Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali modni detalji omekšali su očekivani protokolarni izgled Ive Josipovića

Predsjednikova modna slika bolja je od protokolarne

josipović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/9
18.02.2010.
u 15:20

Nikad nikome na svijetu nije bilo niti je svejedno kako izgleda prva osoba države kojoj pripada, pa tako nikome u Hrvatskoj nije bilo svejedno kako izgleda obitelj trećega hrvatskog predsjednika Ive Josipovića na dan njegove predsjedničke inauguracije.

Svečano Josipovićevo ustoličenje ispred crkve sv. Marka, u ambijentu koji su od neukusa jedva spasili odredi tek rascvjetalih bijelih amarilisa za koje se pobrinuo akademski slikar Saša Šekoranja, bilo je i od protokolarnoga i od modnog značaja. Bilo je to mjesto gdje se i odjećom nazočnih ispisivao dio hrvatske političke povijesti.

Glava obitelji novoga predsjednika, naš novi predsjednik Ivo Josipović, svoje “Tako mi Bog pomogao...” izgovorio je ukusno odjeven u Siscijino tamno odijelo pokriveno podužim crnim kaputom od kašmira, skrivenoga kopčanja. Dizajn mu potpisuje Nataša Strmecky. Predsjednik je izbjegao crvenu kravatu i odlučio se za plavu, točnije za plavo-crnu kravatu kameleonskih svojstava: ta je kravata, naime, načas izgledala crno, načas opet plavo. Bilo bi bolje da je izgledala samo plavo...

Otmjenosti novog predsjednika pridonijele su manžete kopčane gumbima za manžete, i Burberryje naočale djelomično crnih okvira.

Prva dama Tatjana Josipović u modnim je rukama Dalibora Bettija i modne marke Estare Culto “dobila” intenzivno plavi ogrtač čiji je desni mjesečasti rever prekriven ukrasnom tkaninom iste boje. Na desnom je reveru bio poveći broš. Tričetvrt rukavi bili su dobro nadograđeni dugim kožnatim rukavicama. Finim crnim salonkama, tamnim, odmjereno prozirnim čarapama i crnom torbicom s biglom zaokružen je dobar dojam. Bio je mekši od lica nove “predsjednikovice” kojoj je vjerojatno trema otela očekivani osmijeh...

Mala Lana, predsjednikova kći, svoj je zagasitoljubičasti kaputić – ukrašen bijelim zlatoveznim detaljem na struku – našla u danskoj modnoj marki Noa Noa. Zamjerili su joj da joj ispod njega viri šarena haljinica u ljubičastim tonovima. Ali to je oprostivo imamo li u vidu da je modna kraljica Muccia Prada cijelu kolekciju temeljila na suknjama i tunikama koje proviruju ispod rubova... Sve je to u redu, ako nije ružno, a ovdje nije bilo!

Kako se valja odijenuti za izuzetno svečane prigode kakav je inauguracija predsjednika države, pokazala je vlastitim primjerom bivša šefica protokola Milada Privora. Svatko je mogao uočiti njezin savršen izgled, kakvog dugo nismo vidjeli, za prijenosa inauguracijske svečanosti u studiju HRT-a. Gospođa Privora zna da su loše izabrani dezeni smrt dobrog izgleda, pa ipak je odjenula jaknicu s uzorkom. Ali kakvim! Drap jaknica sivkastih tonova imala je rahlo raspoređene uzorke, ali u osnovnom tonu jakne. Tako je izgled monokroman, “jednobojan”,  a uzorak je ipak tu!

Ni dosadašnja prva dama Milka Mesić nije podlegla jednobojnoj monotoniji, a pred Markovu je crkvu izašla upravo u jednobojnoj kombinaciji. Njezin raskošno dugi kamel-kaput, visokog, “uzvratnog” kopčanja, bio je dinamično dopunjen istobojnom jastučastom štolom od laganije tkanine. Štola je imala i džepove a damski je grlila gospođu Milku i snažno podvukla njenu ženstvenost. Bio je to ugodan dojam! Pun svježine. I modernosti kakvoj bi se trebala prikloniti i njezina nasljednica Tatjana Josipović.

Tatjana Josipović najviše je bodova prikupila kad je čestitajući poljubila supruga i spontano dlanom pokušala obrisati mogući trag ruža koji mu je ostavila na obrazu. Spontane geste najviše se i pamte u strogoći protokola. Kamera HRT koja je “šarala” publikom, pokazala je kako uzvanici na različite načine “diskutiraju” s protokolorarnim regulama. U publici su stajale i sjedile dame s krznom i šeširima, ljudi ogrnuti hrvatskom zastavom kao šalom. Gospodskim su šeširima svoj izgled poentirali Zlatko Mateša i Mate Granić. Vladimir Šeks veselo je, međutim, nosio svoj škrlak uz prugastu plavobijelu košulju i dezeniranu kravatu. Izgledao je kao čovjek koji osjeća da nam se bliži proljeće. Bolje i to nego doći sa šiltericom poput Franje Gregurića... Ili krznom prkositi eko-svijetu i svijesti i to u času kad se za oboje svojim inauguracijskim govorom zalaže i sam predsjednik Josipović.

Uz premijerku Jadranku Kosor, s tragovima krzna oko vrata, ruku i duž kopčanja dugog kaputa, glavne su “krznašice” bile pjevačice Martina Tomčić i Sandra Bagarić. Krznašce je i na reverima svoje crne kožne jakne ponio i Tarik Filipović. No čemu izdvajati krznene grijehe političkoj eliti kad ju po količini i skupocijenosti krzna nadaleko šiju dame koje se subotom poslije placa vesele kavi s prijateljicama na glavnom zagrebačku trgu!

 

Komentara 13

OB
-obrisani-
18:23 18.02.2010.

sviđa mi se ova djevojčica. nadam se da nije ljudožderka. ne mogu zamisliti ni ivu kao ljudoždera. no, cvijeće raste na gnoju. dijalektički materijalizam.

OB
-obrisani-
17:53 18.02.2010.

Je** ga. Kako čovjek može biti tako glup da piše ovakve pizdarije? Koma.

DU
Deleted user
16:59 18.02.2010.

yohana...svi hrvatski gradani koji vole hrvatsku ... svi hrvatski gradani koji vole hrvatsku ocekivali su od njega danas da kaze predsjednik HRVATSKE,nije to rekao.....rekao je samo predsjednik...nije to slucajnost,to je samo prvi znak sto nam se sprema...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije