Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razvoj ruralne zajednice

Predstavljen koncept Pametno selo: Selo može živjeti bez grada, ali grad ne može živjeti bez sela

Predstavljen koncept Pametno selo
Foto: Branimir Bradarić
1/3
04.12.2021.
u 09:06

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić istakao je kako se hrvatsko i slavonsko selo korjenito mijenja te da što prije to shvatimo i krenemo u tome smjeru da će to biti bolje i za sve nas

Pametna sela - EU koncept razvoja ruralne zajednice" naziv je projekta kojega je hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol, zajedno s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, predstavio u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Prema riječima Sokola projekt predstavlja dobru osnovu za ostanak mladih na selima te može zaustaviti demografsko nazadovanje hrvatskih sela što se planira napraviti kroz ulaganja u zdravstvenu i obrazovnu infrastrukturu, razvoj poslovanja, dobro upravljanje, jačanje ljudskog kapitala, izgradnju dodatnih kapaciteta…

- Kroz projekt "Pametna sela" omogućit će se izgradnja zdravstvene, obrazovne, prometne i druge infrastrukture diljem ruralnih područja kako bi ih se učinilo atraktivnima, posebice za mlade. Razvoj pametnih sela podrazumijeva automatizaciju i robotizaciju poljoprivrede, prelazak na kružnu ekonomiju, digitalizaciju, primjerice uvođenje širokopojasnog interneta u selima, i korištenje obnovljivih izvora energije, a cilj je sela učiniti atraktivnijima za život i tako zaustaviti depopulaciju ruralnih područja EU-a, rekao je Sokol dodajući kako se planira na razini EU u tu svrhu izdvojiti oko 2,4 milijarde eura.

Pojasnio je i kako se razvoj sela treba promatrati na novi način gdje je svakako važna poljoprivreda, ali i da je potrebno voditi računa da stanovnici imaju širokopojasni Internet, pristup školama, zdravstvenim ustanovama, ali i kvalitetna radna mjesta s dobrim plaćama.

- Na taj način možemo zadržati mlade u selima, ali i dovesti nove mlade ljude koji žele iskoristiti sve dobre stvari života na selu, rekao je Sokol.

Konferenciji u Vukovaru prisustvovala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je rekla kako ministarstvo podržava koncept „Pametno selo“. Najavila je i da će nastaviti financirati društvenu i komunalnu infrastrukturu.

- Nema pametnog sela bez pametnog čovjeka, niti budućnosti bez mladog čovjeka. Zato smo u nacionalnom strateškom planu planirali povećati jedinične potpore kroz operaciju 6.1.1. koja je bila namijenjena mladim poljoprivrednicima, rekla je Vučković.

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić istakao je kako se hrvatsko i slavonsko selo korjenito mijenja te da što prije to shvatimo i krenemo u tome smjeru da će to biti bolje i za sve nas.  

- Do sada smo imali situaciju da se pojedini gradonačelnici i načelnici bore na svoj način s poboljšavanjem uvjeta kako bi ljudi ostali na tim prostorima. Sada kroz ovaj projekt dobivamo dodatne mogućnosti. Mlad i obrazovani čovjek ostat će u ruralnoj sredini samo ako ima kvalitetne uvjete života, potrebnu infrastrukturu, ali i visoko dohodovne djelatnosti i visok osobni dohodak, rekao je Dekanić.

Konferenciji je prisustvovao i župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić koji je istakao kako selo može živjeti bez grada, ali i da grad ne može živjeti bez sela.

Ovom prilikom ministrica Vučković potpisala je i ugovore s županima Dekanićem i Anušićem o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje projektno - tehničke dokumentacije za Projekt "Logističko distributivni centar Vinkovci" kao i izgradnji Centra crne slavonske svinje na farmi Orlovnjak na području Osječko - baranjske općine Antunovac.

VIDEO Gradonačelnik Tomislav Tomašević o kašnjenju odvoza otpada i novoj odluci o naplati odvoza otpada prema količini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije