Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predstavljen Novinarski laboratorij na FPZG-u

Projekt koji će trajati iduće četiri godine financira Hrvatska  zaklada za znanost (HRZZ) s više od pola milijuna kuna, a cilj je da uspostavljeni novinarski laboratorij bude tek prvi korak u sustavnom istraživanju medija u Hrvatskoj.
05. ožujka 2020. u 14:58 0 komentara 565 prikaza
Novinarski laboratorij
Foto: FPZG
Pogledajte galeriju 1/3

Laboratorij, ali ne onaj s epruvetama, kemikalijama i bijelim kutama, nego –  novinarski. Novi je to projekt Fakulteta političkih znanost Sveučilišta u Zagrebu koji  se provodi pod službenim nazivom “Istraživački novinarski laboratorij: Vjerodostojnost medija kroz kulturu eksperimenta i inovacije u redakcijama”, a danas je predstavljen javnosti pod vodstvom profesorice Tene Perišin. 

Priprema za maturu - ilustracija MATERINJI JEZIK Maturantima teški zadaci iz hrvatskog, znate li riješiti ove testove sa županijskih natjecanja?

– Ako postoje Ekonomska klinika ili Pravna klinika, zašto ne bi postojala i Novinarska klinika. Novinarstvo se danas  suočava s padom povjerenja u medije i činjenicom da publika izbjegava vijesti, stoga ćemo mi u laboratoriju eksperimentirati s novim medijskim formama koje ćemo proizvoditi, ali i testirati – rekla je Perišin, dok je član istraživačkog tima izv. profesor Igor Kanižaj napomenuo kako će se u klinici prvo trebati napraviti detaljna “magnetska rezonanca” trenutnog stanja.

Tim koji stoji iza prvog novinarskog laboratorija u Hrvatskoj skraćenog naziva “Jourlab” još čine izv. profesor Andrija Henjak te doktorandice Petra Kovačević i Stela Lechpammer.

– Prvi je cilj projekta analizirati sadržaj koji mediji nude publici, kako bismo vidjeli koji trendovi prevladavaju,  odnosno serviraju li se publici samo senzacionalističke teme ili i one od javnog interesa te može li publika tom sadržaju vjerovati – poručila je Lechpammer, dok je Kanižaj najavio kako će se u drugoj fazi projekta istražiti percepcija publike.

– Želimo vidjeti vjeruje li publika medijima, koji sadržaj oni žele čitati, gledati i slušati, kakva je njihova percepcija  novinarske profesije, smatraju li da su dovoljno medijski pismeni… – rekao je.

Andrej Plenković STRUKOVNO OBRAZOVANJE Ministarstvo potpisalo čak 186 stipendija za međimurske učenike

 A tezu da je jedan od mogućih načina vraćanja vjerodostojnosti medijima takozvano konstruktivno i “solutions” novinarstvo, poručila je Petra Kovačević

– Redakcije poput britanskog BBC-ja, njemačkog ZDF-u i danskog DR-a  već su prihvatile nove pristupe u izvještavanju kako bi vratili povjerenje gledatelja i slušatelja te privukli mlađe publike. Svrha tzv. konstruktivnog i solutions novinarstva je odmaknuti se od tradicionalnog fokusa na konflikte i negativne vijesti, te pričati i one priče o ljudima, situacijama i stvarima koje čine svijet boljim mjestom – objasnila je te dodala da će se u sklopu projekta provesti istraživanje tih priča s pretpostavkom da bi i taj pristup mogao biti privlačan i hrvatskoj publici. 

Projekt koji će trajati iduće četiri godine financira Hrvatska  zaklada za znanost (HRZZ) s više od pola milijuna kuna, a cilj je da uspostavljeni novinarski laboratorij bude tek prvi korak u sustavnom istraživanju medija u Hrvatskoj.

– Inspiraciju za naš novinarski laboratorij pronalazimo učeći od najboljih - zato odlazimo u SAD i Veliku Britaniju  na dva prestižna novinarska laboratorija, jedan na Walter Cronkite School of Journalism u Arizoni, a drugi na Sveučilištu u Cardiffu – poručio je tim s FPZG-a. 
 

Matej Periš
OPROŠTAJ OD SPLIĆANINA
Nenad Periš na ispraćaju sina Mateja u Beogradu: 'Došao je kraj, idem kući sa sinom'
Argeta
Zero Food Waste
Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.