Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica o Vukovaru: Oprostite, ali prvo trebamo riješiti velike stvari

- Mi se danas u međunarodnoj zajednici zalažemo za neke međunarodne sudove koji će dijeliti pravdu diljem svijeta, pa napravimo onda to i u našoj državi jer bez pravde nema pomirenja i budućnosti - kazala je Kolinda Grabar Kitarović
18. listopada 2019. u 16:29 52 komentara 2686 prikaza
Novi Farkašić: Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisacko-moslavačke županije
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/17

Meni je bitno da je ta odluka Vijeća u skladu s Ustavom obzirom da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina predviđa da sva ta prava moraju biti  u svrhu suživota većinskog hrvatskog naroda i manjina, dakle treba poštivati i prava većinskog naroda pri tome. Vjerujem kad se riješi pitanje zlodjela u Vukovaru koji su počinjeni, kad se riješi pitanje koje sam spominjala u Vukovaru  rekavši da je naše pravosuđe zakazalo, da će se tada moći krenuti u daljnje korake. – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak u Novom Farkašiću kod Petrinje gdje je sudjelovala na obilježavanju Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije.

Dragana Jeckov SDSS o Penavi: 'Još jednom je pokazao da je isključivo gradonačelnik jednog dijela građana Vukovara'

- Vijeće je većinom glasova donijelo odluku da je postignuta razina suživota za koju bih vam ja, kao osoba koja je radila u tim mirnim reintegracijama diljem svijeta, rekla da je postigla puno veće uspjehe nego što se itko ikada nadao. I nemojmo to podcjenjivati, kao što nemojmo podcjenjivati Hrvate i Srbe koji su u tome sudjelovali i koji su imali dovoljno hrabrosti dogovoriti se tada o zajedničkom suživotu. Hrvatska je tada pokazala da ne želi više rat, nego je i pristala na neke uvjete, iako vjerujem da se to vojnim putem moglo riješiti, međutim hrvatsko državno vodstvo i narod pokazali su da ne žele rat, da žele mirnu državu i suživot sa Srbima i svim drugim nacijama. – rekla je predsjednica komentiravši današnju odluku Gradskog vijeća Vukovara ponovivši svoju izjavu kako je pravosuđe zakazalo.

Novi Farkašić: Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisacko-moslavačke županije
1 / 17
Novi Farkašić: Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisacko-moslavačke županije

- Mi se danas u međunarodnoj zajednici zalažemo za neke međunarodne sudove koji će dijeliti pravdu diljem svijeta, pa napravimo onda to i u našoj državi jer bez pravde nema pomirenja i budućnosti. Neugodno sam iznenađena brzinom kojom pravosuđe reagira na neke prijestupe kojima možemo shvatiti okolnosti u kojima su učinjeni a u gradu koji je razoren i gdje je tisuće ljudi ubijeno i mučeno nikad nisu doživjeli pravdu. Oprostite, ali prvo trebamo riješiti velike stvari – dodala je predsjednica u izjavama novinarima nakon obilježavanja Dana branitelja.

Osvrnula se i na zahtjeve za sučeljavanjem, napomenuvši kako nitko trenutačno nije kandidat.

Miroslav Šeparović Čekaju obrazloženje Ustavni sud oglasio se o odluci vukovarskog Gradskog vijeća o ćirilici

- Ja nemam nikakvih uvjeta, ali nitko od nas trenutačno nije kandidat. Gospodin Milanović se puno trudi sebi dati više pozornosti nego bilo tko drugi od pretendenata. On ide po Hrvatskoj i sebe i svoje neke stavove promovira, a dotle ja obnašam državničke svoje dužnosti i obnašat ću ih i dalje. Kampanja će biti kad za to dođe vrijeme, a kad kandidati predstave svoje programe, tad ću vrlo rado razgovarati o svemu i sa svima njima u debati. Sad nemamo o čemu razgovarati, nemaju program, imaju samo pošalice. Ja se ne bojim debate, svi mogu biti kandidati, ali moraju se skupiti potpisi. – rekla je Kolinda Grabar Kitarović u novom Farkašiću gdje se Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije obilježava 18. listopada, u spomen na bitku od 18. listopada 1991. godine kada su u ovom petrinjskom pokupskom naselju malobrojni hrvatski branitelji odbacili jačeg neprijatelja i time zaustavili njegov napredak prema drugoj obali Kupe i Zagrebu. 

Na proslavi su sudjelovali brojni izaslanici udruga, gradova i općina, Županije, predstavnici vojske i policije te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • tomislav10:

    Mirna reintegracija je završena prije 22 godine. Oda tada je naše pravosuđe moglo, da je htjelo, pokrenuti sudske procese protiv velike većine osoba za koje se sumnja da su počinile ratne zločine. Ali nisu. Zašto, možemo nagađati...

  • Princeza:

    Nema suživota dok ne plate ratnu odštetu. Penava samo naprijed. Cijela Hrvatska je uz tebe.