Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica otkazala dolazak, ali spomenik braniteljima se otkriva

Drago nam je što će kao izaslanik predsjednice doći general Mladen Markač – rekao je Ivica Jurenec, šef Odbora za branitelje
30. rujna 2016. u 08:00 13 komentara 2721 prikaza
Spomenik
Foto: VL

Na navodno dramatičnom prekjučerašnjem sastanku predstavnici koprivničkih branitelja i ratnih stradalnika odlučili su da se otvaranje Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata ponovno ne odgađa zbog toga što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otkazala svoj dolazak na današnju svečanost.

– Predsjednica je spriječena zbog odlaska na pogreb izraelskog državnika Simona Peresa. Zbog toga se sastao gradski Odbor za branitelje – potvrdio je jučer v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić. Od Ivice Jurenca, šefa tog odbora, doznajemo kako je predsjednica ponudila ponedjeljak kao novi datum za otkrivanje spomenika, no članovi odbora ipak su odlučili da nove odgode neće biti, nego će se svečanost upriličiti danas, na Dan koprivničkih branitelja.

grafiti SISAK Preko antifašističkih grafita i na spomenik nasprejali ustaške simbole Darko Milinović BIVŠOJ VLASTI KRITIKA Milinović: Štedul je živi spomenik žrtvama udbaškog i komunističkog režima

– Drago nam je što će kao izaslanik predsjednice doći general Mladen Markač koji je počasni građanin Koprivnice – rekao je Jurenec.

Velebni i skupi monument na jednome od središnjih gradskih trgova od početka prate kontroverzije. Gradska vlast predvođena SDP-om najprije se mjesecima natezala s predstavnicima 20-ak braniteljskih i stradalničkih udruga u vezi s prvobitnim idejnim rješenjem akademskog kipara Alema Korkuta koji je pobijedio na natječaju.

Branitelji nisu bili zadovoljni time što kipar nije predvidio mjesto za domoljubna obilježja i za popis poginulih koprivničkih vojnika u Domovinskome ratu. Čak su i tužbom pokušali poništiti natječaj, ali nisu uspjeli.

Na kraju je kipar pristao na preinake pa je postignut dogovor. I samo ime spomenika rezultat je kompromisa – trebao se zvati samo Spomenikom hrvatskoj slobodi pa je drugi dio dodan naknadno. Prošlo je točno godinu dana od prvobitno predviđenog datuma otvaranja, ali je gradnja kasnila mjesecima.

Potom je s uredom Kolinde Grabar-Kitarović, koju su branitelji ultimativno željeli na otvorenju, dogovoren 22. srpnja ove godine kao dan svečanosti, ali je ona prvi put otkazala dolazak, zbog čega je otkrivanje spomenika ponovno odgođeno. Gradnja spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata stajala je 1,3 milijuna kuna. 

>> Hrvatski, mađarski i turski čelnici na obilježavanju Sigetske bitke

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • Karloho:

  Kome smetaju spomenici braniteljima?

 • Avatar delminium
  delminium:

  Ne da nebi radio nove spomenike vec bi one partizanske uklonio.

 • Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
  Pravi Hrvat na kvadrat:

  Polako čemo mi domoljubni pravi hrvati morati početi razmišljati da umjesto spomenika braniteljima postavljamo spomenike domoljubnim kopačima po kontejnerima jer njih ima sve više i više i kopaju kao svoji na svome ukoliko nisu pored ostalog čak več i kontejneri ... prikaži još! u stranom vlasništvu.