Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednikovanje počelo skandalima vezanim uz najbliže suradnike

Marko Rakar, koji je trebao biti zamjenik predstojnika Ureda predsjednika, prvo je kadrovsko rješenje kojega se Josipović morao odreći.
18. veljače 2010. u 21:05 195 komentara 463 prikaza
perković
Foto: Boris Ščitar/Pixsell

Prvi dan predsjednikovanja Ive Josipovića započeo je skandalima vezanim uz njegove najbliže suradnike. Marko Rakar, koji je trebao biti zamjenik predstojnika Ureda predsjednika, prvo je kadrovsko rješenje kojega se Josipović morao odreći. Doznalo se, naime, da je Rakar državi ostao dužan oko milijun kuna poreza i doprinosa, pa je Josipović shvatio da mu je bolje bez Rakara.

 Policija ne zna za provalu

Ionako sporna priča s Rakarom, poznatim kao autorom “Mrak bloga” i web portala “Politike.com”, još je spornija nakon što se doznalo da je Josipović mjesecima znao da Rakar iza sebe ima vrlo spornu epizodu bavljenja izdavaštvom koja je završila financijskim krahom i golemim dugom državi, ali ga je unatoč tome želio u svom timu do trenutka kada za problem nisu doznali i drugi i počeli Rakara javno prozivati. Predsjednik se nije proslavio ni sa Sašom Perkovićem kojega je odlučio preuzeti od prethodnika Stjepana Mesića kao savjetnika za nacionalnu sigurnost. Josipović je, naime, rekao da ga je Perković “spasio” od akcije obavještajnog podzemlja u sklopu koje je provaljeno i u stan člana njegove obitelji.

Perkovićeve “zasluge” u kampanji kvalificirale su ga da i novog predsjednika savjetuje o nacionalnoj sigurnosti. No, u vrhu policije tvrde da o provali u stan nemaju pojma. Kada je taj podatak objavljen u novinama, kaže nam sugovornik iz samog vrha MUP-a, Perkovića su pitali o čemu je riječ. Odgovorio je da ne zna ni on.

 – Ako je provala prijavljena, ona je u policiji uvedena kao i svaka druga i tako se u odnosu na nju postupa – kaže Krunoslav Borovec, načelnik kabineta ravnatelja policije, dodajući da nitko policiji nije prijavio da bi na bilo koji način, pa i provalom, bio ugrožen itko iz obitelji sadašnjeg predsjednika.

No, glavno je pitanje nije li Perković bio u sukobu interesa ako je s pozicije savjetnika šefa države radio protuobavještajnu zaštitu jednom predsjedničkom kandidatu. K tome, Perković je sporan jer iza sebe ima misiju pregovora s Vladimirom Zagorcem, tada bjeguncem pred hrvatskim pravosuđem.

 Na Stojedinici zadovoljni

 Na tu misiju u Beču Perkovića nitko nije legalno ovlastio, a usto se još izblamirao jer je Zagorec tajno snimio njihov razgovor. Nije suvišno spomenuti ni da njegov otac, bivši udbaš Josip Perković, ne smije u Njemačku jer ga traži tamošnja policija.

O Dragi Pilselu predsjednik sam kaže da je promijenio sve političke stavove, od krajnje desnih do krajnje lijevih. Davanje savjetničke funkcije Zrinki Vrabec Mojzeš s Radija 101 na Stojedinici su dobro primili jer joj neće morati isplatiti visoku otpremninu u trenutku kada je radio, u čijem je vodstvu bila 10 godina, nagomilao 19 milijuna kuna duga, a slušanost mu je sa 40 pala na 9 posto. Vrabec Mojzeš je inače poznata po vrlo dobrim odnosima s bivšim predsjednikom Mesićem, zbog čega je i dobila zločesti nadimak “treće kćeri”.

>>Vrabec-Mojzeš: Nisam bila u Upravi Radija 101 i nisam kriva za dugove

Kosovo i HSLS

Predstojnik Ureda, Josip Klisović posljednje je dvije na visokom položaju u Atlantic grupi. Ima zavidnu diplomatsku karijeru koju je iskoristio da u diplomaciju ugura svoju suprugu – tekstilnog tehnologa. Klisoviću se spočitava kumstvo sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom SDP-a. Glasnogovornica Danica Juričić Spasović dugogodišnja je novinarka. Radila je u Slobodnoj Dalmaciji, potom je otišla u Hinu, a onda promijenila još nekoliko redakcija. U radnim sredinama teško se nosila s problemima i vodi dva radna spora. Romana Vlahutin je radila u veleposlanstvu u Beogradu, pa potom u misiji OEBS-a na Kosovu gdje je navodno stvarala sporne odnose. Politički je bila angažirana u HSLS-u, a navodno je angažman na Kosovu dobila zahvaljujući utjecaju bivšeg predsjednika Mesića.

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar gospar
  gospar:

  Divno drustvo,divni savjetnici,jedan bolji od drugog,marka do marke.

 • -obrisani-:

  dobro, dobro, izgubljeni, pretpostavljam da je vrlo teško biti napušten i zaboravljen, neću ti više dodavati soli na ranu, odoh ja nečim se pametnijim baviti a ti se malo smiri, popij apaurin, kažu dobar je protiv tjeskobe?

 • kreont:

  Zbog ovog znamenitog i \"nepotrebnog\" događaja u državnoj kasi je manje toliko i toliko naših kuna, toliko manje radnih mjesta, toliko više nesretnih obitelja, toliko više nesretnih branitelja, toliko izgubljenih radnih sati zbog nikakve regulacije prometa. Glupost je upotpunjena tijekom ... prikaži još! fašnika. Evo imamo sada i fašnika.