Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Jednostrana odluka Arbitražnog suda mogla bi izazvati incidente u Piranskom zaljevu'

Predsjednici triju država sastali su se u travnju prošle godine u Logarskoj dolini u Sloveniji.
18. ožujka 2016. u 17:22 53 komentara 3810 prikaza
Fischer, Grabar-Kitarović i Pahor u Varaždinu
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

– Bojim se da bi jednostrana odluka Arbitražnog suda u konačnici mogla izazvati incidente u praksi u Piranskom zaljevu – rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon trilateralnog sastanka s predsjednicima Slovenije i Austrije Borutom Pahorom i Heinzom Fischerom u Varaždinu.

Novinare je zanimalo kako komentira odluku Arbitražnog suda o suspenziji postupka u procesu razgraničenja Hrvatske i Slovenije. 

Rad Arbitražnog suda bespovratno je kompromitiran i sam Sud trebao bi donijeti odluku o raspuštanju, poručila je. 

Borut Pahor je rekao da mu je želja da se arbitraža završi i da Sud donese odluku o granici. Troje predsjednika raspravljalo je i o migrantskoj krizi. Izrazili su zabrinutost stanjem na makedonsko-grčkoj granici. Dogovoreno je da predsjednici Grabar-Kitarović i Pahor u što skorije vrijeme posjete Makedoniju. Ključna je suradnja s Turskom i kontrola granica. O uklanjanju žica s hrvatsko-slovenske granice nije se razgovaralo.

– Razumijem zašto je došlo do postavljanja žice i potrebu Slovenije da zaštiti svoj teritorij, ali nadam se da ćemo žicu ukloniti što je moguće prije, a pretpostavka tome je dijalog, razumijevanje i zajedničko rješavanje problema – istaknula je Grabar-Kitarović. 

- Moramo pokazati humano lice i pobrinuti se za migrante, ali i dogovoriti se na razini Europske unije o snažnijoj politici i porukama te konkretnijim rješenjima kojima ćemo se usredotočiti ne samo na učinke krize i broj migranata koji su već ovdje u Europskoj uniji, već i rješavanja korjenskih uzroka migracija koje idu od nestabilnosti i rata do siromaštva, gladi, neukosti i klimatskih promjena - rekla je Grabar Kitarović.

Govoreći o arbitraži oko granica, Pahor je podsjetio da je Slovenija na referendumu donijela odluku da se Hrvatsku pozove u EU, što bi oni koji u Hrvatskoj odlučuju o nastavku arbitražnog sporazuma trebali imati na umu. - Dvije smo susjedne i prijateljske države i puno toga nas više spaja nego razdvaja. Prijateljstvo je puno važnije od bilo kojeg prijepornog pitanja koje ćemo u konačnici, vjerujem, i riješiti. I neke druge države imale su svoje prijeporna pitanja razgraničenja koja su uspješno riješena - rekla je predsjednica.

Predsjednici triju država sastali su se u travnju prošle godine u Logarskoj dolini u Sloveniji. 

>> Predsjednica očekuje skoro uklanjanje slovenske žice s granice 

>> Kolinda Grabar-Kitarović i Gjorge Ivanov razgovarali o incidentu na makedonsko-grčkoj granici

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Avatar šokac_divani
  šokac_divani:

  Zna naša Predsjednica kojem kulturno-političkom krugu Hrvatska pripada i sve čini da se u njemu naša država afirmira. Bravo Predsjednice. To je društvo kojemu mi pripadamo - srednjoj Europi! Dosta je bilo bratije s istoka i četničkih vojvoda ...

 • apolon:

  Ne samo da svojom politikom afirmira zemlju kao dio Mitteleurope već djelovanjem nastoji istaknuti i pojedine regije Hrvatske ,uistinu, dobili smo predsjednicu kakvu Hrvatska želi i treba! ... prikaži još! Hrvatska želi i treba!

 • golub Vaso:

  proslo je vrijeme slovenskih ucjena