Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predstavljena knjiga Sonje Tomić o ubijenom tovarničkom župniku Ivanu Buriku

Sonja Tomić progovorila je o zvjezdanim vratima kao alegoriji u kojoj se živopisno zrcali punina Burikova bogoštovnog i čovjekoljubivog života i istinskim ekumenizmom prožeta svećeničkog djelovanja, kazao je Tomislav Vuković
22. studenoga 2013. u 19:30 0 komentara 215 prikaza
knjiga,sonja tomić,ivan burik
Foto: Miroslav Flego

Na tribini Društva hrvatskih književnika u Zagrebu danas je predstavljena ilustrirana knjiga Sonje Tomić "Zvjezdana vrata" koja ima za temu život i mučeničku smrt Ivana Burika, župnika iz Tovarnika ubijenog u listopadu 1991. u podrumu župnog stana.

- Temeljem provjerenih činjenica autorica je slikom i riječju upečatljivo progovorila o uzornom životu i mučeničkoj smrti tovarničkog župnika Ivana Burika. Riječ je o minijaturnom životopisu koji će zasigurno u skoroj budućnosti biti shvaćen kao svojevrsna hagiografija - uvodno je rekla voditeljice tribine Lade Žigo o važnosti ove knjige za sve čitateljske uzraste. O knjizi koja je netom objavljena u izdanju Udruge dr Ante Starčević iz Tovarnika, uz autoricu, su govorili novinar i povjesničar Tomislav Vuković, književni prevoditelj i pjesnik Sead Muhamedagić, predsjednik Udruge dr Ante Starčević, Antun Ivanković. Dok je Sead Muhamedagić "Zvjezdana vrata" smjestio u, kod nas još uvijek nedovoljno zapažen i slabo proučen kontekst suvremene hrvatske duhovne književnosti, Tomislav Vuković dojmljivo se pozabavio ne zaobilaznošću ove knjige kao osebujne poveznice između Hrvata u domovini i dijaspori.

- Sonja Tomić progovorila je o zvjezdanim vratima kao alegoriji u kojoj se živopisno zrcali punina Burikova bogoštovnog i čovjekoljubivog života i istinskim ekumenizmom prožeta svećeničkog djelovanja kojim je ničim neskrivljena tragika mučeničke smrti dostojanstveno uzdignuta na žrtveni pijedestal nepatvorene istine o Domovinskom ratu i Hrvatskoj - rekao je Vuković. Antun Ivanković je najavio nove projekte Udruge dr Ante Starčević, među kojima se posebice ističe dokumentarni film o njegovu zacijelo najpoznatijem sumještaninu Antunu Gustavu Matošu, čime će na primjeren način biti obilježena predstojeća 100. obljetnica pjesnikova rođenja.

>>Papa Franjo: Ispovijedam se svakih 15 dana

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.