Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predstavljena 3D rekonstrukcija logora Jasenovac

Projekt je nastao u okviru paneuropskog projekta Accessing Campscapes: Inclusive Strategies for Using European Conflicted Heritage te financiran sredstvima Ministarstva kulture RH i sredstvima programa Obzor2020 Europske unije za istraživanje i inovacije.
04. listopada 2019. u 15:16 4 komentara 517 prikaza
Predstavljen projekt "3D rekonstrukcija logora Jasenovac"
Foto: Spomen područje Jasenovac
Pogledajte galeriju 1/19

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac predstavila je projekt "3D rekonstrukcija logora Jasenovac“ koji je rezultat trogodišnje suradnje JUSP Jasenovac s istraživačkom grupom SPECS-Lab (Institut za znanost i tehnologiju) i softverskom tvrtkom Eodyne Systems S.L. u Barceloni.

Kaštel Sućurac: Trg na kojem je bista fra Bernardinu Sokolu (RE)VIZIJA POVIJESTI Što je ideologija, a što su činjenice o svećeniku čiju je bistu otkrila predsjednica RH

Riječ je o aplikaciji koja omogućava posjetiteljima, korištenjem tablet-računala, po prvi puta kretanje kroz 3D rekonstrukcije kojima se vizualizira autentični prostor logora.

- Nova aplikacija i nova metodologija učenja o logoru putem tablet-računala pruža vjernu rekonstrukciju prostora Jasenovca te ju istovremeno povezuje s opisima logora, izvornim fotografijama i svjedočanstvima, čime se želi omogućiti integrirani pristup i bolje razumijevanje logora, kako najmlađim generacijama, tako i svim posjetiteljima memorijala. JUSP Jasenovac planira nove tehnologije i metodologije uključiti u standardizirane aktivnosti obilaska memorijalnog prostora te u kurikulum obrazovanja o koncentracijskom logoru Jasenovac.- rekao je ravnatelj JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković.

Obzirom je logor Jasenovac uništen krajem 2. Svjetskog rata prikupljeni su podaci iz mnogih izvora kako bi se vizualizirao autentični izgled logora. Korištene su zračne snimke savezničke avijacije iz 1944., fotografije nastale od 1945. do 1947. godine, ali i svejdočenja preživjelih logoraša te razna istraživanja povjesničara.

Željko Zidarić Kanadski Hrvat napisao prvu knjigu o Nikoli Zrinskom na engleskom jeziku

- Virtualnom šetnjom posjetitelji će svojim tabletima moći ulaziti u pojedine objekte, gdje će moći pronaći sve dosad poznate i vjerodostojne podatke. U planu je da se uredi i virtualna soba za prikaz 3D aplikacije, koja će slijediti povijesni tijek događaja i povezivati izloške muzeja s autentičnim mjestima unutar logora na kojima su pronađeni – rekla je kustosica Spomen područja i jedna od voditeljica projekta Andrijana Benčić Kužnar.

Projekt je nastao u okviru paneuropskog projekta Accessing Campscapes: Inclusive Strategies for Using European Conflicted Heritage te financiran sredstvima Ministarstva kulture RH i sredstvima programa Obzor2020 Europske unije za istraživanje i inovacije.

Predstavljen projekt "3D rekonstrukcija logora Jasenovac"
1 / 19
Predstavljen projekt "3D rekonstrukcija logora Jasenovac"
teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • moškov:

    mitomanija u 3d formi...specijalni rat se nastavlja.....zasto se ne izvrse iskapanja i ustanovi se sto se je doista dogodilo u jasenovcu ....

  • HRBHB:

    Ajde da vidimo koliko ima kostiju???? Možeš misliti

  • bakulušić:

    Bravo! Sad ćemo znati gdje su grobovi, gdje su kosturnice, sad ću i ja voditi svoju djecu na grob moje bake, moje sestre i moje tete koje nikada nisu bile u Jasenovcu ali su tamo ubijene. Barem tako kažu službeni ... prikaži još! izvori. Zatim ću onaj grob u selu maknuti jer, laže selo, lažu ljudi, lažu matice umrlih. Sram ih bilo!