Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Abramović

Predsjednik suda koji citira Kanta, kritizira vlast i vozi bicikl

'18.10.2012., Zagreb - Andrej Abramovic, kandidat za sefa Upravnog suda Hrvatske. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
19.10.2012.
u 22:00

Odgovor Josipu Leki: 
Politici je najlakše rješavanje problema prebacivati na sudstvo

Sudac Andrej Abramović jučer se, nakon jednosatnog razgovora s članovima Državnog sudbenog vijeća, u kojem mu je nametnuto čak i da citira Kantov kategorički imperativ, u besprijekornom odijelu odvezao biciklom, koji je parkirao na sigurno kod Mercatora, na Upravni sud u Zagrebu. Od jučer je predsjednik tog suda, odlučio je DSV. Protukandidata nije imao. Ostali su odustali. No, namučili bi se da ostave bolji dojam. Za suca Abramovića čulo se kad je odbio tužbu Zvonka Zubaka od 200 milijuna USD protiv RH, ali i tužbu ustavne sutkinje protiv medija obrazlažući da odluke Ustavnog suda nisu dogma, nego su podložne kritici.

Sudac mora raditi na sebi

Dok su neki suci već s pet godina staža napredovali, 46-godišnjak je nakon 16 godina rada u Općinskom građanskom sudu u srpnju premješten u Upravni sud. Na DSV-u je staloženo prezentirao svoj sudski profil. Nadovezujući se na Kantovu etičku komponentu: "Radi tako da tvoje djelovanje može postati zakon", kazao je da sudac mora biti intelektualac koji stalno radi na sebi, ne samo u struci. Nije dovoljno biti fahidiot da bi bio dobar sudac. Sudska praksa ne bi smjela biti izvor prava, smatra, sve dok ne budemo imali kvalitetne suce koji će je biti u stanju proizvoditi.

Ponudio je i prvo javno viđenje rada novog suda. Prvih mjeseci sve se svodilo na zračenje prostorija zbog lakiranih podova te premještanje namještaja. Još je neizvjesno koliko će i kakvih predmeta imati. Njegov sud, za razliku od splitskog, zasad ima manje predmeta nego što su kreatori upravne reforme očekivali pa bi "geometriju nadležnosti" četiri suda trebalo promijeniti ili Split kadrovski ojačati. Učtivo je zamjerio predsjedniku Sabora Josipu Leki što je politici najlakše rješavanje problema prebacivati sudstvu iako bi se kvalitetnim zakonima gomilanje sporova moglo izbjeći.

Problem svojeglavi šefovi

Neki pravnici u upravnim tijelima su izvrsni, ali ponekad je problem u svojeglavim šefovima koji ne poštuju "presuđenu stvar". Za novi Zakon o upravnim sporovima, "nježno ću to reći", dodao je, "slabe je kvalitete". Treba ga mijenjati. Kao i navike u MUP-u da diskrecijske ovlasti, recimo kod rješenja o oružju, shvaćaju kao apsolutno pravo pa ih ne obrazlažu, dok u Njemačkoj, kako je dodao prof. Boris Buklijaš, takve ocjene nema baš radi zaštite građana "što je veća vrijednost od mišljenja upravnih činovnika".

Komentara 11

MI
misuratakid
06:42 20.10.2012.

Citira Kanta i zbog toga je dobar sudac? Pretpostavljam da mu ni Hegel nije stran? Sve sami filozofi koji su svojim radom postavili temelje Marksizmu i svim zločinima koji su iz njega proizišli. I onda Hrvatska tvrdi da je dio Zapada, da voli i poštuje kapitalizam i slobodno tržište; da izgrađuje individualističko društvo koje štiti integritet pojedinca. Sramota. Kant i Hegel su na Zapadu ružne riječi, kao i Marx i Engels. Sramota je da ljudi koji se dive Kantu još uopće i postoje a kamoli da ih se imenuje na važne sudačke funkcije.

BO
bolesnodrustvo
07:18 20.10.2012.

Među prvim informacijama je da se sudac u besprijekornom odjelu odvezao biciklom. Odmah mi se pred očima stvorila slika Bandića kako u odjelu šeće gradilištima, pa vidimo gdje je doveo Zagreb. Ako ovaj sudac u svom poslu bude uspješan kao Bandić jao si ga nama.

MC
mcmarko
22:34 19.10.2012.

i ovim člankom bi svi trebali biti sretni. zbog dvije presude koje je po zakonima i Ustavu morao donijeti? i naravno da se treba čuditi. jer mi je danas stigla presuda da moram platiti dug po zakonu koji više ne postoji. tako rade suci koje postavljaju političari koji ne znaju ni čitati, a kamoli kvalitetno razumjeti zakone koje su donijeli. o sucima neću pričati. o "dugu" od 110 kuna na temelju "vjerodostojne isprave" napisala je rješenje od punih 6 (šest) stranica A4 formata. I za to joj je trebalo mjesec dana. taj dsv svakog postavlja za predsjednike sudova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije