Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APLIKACIJA

Predstavljena 3D rekonstrukcija logora Jasenovac

Predstavljen projekt "3D rekonstrukcija logora Jasenovac"
Foto: Spomen područje Jasenovac
1/19
04.10.2019.
u 15:16

Projekt je nastao u okviru paneuropskog projekta Accessing Campscapes: Inclusive Strategies for Using European Conflicted Heritage te financiran sredstvima Ministarstva kulture RH i sredstvima programa Obzor2020 Europske unije za istraživanje i inovacije.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac predstavila je projekt "3D rekonstrukcija logora Jasenovac“ koji je rezultat trogodišnje suradnje JUSP Jasenovac s istraživačkom grupom SPECS-Lab (Institut za znanost i tehnologiju) i softverskom tvrtkom Eodyne Systems S.L. u Barceloni.

Riječ je o aplikaciji koja omogućava posjetiteljima, korištenjem tablet-računala, po prvi puta kretanje kroz 3D rekonstrukcije kojima se vizualizira autentični prostor logora.

- Nova aplikacija i nova metodologija učenja o logoru putem tablet-računala pruža vjernu rekonstrukciju prostora Jasenovca te ju istovremeno povezuje s opisima logora, izvornim fotografijama i svjedočanstvima, čime se želi omogućiti integrirani pristup i bolje razumijevanje logora, kako najmlađim generacijama, tako i svim posjetiteljima memorijala. JUSP Jasenovac planira nove tehnologije i metodologije uključiti u standardizirane aktivnosti obilaska memorijalnog prostora te u kurikulum obrazovanja o koncentracijskom logoru Jasenovac.- rekao je ravnatelj JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković.

Obzirom je logor Jasenovac uništen krajem 2. Svjetskog rata prikupljeni su podaci iz mnogih izvora kako bi se vizualizirao autentični izgled logora. Korištene su zračne snimke savezničke avijacije iz 1944., fotografije nastale od 1945. do 1947. godine, ali i svejdočenja preživjelih logoraša te razna istraživanja povjesničara.

- Virtualnom šetnjom posjetitelji će svojim tabletima moći ulaziti u pojedine objekte, gdje će moći pronaći sve dosad poznate i vjerodostojne podatke. U planu je da se uredi i virtualna soba za prikaz 3D aplikacije, koja će slijediti povijesni tijek događaja i povezivati izloške muzeja s autentičnim mjestima unutar logora na kojima su pronađeni – rekla je kustosica Spomen područja i jedna od voditeljica projekta Andrijana Benčić Kužnar.

Projekt je nastao u okviru paneuropskog projekta Accessing Campscapes: Inclusive Strategies for Using European Conflicted Heritage te financiran sredstvima Ministarstva kulture RH i sredstvima programa Obzor2020 Europske unije za istraživanje i inovacije.

Predstavljen projekt "3D rekonstrukcija logora Jasenovac"
1/19

Komentara 4

MO
moškov
15:51 04.10.2019.

mitomanija u 3d formi...specijalni rat se nastavlja.....zasto se ne izvrse iskapanja i ustanovi se sto se je doista dogodilo u jasenovcu ....

SJ
Samo ja
17:49 04.10.2019.

Ajde da vidimo koliko ima kostiju???? Možeš misliti

BA
bakulušić
21:49 04.10.2019.

Bravo! Sad ćemo znati gdje su grobovi, gdje su kosturnice, sad ću i ja voditi svoju djecu na grob moje bake, moje sestre i moje tete koje nikada nisu bile u Jasenovcu ali su tamo ubijene. Barem tako kažu službeni izvori. Zatim ću onaj grob u selu maknuti jer, laže selo, lažu ljudi, lažu matice umrlih. Sram ih bilo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije