Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica ne može raspisati izbore prije raspuštanja Sabora

Ne održe li se do isteka mandata 22. 12., to će biti ustavna kriza, uzvraća Šeks
27. kolovoza 2015. u 09:36 105 komentara 4859 prikaza
kolinda
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

“Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović štitit će Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi zadnji ustavni rok. A to nije, kako se često kaže, siječanj ili veljača. Krajnji je rok početak prosinca. Da bi se poštovali svi ustavni rokovi, predsjednica bi trebala donijeti odluku o raspisivanju izbora do 6. studenog ove godine. Najkasnije! A krajnji je rok za održavanje izbora nedjelja 6. prosinca.“ Ovakvo tumačenje posebnog savjetnika predsjednice Vladimira Šeksa o predsjedničinim planovima za određivanje datuma izbora izazvalo je poprilično negodovanje i među vladajućima, ali i ustavnim stručnjacima.

Treća mogućnost: dogovor

Svi se slažu da je ovakvo tumačenje neutemeljeno i da bi takav potez predsjednice predstavljao grubo kršenje Ustava.

– Nemoguće je tako postaviti stvari. Predsjednica ne može raspisati izbore dok se Sabor ne raspusti ili mora pričekati istek mandata, a s obzirom na to da mandat istječe četiri godine nakon konstituirajuće sjednice, dakle 22. prosinca, krajnji je rok za održavanje izbora 60 dana od isteka mandata – objašnjava ustavna stručnjakinja Sanja Barić. Treća je mogućnost, dodaje, dogovor predsjednice s parlamentarnim strankama. S Barić se slaže i ustavni stručnjak Mato Palić, koji također upozorava na članak 74. Ustava u kojem stoji kako se izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održavaju najkasnije 60 dana nakon isteka mandata ili raspuštanja Sabora.

– Bilo kakva drugačija odluka bila bi protivna ustavnoj normi. Izvješće Ustavnog suda iz prosinca 2010. godine to dodatno potvrđuje – tvrdi Palić. U tom izvješću Ustavni sud upozorava kako se svaki izbori prije isteka četverogodišnjeg mandata smatraju prijevremenima. – Ustavni sud podsjeća da su u dosadašnjoj parlamentarnoj praksi izbori za više saziva Sabora bili prijevremeni – stoji u tom izvješću u kojem naglašavaju da se redoviti izbori za zastupnike u Sabor moraju održati najkasnije 60 dana nakon isteka mandata. Na isto izvješće podsjeća i predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin, no i bez takvog stava suda sve je već jasno i u Ustavu.

– Predsjednica nije ovlaštena za takav potez jer Ustav sve jasno propisuje. Svakome je jasno da su redovni izbori nakon 22. prosinca – uvjerava Grbin. Ako predsjednica ipak odluči onako kako je Šeks najavio u jučerašnjem intervjuu za Večernji list, Grbin najavljuje da bi SDP kao grupa zastupnika ili čak odbor pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom za utvrđivanje osnovanosti takve protuustavne odluke.

I članovi Vlade bili su iznenađeni spornim Šeksovim tumačenjem Ustava i predsjedničinim planovima.

– To je pravo malo remek-djelo ustavnopravne misli u Hrvata. Ima samo jednu manu, a to je da je Šeksovo mišljenje izravno suprotno mišljenju Ustavnog suda iz prosinca 2010. Gospodin Šeks ili nije pročitao to izvješće ili ustavne suce smatra neznalicama – komentirao je ministar uprave Arsen Bauk.

Unatoč svim suprotnim objašnjenjima Šeks je ostao pri svom tumačenju.

– Pozivam sve svoje kritičare da odgovore što će biti 23. prosinca. Ovom sazivu Sabora mandat istječe 22. prosinca. Ako izbori za novi Sabor ne bi bili raspisani i održani do isteka mandata ovog Sabora 22. 12., to bi značilo da Hrvatska ostaje bez Sabora, a to znači tešku ustavnu krizu – tvrdi Šeks te dodaje da bi se, ako bi vladajući nastavili mandat i nakon 22. prosinca, ušlo u “protuustavnu situaciju, što bi manifestiralo njihovu želju i potrebu ostati na vlasti dulje od Ustavom propisanog roka od četiri godine”.

Kako im odgovara

SDP-ovci podsjećaju i da je treći saziv Sabora konstituiran 28. studenog 1995., a prema sadašnjoj Šeksovoj teoriji tada bi krajnji rok za izbore bio početak studenog 1999., no izbori su tada održani tek 3. siječnja 2000., i to u ponedjeljak. Šeks je, naglašavaju u SDP-u, kroz godine različito tumačio Ustav, kako mu je u tom trenutku odgovaralo.

Kao što i Zoranu Milanoviću sada odgovara da kalkulira s datumom izbora, odnosno odlukom kada će konačno raspustiti Sabor.

Međutim, kako doznajemo, u utorak se Milanović sastao s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić. Osim o koalicijskom sporazumu, koji će se najvjerojatnije potpisati u ponedjeljak, razgovaralo se i o datumu izbora. Konačne odluke još nema, međutim vladajući su sve bliži ideji da se na birališta ide prije obljetnice pada Vukovara, odnosno ili 8. studenog ili pak 15. studenog.

>> 'Šeks ili nije pročitao izvješće Ustavnog suda ili ustavne suce smatra neznalicama'

>> Ako se do 6. studenoga ne raspusti Sabor, predsjednica će raspisati izbore

Lauren Lapkus
VELIKI IZNOS
Otvoreno milijunsko pitanje u 'Milijunašu', znate li odgovor?
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
 • juma:

  Mogu oni kalkulirati i manipulirati s datumom održavanja izbora koliko ih volja. Zna se zašto žele datum prije obljetnice pada Vukovara, a zna se zašto bi im odgovarao daum nakon Božića i Nove godine. Medjutim zaboravljaju jednu bitnu stvar. Oklijevanjem ... prikaži još! i kalkulacijama medju biračima samo stvaraju dojam kako se zapravo boje izbora i kako nisu sigurni što učiniti. To je pak za njih puno pogubnije, nego jasno i glasno reći izbori su na taj dan i točka. Ukoliko se se raspisivanjem izbora uključi KGK, to bi u javnosti stvorilo dojam kako je dosta vrludanja i kako ih ona prisiljava da se već jednom odluče, a to im, bez obzira na ustavnu tužbu i njezin ishod, nikako ne bi odgovaralo.

 • balic:

  hahahahh Seks nije u pravu ,predsjednica krsi ustav a oni bi u studenom izbore.Hej radimo sta ocemo mi smo vlada.. I njima svima trebas objasnjavat da nicija nije do zore pa ni jihova.

 • Avatar zabadalo5
  zabadalo5:

  Čim se spomene datum izbora, takva pobuna u kokošinjcu nastane.. Kukurikavci se raskokodaču. Svjesni smo svi mi da bi vi nastavili s neradom, no ono što je sasvim jasno kojeg god datuma izbori bili Kukuriku ekipu očekuje debakl, jer su ... prikaži još! jedino to i zaslužili!