Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAĐANI PROSVJEDUJU

Predsjednik je vjernik i stavit će veto na eutanaziju?

Foto: RAFAEL MARCHANTE/REUTERS/PIXSELL
1/2
22.02.2020.
u 20:53

Portugalski parlament izglasao zakon o potpomognutom umiranju

Parlament u Lisabonu usvojio je u prvom čitanju pet prijedloga zakona o eutanaziji koje je predložilo nekoliko parlamentarnih stranaka, svaka u svojoj verziji i Portugal će se uskoro pridružiti listi zemalja u kojima je pomoć pri umiranju dozvoljena.

Nacrt zakona koji je predložila vladajuća Socijalistička stranka i koji određuje “posebne uvjete za nekažnjivu eutanaziju”, usvojen je sa 127 glasova za, 86 protiv te 10 suzdržanih. Stotine građana prosvjedovalo je ispred parlamenta protiv ove odluke.

Četvrti u Europi

Ujedno, usvojeni su i prijedlozi teksta zakona o eutanaziji koje su predložili Lijevi blok, stranka za zaštitu životinja PAN te Zeleni. Očekivati je kako će se zakon o eutanaziji formirati svojevrsnom kompilacijom ovih prijedloga te će završna verzija biti iznesena pred parlament u cjelovitom obliku, i to još prije ljeta. Zakon, ako bude usvojen, još će trebati potpisati i predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa kako bi postao punovažan.

Glavna oporbena stranka, Socijaldemokratska stranka PSD desnog centra glasala je protiv ovih prijedloga zakona, baš kao i zastupnici Komunističke stranke, manjinske desničarske stranke CDS-PP te jedini predstavnik krajnje desnice u parlamentu.

U ovome trenutku, eutanazija je legalna u Nizozemskoj, Belgiji, Luksemburgu, Kolumbiji i Kanadi te bi Portugal uskoro mogao postati šesta država svijeta i četvrta zemlja Europe u kojoj je medicinsko samoubojstvo legalno. Inače, potpomognuto samoubojstvo je legalizirano i u Švicarskoj, Njemačkoj, australskoj državi Victoriji te u nekoliko saveznih država SAD-a.

Inače, razlika između eutanazije i potpomognutog samoubojstva u tome je tko izvodi ubrizgavanje smrtonosne injekcije. Ako to izvodi liječnik na zahtjev pacijenta, riječ je o eutanaziji. Ako pak injekciju, koju mu je dodao liječnik, ubrizgava sam pacijent, to je samoubojstvo.

Neizvjesna sudbina

Nije ovo prvi put da je parlament Portugala raspravljao o legalizaciji eutanazije. Tijekom svibnja 2018. tijesnom većinom od pet glasova parlament u Lisabonu odbacio je nekoliko sličnih prijedloga zakona. No nakon parlamentarnih izbora u listopadu, Socijalistička je stranka dobila veći broj mandata, s tim i veći broj glasova, pa se krenulo u ponovni postupak legalizacije eutanazije.

Ipak, i da parlament izglasa i potvrdi ujedinjeni zakon teksta, to još uvijek ne znači da će zakon lako proći. Naime, upravo činjenica kako zakon treba potpisati predsjednik de Sousa mogao bi predstavljati problem.

Marcelo Rebelo de Sousa gorljiv je i vrlo aktivan vjernik pa je izglednije kako će na ovaj zakon uložiti veto nego da će ga potvrditi svojim potpisom. U tom slučaju prijedlog zakona vraća se pred parlament na daljnji postupak i doradu.

Ključne riječi

Komentara 3

PR
PrivatizacijskaKomunjara
23:13 22.02.2020.

Eutanazija ce zapravo biti izgovor za uklanjanje nepozeljnih ,star siromasan bolestan ,bogati mijenjaju krv ,udisu zrak sa himalaja ,samo da produze zivot ,sirotinji zele nametnut kako je cool eutanazija ,jel cemu zivjet star i siromasan .Kad odzivis tri mjeseca u drzavnom domu ,daju ti tablete ,kazu da si dobio na lotu i da nesto potpises i nakon toga te legalno ubiju ,kad jednom se prijede linija nema povratka

BA
Barbasmora
22:32 22.02.2020.

Vjernici nazalost od uvik pokusaju blokirat nauku, razoj, evoluciju... Nekad su tvrdili kako je zemlja ravna ploca u centru svemira a oko nje kruzi sunce, tvrdili su kako je krist ustao od mrtvih, kako bog trazi da se "vjestice" pale na lomaci, kako se muce "nevjernici" i sluge sotone... nalik se jos danas ponasaju vjernici najmladje jeruzalemske religije(islam) pa i najstarije(zidovska vjera). Tako da ce i pobacaj bit nesto normslno, samo neki imaju nazslost kasno paljenje...opet...tradicija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije