Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o zaštiti životinja

Predstavnici maloprodaje traže da se tvorovi i dalje prodaju u trgovinama kućnim ljubimcima

Tvorovi
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/2
24.02.2017.
u 22:47

Pismo uime grupe poduzetnika potpisuje Ljiljana Markov Međugorac, koja iste stavove zastupa i u Povjerenstvu za izmjene Zakona o zaštiti životinja, čiji je član

Nakon teksta objavljenog na portalu Večernjeg lista "Nećemo nikad odustati od zabrane prodaje tvorova u pet shopovima", u kojem Udruga Tvorum iznosi svoje argumente zašto za tvorove nije dobro da se drže u prodavaonicama, u našu redakciju stigao je mail  Ljiljane Markov Međugorac iz Pet centra.

Kao članica Povjerenstva za izmjene Zakona o zaštiti životinja ispred maloprodaje, a uime potpisnika maila, obratila nam se sa zahtjevom da se i specijaliziranoj maloprodaji pruži mogućnost da izloži svoje argumente protiv zabrane prodaje pitomih vretica u maloprodaji. Pa tako u svom pismu navode:

Iz zemlje i inozemstva

„Ne postoje argumenti kojima bi se potkrijepio stav udruge Tvorum da uzgajivači generalno gledajući pružaju bolje uvjete držanja i prodaje pitomih vretica ili bolju komunikaciju oko uvjeta držanja prema kupcima od specijalizirane maloprodaje. I među uzgajivačima i u maloprodaji mogu se pojaviti loši primjeri. Prema javno dostupnom „Upisniku uzgoja kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji“ pri Ministarstvu poljoprivrede, postoji jedan registrirani uzgajivač tvorova. Svi ostali nisu pod nikakvim nadzorom nadležnih tijela (inspekcija). Na koje to uzgajivače Udruge upućuju javnost? S druge strane, trgovine za kućne ljubimce vretice nabavljaju isključivo iz registriranih, kontroliranih, dakle legalnih izvora u zemlji ili inozemstvu. Pod nadzorom su ne samo inspekcije nego i tisuća kupaca i široke javnosti. Kako široka javnost može imati uvid u uvjete u kojima pitomu vreticu drži neki uzgajivač i je li uopće legalan?

U trgovinama za kućne ljubimce o životinjama se brine specijalizirano osoblje, djelatnici koji su i sami zaljubljenici i vrsni poznavaoci malih životinja. Trgovine daju i pisane informacije o uvjetima držanja pojedine vrste i nastoje na sve načine informirati potencijalnog kupca prije i nakon kupnje bilo koje životinje, uključujući i pitome vretice. Pregledom web stranica i facebook stranica Udruge Tvorum naići će se na mnogo primjera loše držanih pitomih vretica kod uzgajivača ili posve pogrešnih savjeta dobivenih od uzgajivača koji su doveli do ozbiljnog narušavanja zdravlja ili uginuća životinja. Navodimo nekoliko: '...od dečka koji ju je za par sto kuna kupio od uzgajivača koji mu je dao gomilu opasnih i krivih informacija. Samo da je se riješi; …voli jesti sve. Salamu, jabuke, krumpir, može i ostatke od ručka, tako mu je rekao uzgajivač; …štancer iz Zg je u ambulantu donio 5 tvorećih beba koje su zbog nedostatka mlijeka kod mame tvorice gladovale, on ih nije dohranjivao i pojele su uši jedne drugima sisajući ih od gladi...'.

U cijeloj Europi

Zašto unatoč svemu javno prezentiranom čak i putem njihovih komunikacijskih kanala Udruga i dalje favorizira uzgajivače u odnosu na maloprodaju? Pitome vretice se uzgajaju i dostupne su u maloprodaji u cijeloj Europi. Hrvatska specijalizirana maloprodaja je kvalitetom na razini najboljih maloprodaja u Europi. Istodobno je Hrvatska, barem što se tiče maloprodaje kućnih ljubimaca, već i sada među najrestriktivnijim zemljama u Europi te nema nikakve potrebe još proširivati zabrane i time jedino Hrvatskim građanima onemogućiti ili drastično otežati legalan pristup pitomim vreticama. Takva zabrana može jedino potaknuti rast crnog tržišta bez ikakvog nadzora. Uvođenjem takve zabrane svim uzgajivačima iz Europe bio bi onemogućen pristup hrvatskom tržištu. Svi u maloprodaji apeliramo na jasno definiranje uvjeta držanja pitomih vretica (i drugih životinja) kroz Pravilnike, upravo kako bi se izbjegle paušalne tvrdnje i neutemeljene generalizacije te kako bi se objektivno i transparentno od strane nadležnih tijela mjerilo ispunjavanje zakonskih uvjeta i kod maloprodaje i kod uzgajivača“.

Pismo Ljiljana Markov Međugorac potpisuje uime grupe poduzetnika (Pet centar d.o.o., maloprodaja, Zoo Hobby d.o.o., maloprodaja, K.R. Vili d.o.o., maloprodaja,  Pet Club t.o., maloprodaja, Maxmobile 7 d.o.o., maloprodaje Zvjerinjak, Accredo d.o.o., veleprodaja, G.F. Hamster d.o.o., veleprodaja i uzgajivač životinja, Bacopa d.o.o., uzgajivač životinja, Katarina Prgomet, uzgajivač).

Komentara 2

XX
xxteosxx
14:00 25.02.2017.

Mislim da oni nemaju konkretan argument i zato citiraju iste stvari kao prije,pozivaju se na tekstove iz tvoruma gdje se spominju uzgajivaci,koje kao prvo mi ne smatramo uzgajivacima ,kao drugo ni nisu,a kao trece mi se i protiv njih borimo. To treba sljedeci put napomenut i razbit taj njihov argument. Dalje, ako se tom zabranom smanji ili nestane prodaja tvorova u hr ,neka jos bolje,kada bi trziste bilo slabo pravi uzajivaci bi mogli opstat . Sta oni znaju o tvorovima ? Oni ih prodaju i gotovo , Valjda ja koji zivim ss tvorom iz pet centra znam vise od njih. Ja sam socijalizirao i tvorove koji su dosli direkt iz legla i tvora iz pet centra pa valjda znam razliku . Tog tvora izpet centra sam i kupio samo zato sto mi ga je bilo zao. Kavez mu je bio nasred pet centra,imao je samo jednu kucicu i nije izlazio iz nje. Posuda sa vodom mu je uvijek bila prazna (jer je bila posuds koju bi on prevrnuo ,znaci neadekvatna),a dolazio sam barem 30ak puta. Ja sam mu kupovao igracke koje su bile izlozene pored kaveza !! Jer on nije imao niti jednu ! Za dva dana te igracke nebi vise bilo. Zasto ? Jer je lakse prodat tvora koji je jadan ,znaci marketinski trik ,igraju na ljudsku slabost. A da ne pricam kako je tamo hranjen sasvim pogresnom hranom i da nisu svi zaposlenici znali cime se hrani. Na upit dali izlazi van iz kaveze ,rekli su da da pustamo ga ali grize jako pa... Nisu mu znali ni datum rodjenja niti ssm dobio podatke od kojeg je uzgajivaca ,iako sam ih trazio. Ljepi pozdrav. Teo Ja sam mu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije