Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović:

'Jednostrana odluka Arbitražnog suda mogla bi izazvati incidente u Piranskom zaljevu'

Fischer, Grabar-Kitarović i Pahor u Varaždinu
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/6
18.03.2016.
u 17:22

Predsjednici triju država sastali su se u travnju prošle godine u Logarskoj dolini u Sloveniji.

– Bojim se da bi jednostrana odluka Arbitražnog suda u konačnici mogla izazvati incidente u praksi u Piranskom zaljevu – rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon trilateralnog sastanka s predsjednicima Slovenije i Austrije Borutom Pahorom i Heinzom Fischerom u Varaždinu.

Novinare je zanimalo kako komentira odluku Arbitražnog suda o suspenziji postupka u procesu razgraničenja Hrvatske i Slovenije. 

Rad Arbitražnog suda bespovratno je kompromitiran i sam Sud trebao bi donijeti odluku o raspuštanju, poručila je. 

Borut Pahor je rekao da mu je želja da se arbitraža završi i da Sud donese odluku o granici. Troje predsjednika raspravljalo je i o migrantskoj krizi. Izrazili su zabrinutost stanjem na makedonsko-grčkoj granici. Dogovoreno je da predsjednici Grabar-Kitarović i Pahor u što skorije vrijeme posjete Makedoniju. Ključna je suradnja s Turskom i kontrola granica. O uklanjanju žica s hrvatsko-slovenske granice nije se razgovaralo.

– Razumijem zašto je došlo do postavljanja žice i potrebu Slovenije da zaštiti svoj teritorij, ali nadam se da ćemo žicu ukloniti što je moguće prije, a pretpostavka tome je dijalog, razumijevanje i zajedničko rješavanje problema – istaknula je Grabar-Kitarović. 

- Moramo pokazati humano lice i pobrinuti se za migrante, ali i dogovoriti se na razini Europske unije o snažnijoj politici i porukama te konkretnijim rješenjima kojima ćemo se usredotočiti ne samo na učinke krize i broj migranata koji su već ovdje u Europskoj uniji, već i rješavanja korjenskih uzroka migracija koje idu od nestabilnosti i rata do siromaštva, gladi, neukosti i klimatskih promjena - rekla je Grabar Kitarović.

Govoreći o arbitraži oko granica, Pahor je podsjetio da je Slovenija na referendumu donijela odluku da se Hrvatsku pozove u EU, što bi oni koji u Hrvatskoj odlučuju o nastavku arbitražnog sporazuma trebali imati na umu. - Dvije smo susjedne i prijateljske države i puno toga nas više spaja nego razdvaja. Prijateljstvo je puno važnije od bilo kojeg prijepornog pitanja koje ćemo u konačnici, vjerujem, i riješiti. I neke druge države imale su svoje prijeporna pitanja razgraničenja koja su uspješno riješena - rekla je predsjednica.

Predsjednici triju država sastali su se u travnju prošle godine u Logarskoj dolini u Sloveniji. 

>> Predsjednica očekuje skoro uklanjanje slovenske žice s granice 

>> Kolinda Grabar-Kitarović i Gjorge Ivanov razgovarali o incidentu na makedonsko-grčkoj granici

Komentara 53

Avatar šokac_divani
šokac_divani
14:53 18.03.2016.

Zna naša Predsjednica kojem kulturno-političkom krugu Hrvatska pripada i sve čini da se u njemu naša država afirmira. Bravo Predsjednice. To je društvo kojemu mi pripadamo - srednjoj Europi! Dosta je bilo bratije s istoka i četničkih vojvoda ...

AP
apolon
15:11 18.03.2016.

Ne samo da svojom politikom afirmira zemlju kao dio Mitteleurope već djelovanjem nastoji istaknuti i pojedine regije Hrvatske ,uistinu, dobili smo predsjednicu kakvu Hrvatska želi i treba! Hrvatska želi i treba!

GV
golub Vaso
18:00 18.03.2016.

proslo je vrijeme slovenskih ucjena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije