Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Predstavnici maloprodaje traže da se tvorovi i dalje prodaju u trgovinama kućnim ljubimcima

Pismo uime grupe poduzetnika potpisuje Ljiljana Markov Međugorac, koja iste stavove zastupa i u Povjerenstvu za izmjene Zakona o zaštiti životinja, čiji je član
24. veljače 2017. u 22:47 2 komentara 462 prikaza
Tvorovi
Foto: Tino Jurić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon teksta objavljenog na portalu Večernjeg lista "Nećemo nikad odustati od zabrane prodaje tvorova u pet shopovima", u kojem Udruga Tvorum iznosi svoje argumente zašto za tvorove nije dobro da se drže u prodavaonicama, u našu redakciju stigao je mail  Ljiljane Markov Međugorac iz Pet centra.

Kao članica Povjerenstva za izmjene Zakona o zaštiti životinja ispred maloprodaje, a uime potpisnika maila, obratila nam se sa zahtjevom da se i specijaliziranoj maloprodaji pruži mogućnost da izloži svoje argumente protiv zabrane prodaje pitomih vretica u maloprodaji. Pa tako u svom pismu navode:

Iz zemlje i inozemstva

„Ne postoje argumenti kojima bi se potkrijepio stav udruge Tvorum da uzgajivači generalno gledajući pružaju bolje uvjete držanja i prodaje pitomih vretica ili bolju komunikaciju oko uvjeta držanja prema kupcima od specijalizirane maloprodaje. I među uzgajivačima i u maloprodaji mogu se pojaviti loši primjeri. Prema javno dostupnom „Upisniku uzgoja kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji“ pri Ministarstvu poljoprivrede, postoji jedan registrirani uzgajivač tvorova. Svi ostali nisu pod nikakvim nadzorom nadležnih tijela (inspekcija). Na koje to uzgajivače Udruge upućuju javnost? S druge strane, trgovine za kućne ljubimce vretice nabavljaju isključivo iz registriranih, kontroliranih, dakle legalnih izvora u zemlji ili inozemstvu. Pod nadzorom su ne samo inspekcije nego i tisuća kupaca i široke javnosti. Kako široka javnost može imati uvid u uvjete u kojima pitomu vreticu drži neki uzgajivač i je li uopće legalan?

U trgovinama za kućne ljubimce o životinjama se brine specijalizirano osoblje, djelatnici koji su i sami zaljubljenici i vrsni poznavaoci malih životinja. Trgovine daju i pisane informacije o uvjetima držanja pojedine vrste i nastoje na sve načine informirati potencijalnog kupca prije i nakon kupnje bilo koje životinje, uključujući i pitome vretice. Pregledom web stranica i facebook stranica Udruge Tvorum naići će se na mnogo primjera loše držanih pitomih vretica kod uzgajivača ili posve pogrešnih savjeta dobivenih od uzgajivača koji su doveli do ozbiljnog narušavanja zdravlja ili uginuća životinja. Navodimo nekoliko: '...od dečka koji ju je za par sto kuna kupio od uzgajivača koji mu je dao gomilu opasnih i krivih informacija. Samo da je se riješi; …voli jesti sve. Salamu, jabuke, krumpir, može i ostatke od ručka, tako mu je rekao uzgajivač; …štancer iz Zg je u ambulantu donio 5 tvorećih beba koje su zbog nedostatka mlijeka kod mame tvorice gladovale, on ih nije dohranjivao i pojele su uši jedne drugima sisajući ih od gladi...'.

U cijeloj Europi

Zašto unatoč svemu javno prezentiranom čak i putem njihovih komunikacijskih kanala Udruga i dalje favorizira uzgajivače u odnosu na maloprodaju? Pitome vretice se uzgajaju i dostupne su u maloprodaji u cijeloj Europi. Hrvatska specijalizirana maloprodaja je kvalitetom na razini najboljih maloprodaja u Europi. Istodobno je Hrvatska, barem što se tiče maloprodaje kućnih ljubimaca, već i sada među najrestriktivnijim zemljama u Europi te nema nikakve potrebe još proširivati zabrane i time jedino Hrvatskim građanima onemogućiti ili drastično otežati legalan pristup pitomim vreticama. Takva zabrana može jedino potaknuti rast crnog tržišta bez ikakvog nadzora. Uvođenjem takve zabrane svim uzgajivačima iz Europe bio bi onemogućen pristup hrvatskom tržištu. Svi u maloprodaji apeliramo na jasno definiranje uvjeta držanja pitomih vretica (i drugih životinja) kroz Pravilnike, upravo kako bi se izbjegle paušalne tvrdnje i neutemeljene generalizacije te kako bi se objektivno i transparentno od strane nadležnih tijela mjerilo ispunjavanje zakonskih uvjeta i kod maloprodaje i kod uzgajivača“.

Pismo Ljiljana Markov Međugorac potpisuje uime grupe poduzetnika (Pet centar d.o.o., maloprodaja, Zoo Hobby d.o.o., maloprodaja, K.R. Vili d.o.o., maloprodaja,  Pet Club t.o., maloprodaja, Maxmobile 7 d.o.o., maloprodaje Zvjerinjak, Accredo d.o.o., veleprodaja, G.F. Hamster d.o.o., veleprodaja i uzgajivač životinja, Bacopa d.o.o., uzgajivač životinja, Katarina Prgomet, uzgajivač).

Što se kontrolira kad nema pravilnika

Odustaje li se od zabrane prodaje tvorova u trgovinama kućnim ljubimcima, zbog čega i čiji je to prijedlog pokušali smo doznati od Ministarstva poljoprivrede, nadležnog za izradu zakona. Odgovor nismo dobili ni na ponovljene upite. Umjesto njih, razloge objašnjavaju poduzetnici, čiji predstavnici sjede i u Povjerenstvu.

Iako poduzetnici u svom pismu navode kako se sve može kontrolirati, i maloprodaja i uzgajivači, za sada postoje propisi samo za kontrolu uzgajivača, odnosno pravilnik koji određuje uvjete koje trebaju ispuniti uzgajivači. Istina, primjenjuje se za one koji imaju tri i više ženki. Baš kao što se i u Upisnik koji se spominje u pismu trebaju upisati oni koji imaju tri i više ženki. Doznajemo to od jednog uzgajivača koji je, dok se bavio uzgojem, imao životinje kojima se znalo porijeklo, njegove vretice imale su rodovnik. Za razliku od maloprodaje, u kojoj nema tvorova s rodovnikom. Maloprodaja je, ističu u pismu, pod nadzorom veterinarske inspekcije, no što točno ta inspekcija kontrolira kad su u pitanju tvorovi nije baš jasno s obzirom da nema nikakvog pravilnika o uvjetima u kojima bi se vretice u trgovinama  trebale držati. U isto vrijeme, za prostore u kojima se uzgajaju propisani su uvjeti. Pa tako piše da se tvorovima koji borave u kavezima, bez obzira što su propisani veličinom, mora omogućiti da se najmanje tri sata dnevno slobodno šeću. Šeću li se po trgovinama? Jednako tako, piše da se albino tvorovima mora osigurati 50% manje svjetlosti nego životinjama standardne pigmentacije. Može li to provjeravati inspekcija u trgovinama kad za njih isto nije propisano? Što onda kontroliraju? A kontroliraju li uzgajivače, na to pitanje samo oni znaju odgovor. Možda kad dobiju prijavu iste one udruge koja traži bolje uvjete za tvorove.

O razlozima zbog kojih se tvorovi ne bi trebali prodavati u trgovinama, a koje navodi udruga (stres zbog nedovoljno vremena koje im se posvećuje, neadekvatna prehrana, izloženost bolestima), u odgovoru grupe poduzetnika nema ni riječi. Navode samo da u trgovinama rade stručnjaci koji su i sami ljubitelji životinja i koji kupcima daju potrebne informacije. Ističu predstavnici poduzetnika kako je samo jedan registrirani uzgajivač tvorova, no pismo potpisuju još dva uzgajivača kojih isto nema u Upisniku.

Jasno je, poduzetnici brane svoj financijski interes. No, jasno je da se i u novom sastavu Povjerenstva, a imenuje ga Ministarstvo, pojavljuju poduzetnici koji zastupaju financijske interese. Baš kao što je u povjerenstvu sjedio uzgajivač činčila i zdušno se borio za ukidanje zabrane uzgoja činčila zbog krzna. U ovom slučaju, ne govori se čak ni o zabrani uzgoja. Samo se traži da se uzgoj i prodaja reguliraju za dobrobit tvorova. Povjerenstvo ionako raspravlja o Zakonu o zaštiti životinja, a ne zaštiti financijskih interesa. Uostalom, ni mačke ni psi se ne prodaju u trgovinama pa ih ljudi svejedno nabavljaju.  

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • xxteosxx:

    Mislim da oni nemaju konkretan argument i zato citiraju iste stvari kao prije,pozivaju se na tekstove iz tvoruma gdje se spominju uzgajivaci,koje kao prvo mi ne smatramo uzgajivacima ,kao drugo ni nisu,a kao trece mi se i protiv njih borimo. ... prikaži još! To treba sljedeci put napomenut i razbit taj njihov argument. Dalje, ako se tom zabranom smanji ili nestane prodaja tvorova u hr ,neka jos bolje,kada bi trziste bilo slabo pravi uzajivaci bi mogli opstat . Sta oni znaju o tvorovima ? Oni ih prodaju i gotovo , Valjda ja koji zivim ss tvorom iz pet centra znam vise od njih. Ja sam socijalizirao i tvorove koji su dosli direkt iz legla i tvora iz pet centra pa valjda znam razliku . Tog tvora izpet centra sam i kupio samo zato sto mi ga je bilo zao. Kavez mu je bio nasred pet centra,imao je samo jednu kucicu i nije izlazio iz nje. Posuda sa vodom mu je uvijek bila prazna (jer je bila posuds koju bi on prevrnuo ,znaci neadekvatna),a dolazio sam barem 30ak puta. Ja sam mu kupovao igracke koje su bile izlozene pored kaveza !! Jer on nije imao niti jednu ! Za dva dana te igracke nebi vise bilo. Zasto ? Jer je lakse prodat tvora koji je jadan ,znaci marketinski trik ,igraju na ljudsku slabost. A da ne pricam kako je tamo hranjen sasvim pogresnom hranom i da nisu svi zaposlenici znali cime se hrani. Na upit dali izlazi van iz kaveze ,rekli su da da pustamo ga ali grize jako pa... Nisu mu znali ni datum rodjenja niti ssm dobio podatke od kojeg je uzgajivaca ,iako sam ih trazio. Ljepi pozdrav. Teo Ja sam mu