Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neće biti još jedne odgode

Predsjednica otkazala dolazak, ali spomenik braniteljima se otkriva

Spomenik
Foto: VL
30.09.2016.
u 08:00

Drago nam je što će kao izaslanik predsjednice doći general Mladen Markač – rekao je Ivica Jurenec, šef Odbora za branitelje

Na navodno dramatičnom prekjučerašnjem sastanku predstavnici koprivničkih branitelja i ratnih stradalnika odlučili su da se otvaranje Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata ponovno ne odgađa zbog toga što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otkazala svoj dolazak na današnju svečanost.

– Predsjednica je spriječena zbog odlaska na pogreb izraelskog državnika Simona Peresa. Zbog toga se sastao gradski Odbor za branitelje – potvrdio je jučer v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić. Od Ivice Jurenca, šefa tog odbora, doznajemo kako je predsjednica ponudila ponedjeljak kao novi datum za otkrivanje spomenika, no članovi odbora ipak su odlučili da nove odgode neće biti, nego će se svečanost upriličiti danas, na Dan koprivničkih branitelja.

– Drago nam je što će kao izaslanik predsjednice doći general Mladen Markač koji je počasni građanin Koprivnice – rekao je Jurenec.

Velebni i skupi monument na jednome od središnjih gradskih trgova od početka prate kontroverzije. Gradska vlast predvođena SDP-om najprije se mjesecima natezala s predstavnicima 20-ak braniteljskih i stradalničkih udruga u vezi s prvobitnim idejnim rješenjem akademskog kipara Alema Korkuta koji je pobijedio na natječaju.

Branitelji nisu bili zadovoljni time što kipar nije predvidio mjesto za domoljubna obilježja i za popis poginulih koprivničkih vojnika u Domovinskome ratu. Čak su i tužbom pokušali poništiti natječaj, ali nisu uspjeli.

Na kraju je kipar pristao na preinake pa je postignut dogovor. I samo ime spomenika rezultat je kompromisa – trebao se zvati samo Spomenikom hrvatskoj slobodi pa je drugi dio dodan naknadno. Prošlo je točno godinu dana od prvobitno predviđenog datuma otvaranja, ali je gradnja kasnila mjesecima.

Potom je s uredom Kolinde Grabar-Kitarović, koju su branitelji ultimativno željeli na otvorenju, dogovoren 22. srpnja ove godine kao dan svečanosti, ali je ona prvi put otkazala dolazak, zbog čega je otkrivanje spomenika ponovno odgođeno. Gradnja spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata stajala je 1,3 milijuna kuna. 

>> Hrvatski, mađarski i turski čelnici na obilježavanju Sigetske bitke

Komentara 13

KA
Karloho
09:28 30.09.2016.

Kome smetaju spomenici braniteljima?

Avatar delminium
delminium
09:35 30.09.2016.

Ne da nebi radio nove spomenike vec bi one partizanske uklonio.

DU
Deleted user
09:17 30.09.2016.

Šta tu ima za 1,3 miliona kuna? Onda neki napadaju Bandića da troši silne novce za javne objekte po Zagrebu. Sjećam se da je netko davno rekao da se braniteljima neće graditi spomenci na svakom koraku kao partizanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije