Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženska prava

Predsjednik Duda ublažio stav o pobačaju nakon općeg bunta

Prosvjedi u Poljskoj nakon odluke Vrhovnog suda o ograničavanju pobačaja
Foto: REUTERS
1/7
30.10.2020.
u 08:16

Arhitekt današnje Poljske, Kaczynski je pozvao ljude da brane crkve

Poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi trebalo je točno sedam dana da barem djelomično promijeni svoj stav o pravu na pobačaj, i to u trenutku kada masovni prosvjedi zbog najave dodatnog ograničavanja prava na pobačaj prerastaju u opći bunt protiv nazadnjačko-konzervativne poljske vlasti.

Naime, konzervativni poljski predsjednik najprije je prošlog tjedna oduševljeno pozdravio kontroverznu odluku poljskog Ustavnog suda, koji je presudio kako je poljski zakon o pobačaju, inače jedan od najrestriktivnijih u Europi, jer dopušta pobačaj samo u slučaju deformacije ploda, u neskladu s poljskim Ustavom, nakon čega će u Poljskoj ubuduće biti moguće izvesti legalan pobačaj samo u slučaju silovanja, incesta i ugroženog života majke, a ne i oštećenja ploda. I kada je takva odluka rezultirala masovnim prosvjedima, Duda je odjednom shvatio da bi majke ipak trebale imati pravo na pobačaj i u slučaju deformacije ploda.

Prosvjedi u Poljskoj nakon odluke Vrhovnog suda o ograničavanju pobačaja
1/8

Nasilje ultradesničara

Do promjene Dudina mišljenja dolazi nakon što se prethodni dan, prema podacima poljske policije, gotovo pola milijuna ljudi okupilo u znak potpore poljskim ženama zauzevši ulice Varšave, Gdańska, Łódża, Wrocława i drugih poljskih gradova. Policija je uhitila više od 80 prosvjednika, a prosvjednicima stiže potpora iz cijele Europe, pa i iz Hrvatske, osobito na društvenim mrežama. I u Poljskoj je došlo do masovnog solidariziranja građana s prosvjedima. Zaposleni su se odazvali pozivu udruga za ženska prava da u znak prosvjeda protiv odluke Ustavnog suda, kojom se praktično zabranjuje pobačaj, izostanu s posla.

S druge strane, šef vladajuće stranke PiS Jaroslaw Kaczynski, glavni arhitekt aktualne poljske društvene i političke regresije i najmoćniji poljski političar, iskoristio je prosvjede kako bi pozvao Poljake da se upute na ulice u obranu crkava, nakon što su prosvjednice prošle nedjelje prekinule jednu nedjeljnu misu, što su mnogi shvatili kao zeleno svjetlo ultradesničarskim i nacionalističkim skupinama za nasilje nad prosvjednicima.

Odluka poljskog Ustavnog suda nije nikakvo iznenađenje, s obzirom na to da su se slične inicijative, u skladu s politikom i nastojanjima vladajuće ultrakonzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), pojavljivale u više navrata proteklih godina, ali nikad nisu provedene zbog oštrog protivljenja javnosti. Poljska je dosadašnji iznimno restriktivan zakon o pobačaju donijela početkom devedesetih, a prije toga pobačaj u Poljskoj nije se ograničavao. PiS je potpuno ukidanje pobačaja predložio 2016., ali su i tada izbili veliki prosvjedi nakon čega je prijedlog povučen. Dvije godine poslije u poljskom se parlamentu ponovno vodila rasprava o pobačaju, i to o dva suprotstavljena prijedloga: jedan je predviđao liberalizaciju prava na pobačaj, a drugi daljnje ograničavanje tog prava, i to otprilike u skladu sa sadašnjom odlukom Ustavnog suda. I tada su izbili masovni prosvjedi i do promjene nije došlo.

Tijekom prošle godine u Poljskoj je, prema službenim podacima, izvedeno 2000 pobačaja, i to uglavnom zbog teških oštećenja ploda, poput genetskih oštećenja, no organizacije za ženska prava tvrde da je stvaran broj pobačaja čak oko 200 tisuća, ali se oni izvode ilegalno u zemlji ili izvan nje. Najnovija odluka Ustavnog suda, međutim, zabranjuje i pobačaje u slučaju oštećenja ploda iako je, sudeći prema ispitivanjima javnog mnijenja, više od dvije trećine Poljaka protiv ograničavanja prava na pobačaj, a u Poljskoj je istodobno i iznimno ograničena upotreba urgentne kontracepcije, odnosno pilule za dan poslije.

Poljski kralj – Isus Krist

Međutim, vladajući PiS ne osvrće se previše na raspoloženje većine nesmiljeno provodeći transformaciju Poljske u autoritarnu vjersku državu (Poljaci su prije nekoliko godina u Krakovu, u prisutnosti predsjednika Dude, ustoličili Isusa Krista za poljskog kralja), a Poljska je nedavno najavila napuštanje Istanbulske konvencije o sprečavanju nasilja nad ženama. U tim nastojanjima vladajućih važnu ulogu igra i Ustavni sud, pri čemu valja imati na umu da većina ustavnih sudaca dolazi iz redova vladajuće stranke, zbog čega je poljska vlada u sukobu s EU.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
08:45 30.10.2020.

Denis naziva legalno izabranu vlast nazadnjačko-konzervativna. Koja "veličina" od novinara si dopušta takve kvalifikacije? A sve samo zato jer vlast ne dopušta ubijanje nerođenih - što je valjda po Denisu napredno.

MR
Mrcro1010
10:10 30.10.2020.

Ovaj sto pise ovu kolumnu je radikalni ljevicar i totalitarist.... odjednom su mu suci ustavni korumpirani a nasi kao nisu... daj covjece idi operi zube bolje bi ti bilo

KL
Keva lekarka, cale major KOS-a
08:34 30.10.2020.

Sve si točno napisao, osim što se ništa od toga što si napisao nije dogodilo. Ajde daj slike tih masovnih prosvjeda, koje si spomenuo 4 puta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije