Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZVIJANJE ODNOSA

Predsjednica u Kanadi: Susrela se s premijerom Trudeauom

KGK u Kanadi
Foto: Ured predsjednice RH
1/2
13.05.2019.
u 22:24

Kolinda Grabar-Kitarović susrela se i s hrvatskom zajednicom u Ottawi, a nakon susreta s guvernerkom prisustvovala je ceremoniji sadnje drveta

Svečanim dočekom i susretom s glavnom guvernerkom Kanade Julie Payette u Ottawi započeo je u ponedjeljak službeni posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Kanadi.

Sugovornice su potvrdile snažne veze Hrvatske i Kanade koje veže prijateljstvo, međusobno poštovanje, ali i iste vrijednosti, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

Foto: Ured predsjednice RH

Grabar-Kitarović naglasila je kako Hrvatska i Kanada dijele zajednička stajališta, teže i zalažu se za demokraciju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i sloboda. “Hrvatska je  aktivna u promicanju ravnopravnosti spolova, osnaživanju žena i djevojaka s jednakim pristupom obrazovanju, pravdi i političkim slobodama. Dijelimo iste vrijednosti, partneri smo i saveznici u NATO-u i drugim organizacijama“, kazala je predsjednica, a navodi se u priopćenju.

Istaknula je kako Kanada ima jednu od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, uputivši pritom nekoliko prigodnih riječi na hrvatskom jeziku. „Hrvatski narod i ja osobno vrlo smo ponosni na hrvatsku zajednicu u Kanadi koja je pridonijela sveukupnom razvoju Kanade i predstavlja snažnu vezu između naših dviju zemalja“, rekla je.

Predsjednica je naglasila kako je Kanada izvanredan primjer multikulturalnosti, poštivanja raznih nacionalnosti, njihovog jezika, kulture i običaja te izrazila uvjerenje kako će aktualni posjet poslužiti kao poticaj za daljnji razvoj i unaprjeđenje hrvatsko-kanadskih odnosa. 

Nakon susreta s glavnom guvernerkom Kanade, predsjednica Grabar-Kitarović nazočila je ceremoniji sadnje drveta, nakon čega će se sastati s predsjednikom vlade i predsjednikom Senata Kanade, a posjetit će i školu Elmwood.

Prethodno se Grabar-Kitarović susrela s hrvatskom zajednicom u Ottawi.

Svaki dolazak u Ottawu i susret sa zajednicom za mene je posebna prigoda u kojoj ožive drage uspomene na ovaj grad koji je vaš dom, kao što je bio i meni i mojoj obitelji tijekom rada u veleposlanstvu, kazala je predsjednica istaknuvši kako je hrvatsko iseljeništvo jedan od prioriteta njezina mandata.

Dodala je kako je, kao hrvatska predsjednica, posebno ponosna na Hrvate u Kanadi, koji su se svojim znanjem, stručnošću, odgovornošću, svojim predanim odnosom prema radu, obitelji i društvu integrirali u društvo u kojem žive.

„Ponosna sam na sve vas jer ste upravo na temelju tih vrijednosti stekli ugled, pokrenuli poslove, osnovali obitelji i postali ugledni članovi društva, kao uostalom i mnogi naši Hrvati diljem svijeta“, istaknula je Grabar-Kitarović.

U prigodnom obraćanju Predsjednica je spomenula kako su upravo hrvatski iseljenici bili naša snaga tijekom Domovinskog rata "jer ste ne samo materijalno pomagali svoju domovinu nego ste i svojim zalaganjem i osobnim kontaktima širili istinu o borbi za samostalnost hrvatske države“.

Za nesebičan i izniman doprinos u pružanju socijalne i duhovne skrbi te za dugogodišnju pastoralnu djelatnost među hrvatskim iseljenicima u Kanadi, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske Župi Sv. Nikole Tavelića – Montreal i Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Leopolda Mandića – Ottawa, kao i Hrvatsko-kanadskom folklornom savezu – istok, za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i folklora te očuvanje hrvatskog identiteta u Kanadi.

Otvorena izložba 'Večernji list: Zajedno smo 60 godina'

Komentara 36

Avatar Le-Freak
Le-Freak
23:11 13.05.2019.

Bio bi ozbiljno ljubomoran da Kolinda nije nasa predsjednica. Ali sva sreca, Nasa je! 💕

PR
Princeza
23:02 13.05.2019.

Kako su slatki haha. Kolinda legendo najjaca si politicarka u Europi. Uvijek sa najjacim liderima svijeta.❤️👍👍

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
23:24 13.05.2019.

Prava drzavnica, jedna od 5 najboljih na svijetu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije