Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽRTVA ROMANTIČNE PREVARE

Predstavio se kao vojnik u Siriji i uvjerio ženu da će joj dati milijun dolara, uplatila mu je 15.000 kuna

Ilustracija
Pixabay
12.05.2022.
u 12:08

Sve je počelo tijekom travnja kada je preko društvene mreže ostvarila virtualni kontakt s muškarcem

Naivni i usamljeni lak su lov predatora na društvenim mrežama. Upozorava na to policija non-stop, no tim upozorenjima usprkos uvijek se nađe netko tko nasjedne na tzv. romantične prijevare. O jednom takvom događaju izvijestila je riječka policija, kojoj je 59-godišnjakinja prijavila prijevaru.

Ona je oštećena za više od 15.000 kuna, a sve je počelo tijekom travnja kada je preko društvene mreže ostvarila virtualni kontakt s muškarcem koji joj se predstavio kao vojnik u Siriji. On je očito bio dovoljno slatkorječiv da je uvjeri da mu uplati novac.

- Poslat ću ti paket. Stići će u Zagreb. U njemu će biti novac u vrijednosti milijun dolara - kazao joj je.

Ona mu je povjerovala te mu je u dva navrata uplatila novac prije no što je pomislila da je riječ o prijevari te na koncu sve prijavila policiji.  

S obzirom na to da se policiji često javljaju žrtve ovakvih tzv. romantičnih prevara, oni ponovo upozoravaju građane, osobito žene, da budu oprezne pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje.

- Prevaranti tragaju za žrtvama kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist te se služe raznim načinima obmane, pružaju lažnu pažnju i sl. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara  komuniciraju sa žrtvama i iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi. Nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise. Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ako smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192! - poručili su iz policije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije