Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica s Obamom:

'Hrvatska je odlučna nastaviti igrati aktivnu ulogu u očuvanju mira'

kolinda grabar-kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
29.09.2015.
u 14:10

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je na sastanku koji je organizirao američki predsjednik Barack Obama, a na temu očuvanja mira u svijetu

Na poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na sastanku na visokoj razini o očuvanju mira.

Naglasivši kako je Hrvatska u svega nekoliko godina prešla put od poprišta jedne od najvećih UN-ovih mirovnih operacija u povijesti do aktivnog sudionika u tim istim operacijama, predsjednica je istaknula kako smo odlučni i dalje imati aktivnu ulogu u tom pogledu te dijeliti iskustva s ostalim zemljama kroz naše centre za obuku.

Dodala je kako je Hrvatska, kao naš novi zalog očuvanju mira, odlučila staviti inženjersku postrojbu na raspolaganje UN-ovim snagama za očuvanje mira.

– Hrvatska je također spremna nastaviti organizirati i pokrivati troškove obuke žena policijskih službenika iz zemalja izvan euroatlantskog područja koja pridonose mirovnim misijama diljem svijeta. Na taj način nastojimo ne samo dijeliti našu stručnost i iskustva, nego i promicati jednakopravnost spolova i ulogu žena u mirovnim naporima UN-a – kazala je.

Istaknuvši kako mirovne misije u drugom desetljeću 21. stoljeća ostaju izrazito važne za očuvanje međunarodnog mira i stabilnosti, Grabar-Kitarović je kazala kako ti napori postaju sve složeniji te se suočavamo s novim izazovima svakoga dana. Iz tog razloga, Hrvatska snažno pozdravlja i pohvaljuje rad Panela o mirovnim operacijama.

Uvjerena kako će izvješće Panela pružiti snažan temelj i smjernice za povećanje učinkovitosti mirovnih operacija UN-a, predsjednica je posebno istaknula kako je potrebno aktivno uključiti žene u sve napore u sprječavanju te rješavanju sukoba, uključujući u donošenje odluka te kako mandat mirovnih operacija UN-a mora biti posebice usmjeren na zaštitu civila i onih najugroženijih u sukobima: žena, djece i starijih osoba. Nadalje, optužbe neprimjerenog ponašanja od strane nekih vojnika koji služe kao mirotvorci trebamo ozbiljno shvatiti te konačno, veza između sigurnosti i razvoja treba biti u stalnom središtu našeg djelovanja.

Sudjelovanjem u međunarodnim misijama i operacijama Hrvatska promiče vrijednosti i interese koje dijeli sa saveznicima i partnerima u međunarodnoj zajednici te organizacijama poput UN-a, EU-a i NATO-a, naglasila je Grabar-Kitarović dodavši kako Hrvatska želi dati svoj udio "u donošenju sigurnosti, nade i mira milijunima ljudi".

>> Ured predsjednice: Nikolićevo je viđenje da smo razgovarali o 'krizi koju je izazvala Vlada RH'

Komentara 18

Avatar juricamesko
juricamesko
14:19 29.09.2015.

na poziv predsjednika Obame predsjednica RH sudjelovala na sastanku na visokoj razini. Nerone toliko o shopingu, tebi se ni Vučić ne želi javiti na telefon.

BU
Bulaba
14:20 29.09.2015.

Hrvatska predsjednica Kolinda susrela se s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, a na prvoj stranici Večernjeg je vijest da se Milanović uspio nakratko sastati sa samim sobom, ali se baš nisu najbolje razumjeli. Baš me zanima što je Obama rekao Kolindi i je li ju možda priupitao što je onaj Milanović mislio s onim vicem o pišanju po crncima čiju je poantu javno ispričao.

Avatar Oluja 2015
Oluja 2015
14:28 29.09.2015.

Zašto Barack Obama nije zvao Muljanovića na razgovor ? Možda Obama zna da Muljnović više ne bude bio premijer , sve ankete govore da se Muljanović bude poskliznuo iz slučajne , udobne fotelje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije