Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Socijalna država'

Predsjednica Milanoviću poslala prijedlog moratorija na ovrhe s jednom nekretninom

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
27.02.2015.
u 12:17

U pismu podsjeća da se ova njezina inicijativa nastavlja na zahtjev za ocjenom ustavnosti Ovršnoga zakona

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslala je premijeru Zoranu Milanoviću prijedlog da se zakonom uvede moratorij na ovrhe nad jedinom nekretninom ovršenika.

 – Na taj način pokazali bismo kako Vlada Republike Hrvatske i Predsjednica Republike čuvaju i promiču vrijednosti ustavne socijalne države, na dobrobit naših sugrađana i djelotvorne zaštite njihova dostojanstva, doma i obiteljskog života – stoji, uz ostalo, u pismu predsjednice Grabar-Kitarović upućenom premijeru Milanoviću.

U pismu podsjeća da se ova njezina inicijativa nastavlja na zahtjev za ocjenom ustavnosti Ovršnoga zakona te da je rezultat činjenice kako ne postoje zakonske mjere kojima bi se u postupcima ovrhe zaštitilo najranjiviju skupinu stambeno ugroženih ovršenika.

 – U situaciji kad se država umiješala u privatnopravne dužničko-vjerovničke odnose propisujući u Ovršnom zakonu mjere "odgovarajuće kontrole socijalno osjetljivih ovrha", to jest mjere socijalne naravi, osnovano bi se očekivalo da će država propisati i odgovarajuće mjere za najranjiviju skupinu stambeno ugroženih ovršenika, onih ovršenika koji nemaju drugu imovinu iz koje bi se tražbina ovrhovoditelja mogla namiriti odnosno iz koje bi kupcu mogli plaćati najamninu, kao i za one ovršenike koji nakon proteka zakonskog roka od godine dana ne uspiju pronaći rješenje za daljnji život – navodi Grabar-Kitarović.

>> Predsjednica ruši Ovršni zakon na Ustavnom sudu

Komentara 19

KA
kajinx
13:48 27.02.2015.

Moratorij na ovrhe se neće dogoditi. Zašto? Zato jer je to dio londonskog plana “Baciti Hrvatsku na koljena”.

Avatar velika jabuka
velika jabuka
14:16 27.02.2015.

podržavam prijedlog, treba ga doraditi, i nadam se da će Milanović biti brz.

BA
balic
13:16 27.02.2015.

Ona je makar moratorij predlozila dok je bivsi predsjednik govorio da tu ne moze nista..Moz mislit,ne moze nista jer se nije ni potrudio nesto napravit da se gradjani sa smo jednom nekretninom zastite..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije