Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
duge cijevi na ulicama zagreba

Filip Korać, jedan od šefova Zemunskog klana, uz jake mjere sigurnosti doveden na sud

Pixsell/MUP Srbije
11.05.2022.
u 15:15

Korać se na ispitivanju zadržao vrlo kratko te nije poznato kako se očitovao o optužbama, piše Jutarnji list.

Filip Korać, čovjek kojeg političari i mediji u Srbiji smatraju jednim od šefova Zemunskog klana, te koji se prije desetak dana sam pojavio na vratima zagrebačkog Remetinca, tijekom jutra uz velike mjere sigurnosti doveden je na Općinski kazneni sud u Novom Zagrebu. Kako je potvrdio njegov odvjetnik Gordan Preglej, Korać je doveden kako bi se očitovao o pouci o pravima, jer je u Hrvatskoj osumnjičen za krivotvorenja putovnice.

Ta krivotvorena putovnica, bio je razlog zašto je prije nekog vremena u Hrvatskoj protiv njega pokrenuta istraga, raspisana tjeralica, određen istražni zatvor te raspisan europski uhidbeni nalog (EUN). Ujedno, pokrenuti sudski postupak u Hrvatskoj bio je razlog i zašto se Korać samoinicijativno pojavio na vratima Remetinca. Navodno želi riješiti taj pravosudni problem. No u kuloarima se špekulira da se možda zbog posljednjih  događanja u Srbiji - učestalih obračuna u krim miljeu te ponovnog uhićenja Darka Šarića, možda jednostavno poželio skloniti na neko sigurnije mjesto.

Osim toga raspisana hrvatska tjeralica i EUN koji vrijedi u zemljama EU, Koraću onemogućava kretanje te mu smeta u obavljanju njegovog posla, što god taj posao bio. Jer on službeno nije osuđivana osoba, no srbijanski mediji i Aleksandar Vučić tvrde da je on šef zloglasnog Zemunskog klana, na čijem je čelu navodno naslijedio Luku Bojevića koji je u zatvoru u Španjolskoj izdržava dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Što se tiče onoga što mu se u Hrvatskoj stavlja na teret, Koraća se sumnjiči da  je još 2017. nabavio krivotvorenu putovnicu Republike Srbije na ime Slobodana Korajlije, inače državljanina Srbije rođenoga u hrvatskom Podunavlju. I onda je  Korać, kako se sumnja,  napravio ono što se radi u takvim situacijama. Sa svojom fotografijom i osobnim podacima Slobodana Korajlije  u listopadu  2017,. došao je u matični ured u Tovarnik te prvo zatražio da mu se izda matični list i domovnica, a potom je tražio i OIB i putovnicu. Po tu putovnicu je, kako se sumnja, baš kao i svojevremeno Sretko Kalinić, još jedan Zemunac, osobno došao u zagrebačku policiju u Petrinjskoj ulici.

Kalinić je inače osuđen zbog  svoje uloge u likvidaciji srbijanskog premijera Zorana Đinđića, a  bio je uhićen u Zagrebu 2010. nakon što se na jednom jezeru u okolici Zagreba  vatreno razračunavao s Milošem Simovićem, još jednim Zemuncem. Kalinić je po svoju hrvatsku putovnicu došao dok mu je lice bilo na tjeralici, u Hrvatskoj je zbog toga osuđen te nakon toga izručen Srbiji koja mu je sudila zbog Đinđićeve likvidacije i zločina zemunskog klana. Kako on ima i hrvatsko  državljanstvo, zbog njega je mijenjan zakon, kako bi ga mogli izručiti  Srbiji.

Što će pak biti s Koraćem i njegovim postupkom za krivotvorenje putovnice tek će se vidjeti. Za sada on jeu Remetincu u kojem  će ostati neko vrijeme te će tamo vjerojatno  dočekati i okončanje istrage i eventualno podizanje optužnice zbog krivotvorenja putovnice.

Prema pisanju srbijanskih medija, Koraća se povezuje s tzv. Škaljarcima, jednim od dva crnogorska klana koji međusobno krvavo ratuju već godinama zbog prevlasti u trgovini kokainom. Njihov se rat s crnogorskih i srbijanskih ulica prelio i na ulice europskih  gradova, a do sada je u tom ratu poginulo više desetaka osoba. Bilo je i kolateralnih žrtava, odnosno nevinih ljudi koji su se u krivo  vrijeme našli na krivom mjestu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije