Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNO STANJE

Sve napetije u Afganistanu: Gani se obratio naciji, 23 Hrvata se bore za povratak kući

Foto: TALIBAN HANDOUT/STRINGER/REUTERS/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.08.2021.
u 13:44

Navedene osobe, kao i članovi njihovih obitelji, nisu zatražile konzularnu pomoć hrvatske službe vanjskih poslova

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani pozvao je u subotu na dodatnu mobilizaciju oružanih snaga i naznačio kako su u tijeku konzultacije kako bi se brzo pronašlo političko rješenje koje jamči "mir i stabilnost" u Afganistanu. 

"Dodatna mobilizacija naših sigurnosnih i obrambenih snaga naš je prioritet broj jedan i u tom smislu se poduzimaju ozbiljne mjere", rekao je Ghani u kratkom televizijskom obraćanju naciji.

Nije aludirao na moguću ostavku, koju su neki zahtijevali, ali je precizirao da je započeo "konzultacije" unutar vlade, s političkim čelnicima i međunarodnim partnerima, kako bi se pronašlo "političko rješenje u kojem će se očuvati mir i stabilnost".

"Neću dopustiti da rat nametnut ljudima uzrokuje smrt nevinih ljudi, nestanak postignuća u posljednjih 20 godina, uništavanje javnih objekata i nastavak nestabilnosti", obećao je Ghani.

Novinska agencija AP neslužbeno doznaje kako su talibani napredovali do okruga Char Asiab koji se nalazi 11 kilometara južno od Kabula. Potvrdi li se ta informacija, to bi će biti najbliže što su talibani ikada uspjeli doći glavnome gradu. 

Američke snage pristižu u Kabul kako bi pomogle evakuaciju osoblja veleposlanstva i drugih civila.

Talibani su u svibnju pokrenuli ofenzivu nakon što su američke snage počele s konačnim povlačenjem iz te zemlje, što bi trebalo potrajati do 31. kolovoza.

Od tada su osvojili velik dio ruralnog područja zemlje, bez većeg otpora, a posljednjih dana u njihove ruke pali su u njihove ruke i neki urbani centri.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ovim je povodom objavilo i kako na području Afganistana boravi 23 državljana Republike Hrvatske. Navedene osobe, kao i članovi njihovih obitelji, nisu zatražile konzularnu pomoć hrvatske službe vanjskih poslova.

Kako stoji, tvrtke koje su angažirale hrvatske državljane organiziraju repatrijaciju svojih zaposlenika.

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja pratiti razvoj situacije u Afganistanu te stoji na raspolaganju hrvatskim državljanima za svu potrebnu pomoć, stoji u priopćenju. 

VIDEO Otac (46) i maloljetni sin ronili na Korčuli: On poginuo, dječak hitno prebačen u bolnicu

Komentara 23

KU
Kuronja20cm
14:27 14.08.2021.

Pade Afgan ko srao krajina 95.Samo su iz krajine talibani utekli,ovdi su pak u povratku.

IV
IVRI
15:44 14.08.2021.

Eto Europi koji milijun novih migranata.

DU
Deleted user
14:42 14.08.2021.

U cijeloj ovoj velikoj ofenzivi Talibana dvije stvari su čudne. Da oko 90 000 talibanskih boraca može zauzeti u par tjedana zemlju od 40 milijuna stanovnika i da do sad u borbama prilikom zauzimanja nije bilo više od par stotina mrtvih na obje strane. Netom prije ofenzive Talibani su bili na sastanku u Moskvi sa Lavrovom. Izgleda da su Amerikanci uvalili vruć krumpir nazad u ruke Rusa koji su se baš ovako kao danas Amerikanci povlačili iz Afganistana 1989.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije