Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Predsjednica kolektivizira krivicu Srba i ulazi u sukob s Ustavnim sudom'

- Teško je podržati gradonačelnika Penavu i ne biti protiv odluke Ustavnog suda. Ta predsjedničina podrška nesumnjivo je uperena protiv konkretne odluke Ustavnog suda i to je ozbiljan sukob - rekao je Pupovac.
18. srpnja 2019. u 18:20 57 komentara 3466 prikaza
Milorad Pupovac
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, komentirao je za Večernji list podršku predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi u slučaju odluke Ustavnog suda koja se odnosi na dvojezičnost u Vukovaru.

Nova kriza Predsjednica uz Penavu: Nisu ispunjeni preduvjeti za širenje posebnih prava manjina u Vukovaru

- Teško je podržati gradonačelnika Penavu i ne biti protiv odluke Ustavnog suda. Ta predsjedničina podrška nesumnjivo je uperena protiv konkretne odluke Ustavnog suda i to je ozbiljan sukob između Ustavnog suda i predsjednice RH - rekao nam je Pupovac.

Koliko je takav sukob koristan predsjednici, nastavio je, vidljivo je na prvi pogled, a koliko je koristan po pitanju odnosa među ljudima u Vukovaru, o tome će Pupovac, rekao je, govoriti drugom prilikom i na drugom mjestu. Pupovac tumači da je Ustavni sud donoseći svoju odluku uzeo u obzir članak osam Ustavnog zakona koji govori da se prava manjina imaju primjenjivati sa svrhom poštovanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga. 

Ivan Penava Vukovar HDZ nema odgovor na ponašanje Ivana Penave u vezi s pravima Srba u Vukovaru

- Predsjednica RH kolektivizira krivicu, a Ustavni je sud nastojao izbjeći kolektivizaciju. Na stranu kolektivizacija, na koju smo nažalost navikli, predsjednica si uzima za pravo da kao netko iz pozicije vlasti samovoljno procjenjuje što je postignuto u međuljudskim odnosima u Vukovaru. Ako bi predsjednica svoj osobni stav pokušala pretočiti u akt vlasti, onda bi bila u temeljitom sukobu sa zakonom i Ustavom - rekao je Pupovac. 

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar Matija22
  Matija22:

  ni meni nije jasno kako je tebi ustavni sud dao tri zagarantirana saborska mjesta u saboru to samo u hrvatskoj ima ,nigdje u svijetu

 • ante.oreskovic75:

  Najveću štetu Srbima u Hrvatskoj čini Pupovac

 • generacija57:

  Pupovac,pa tko je onda napadao Vukovar,možda marsijanci?