Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istaknuta znanstvenica

Predsjednik HAZU-a Kusić sastao se sa Mariom Anderson

HAZU Maria Anderson
Foto: HAZU
1/4
08.07.2014.
u 17:29

Iz HAZU-a su izvijestili da ta istaknuta znanstvenica rodom iz Švedske djeluje "u Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju ETH iz Züricha u kojem su djelovali i hrvatski kemičari-nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog".

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je danas tajnicu Izvršnog odbora Međunarodnog vijeća za kontrolu poremećaja uzrokovanih nedostatkom joda (International Council for Control of Iodine Deficiensy Disorders – ICCIDD) prof. dr. sc.  Mariu Andersson.

Iz HAZU-a su izvijestili da ta istaknuta znanstvenica rodom iz Švedske djeluje "u Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju ETH iz Züricha u kojem su djelovali i hrvatski kemičari-nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog".

Održana promocija knjige Hipotieroza

Dodaju da je "akademik Kusić svoju je gošću upoznao s poviješću, ustrojem i djelovanjem HAZU, a budući da ujedno obnaša i dužnost koordinatora ICCIDD-a za Hrvatsku, razgovaralo se i o hrvatskim uspjesima u rješavanju problema uzrokovanih nedostatkom joda u organizmu". "Prof. dr. sc. Maria Andersson pohvalila je hrvatski model rješavanja problema jodne deficijencije i istaknula da se Hrvatska uvrstila među države koje su najuspješnije riješile ovaj važan javnozdravstveni problem, što je međunarodno priznato od strane ICCIDD-a. Hrvatska je naime prošla put od stanja teške endemske gušavosti s kretenizmom pedesetih godina 20. stoljeća do potpune eliminacije gušavosti i svih poremećaja uzrokovanih nedostatkom joda, od kojih je najvažnije zaostajanje u psihomotornom razvoju, što je od neprocjenjivog značenja za svaku populaciju", pišu iz HAZU-a i dodaju da problem jodne deficijencije u potpunosti nisu riješile ni mnoge razvijene zemlje, poput Njemačke, Velike Britanije, Italije i Belgije, a da se radi o velikom problemu govori podatak potvrđen nizom istraživanja da je jodni deficit važan uzrok nižeg kvocijenta inteligencije.

Danas je u HAZU-u održana i promocija knjige Hipotieroza koju je uredio Zvonko Kusić. Uz njega, knjigu su predstavili i recenzenti akademik Željko Reiner i prof.dr.sc. Velimir Božikov.

>>'Nacija mora biti složna po pitanju odnosa prema Hrvatima izvan domovine'

Komentara 1

NV
novo vriijeme
18:56 08.07.2014.

Baš lijepo da su se ststali a sada nešto životno važno, molimo medicinski razred HAZU istaknute političare akademike Vukičevića, Miličića, Reinera, i samog predsjednika Kusića da daju izjavu da li je civilizacijski, znanstveno, stručno i povijesno prihvatljivo da uvjte rada a time i kvalitetu rada u liječništvu može diktirati kolektivni ugovor koji potpisuju medicinske sestre kako novi zakon pokušava nametnuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije