Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
B-21 'Raider'

Amerikanci pokazali novo moćno nuklearno oružje, pogledajte kako izgleda

Northrop Grumman unveils B-21 Raider
Foto: DAVID SWANSON/REUTERS
1/6
03.12.2022.
u 09:23

Predviđalo se da će svaki zrakoplov koštati otprilike 550 milijuna dolara u dolarima iz 2010. godine ili oko 750 milijuna dolara u današnjim dolarima prilagođenima inflaciji. Zračne snage planirale su kupiti najmanje 100 aviona i započeti zamjenu bombardera B-1 i B-2.

Tvrtka Northrop Grumman u petak je predstavila novi mlažnjak B-21 "Raider", prvi iz nove flote nevidljivih nuklearnih bombardera dugog dometa za zračne snage Sjedinjenih Država. B-21 predstavljen je tijekom ceremonije u Northropovoj tvornici u Palmdaleu u Kaliforniji, nudeći javnosti prvi pogled na novi bombarder.

 

B-21 moći će nositi konvencionalno i nuklearno oružje diljem svijeta koristeći sposobnost dugog dometa i punjenja gorivom u zraku, ističe Reuters

Predviđalo se da će svaki zrakoplov koštati otprilike 550 milijuna dolara u dolarima iz 2010. godine ili oko 750 milijuna dolara u današnjim dolarima prilagođenima inflaciji. Zračne snage planirale su kupiti najmanje 100 aviona i započeti zamjenu bombardera B-1 i B-2.

B-21 "Raider"
Foto: DAVID SWANSON/REUTERS

Northrop naziva avion šestom generacijom zrakoplova s ​​obzirom na njegovu sposobnost povezivanja s drugim zrakoplovima i jednostavnog integriranja budućeg oružja u arhitekturu svog sustava. 

B-21 također ima izdržljiviji površinski materijal koji omogućuje nevidljivost i koji će zahtijevati manje održavanja te svesti operativne troškove i zastoje na minimum, rekao je Doug Young, potpredsjednik sektora i generalni direktor u Northrop Grumman Aeronautics Systems.

Šest aviona, koji bi trebali imati prvi let sredinom 2023. godine, u različitim su fazama sklapanja. Više od 8000 ljudi iz Northrop Grummana, industrijskih partnera i zračnih snaga trenutno radi na programu.

Ključne riječi

Komentara 47

TO
TORQUEMADA
09:34 03.12.2022.

Kakvo nuklearno oružje?! To je samo avion. Kakvo je to novinarstvo koje vi predstavljate svojim neistinitostima, uznemiravanje pučanstva klick bate naslovima? Nekad se znalo kako treba s takvima...

Avatar Zgubider..
Zgubider..
09:33 03.12.2022.

Putin pozelenio od zavisti...

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
10:10 03.12.2022.

Đe ima za kupit ovo "nuklearno oružje"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije