĆ: Nema govora o racionalnosti ako se povećava broj ministarstava, broj zastupnika ili pak institucija. Racionalnost se, nažalost, pokušava tražiti na županijskim prostorima i time bi se formalno pomirili odnosi i nikada ne bi bilo mogućnosti mijenjati sadašnje entitete. Tako bi Hrvati formalno nestali kao element jednakopravnosti u BiH.

VL: Hoćete li u Parlamentu poduprijeti takve preinake?
ČOVIĆ: Ustavne promjene imaju smisla ako će se razmatrati cjelovita struktura Ustava iz Daytona. Jasno sam poručio da su u zabludi oni koji vjeruju da će to kao preinaka Ustava doći u Parlament. Može se to silom nametnuti, ali to neće biti parlamentarna verifikacija.

VL: Hoće li se otvoriti rasprava o srednjoj razini protiv koje su zasad moderator, ali i uključeni veleposlanici?
ČOVIĆ: Rasprava o tome predstoji, a i do sada se razgovaralo. Svi su oni svjesni da, kad se to pitanje otvori, to znači crtati karte. To je uvijek težak posao. Ako govorimo o četiri-pet regija onda morate precizno kazati kuda prolazi ta granica. Pozicija triju naroda nije jednaka u BiH i to je svima jasno. Na to sam upozorio predsjednike Lagumdžiju i Tihića, spominjući primjer Mostara kad nisu tražili građansku opciju.

VL: Što je vaš prijedlog?
ČOVIĆ: Mi se zauzimamo za uspostavu četiri cjeline. Jedna od njih bila bi disktrikt Sarajevo, čime bi se uvažavala realnost glavnog grada države. Pritom, ako se s jedne strane govori o republici, tada će to biti i na drugoj strani, ili pak ako je riječ o kantonu.

VL: Je li, uz distrikt Sarajevo, priča o tri regije nastavak zagovaranja trećeg entiteta?
ČOVIĆ: I to je moguće rješenje. Sve što se i sada dogovara treba biti jedno prijelazno rješenje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije