Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica na svečanost šalje posebnog izaslanika Dragu Prgometa

Za Večernji list Prgomet potvrđuje da su ga prije nekoliko dana pozvali iz Ureda predsjednice i pitali ga je li voljan otići na taj svečani trenutak za Vukovarsko-srijemsku županiju i predstavljati predsjednicu
16. veljače 2016. u 18:36 110 komentara 21951 prikaza
Drago Prgomet
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Veliki i dugo očekivani dan za Vukovarsko-srijemsku županiju, kada će 21 godinu nakon završetka Domovinskog rata županija dobiti certifikat da je razminirana, obilježit će i jedan iznenađujući politički potez. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja neće moći nazočiti toj svečanosti, šalje svog posebnog izaslanika koji će održati i govor, a riječ je o Dragi Prgometu!  

Ugledni liječnik, kažu na Pantovčaku, logičan je izbor s obzirom da kao bivši branitelj ima osobna iskustva i dva puta je preživio prolazak kroz minska polja, kada je kao liječnik-dragovoljac spašavao iz minskih polja ranjene hrvatske vojnike, ali i pripadnike vojske srpskih pobunjenika. Stoga, na Pantovčaku drže da je Prgomet najprikladnija osoba da bude predsjedničin osobni izaslanik i u tome ne vide nikakvu politiku.  

O tim događajima Prgomet je nedavno objavio i knjigu "Sakupljači gelera". Za Večernji list potvrđuje da su ga prije nekoliko dana pozvali iz Ureda predsjednice i pitali ga je li voljan otići na taj svečani trenutak za Vukovarsko-srijemsku županiju i predstavljati predsjednicu. Pristao je s obzirom na to da je riječ o događaju važnom za stanovnike te županije, koja je nakon Osječko-baranjske bila druga po zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima i dobro je po njemu sada poslati poruku stanovnicima da su sve njihove njive slobodne, kao i poslati poziv investitorima da napokon dođu i u taj dio Hrvatske. Niti Prgomet u pozivu predsjednice ne vidi političku poruku, premda je svjestan kako će taj poziv u političkoj javnosti ipak proizvesti efekte. Priznaje da su ga neki poznanici, kada su čuli da ga je angažirala predsjednica, pitali zašto je prihvatio poziv, no on im je rekao da je to učinio iz respekta prema predsjednici i njezinoj funkciji te da ne može biti neobično da čovjek koji je dva puta prošao te ratne situacije sada sudjeluje kao izaslanik predsjednice.  

Poziv predsjednice Prgometu sigurno će imati političkog učinka jer angažirala je osobu koja je bila zamjenik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, a kao disident sam je morao otići s te funkcije i iz stranke. Nakon toga, Prgomet se preko svoje inicijative HRID politički angažirao i na parlamentarnim izborima sudjelovao kao jedan od čelnika Mosta. Nakon iznenađujuće dobrih izbornih rezultata profilirao se kao drugi čovjek Mosta, no ubrzo je odlukom Bože Petrova istjeran iz Mosta zbog, kako je bilo tumačeno, pregovora na svoju ruku s liderom SDP-a Zoranom Milanovićem. Dakle, Prgomet je u kratko vrijeme postao dvostruki disident. U Saboru je formirao svoj klub s još dvije zastupnice-partnerice iz HRID-a, da bi ubrzo nakon prelaska Gordane Rusak u klub HSLS-a njegova politička težina bila svedena na dvije ruke u Saboru. No, u aktualnim političkim previranjima, kada sve iskri u natezanjima između HDZ-a i Mosta, očito i njegova dva glasa dobivaju na težini.

U vrhu HDZ-a su komentirali da je izbor Prgometa, zapravo, predsjedničina pljuska Mostu. Odbacuju svaku sumnju da je to poruka HDZ-u. U vladajućoj stranci drže da predsjedničina "osveta" Mostu s Prgometom ima veze s tim što Most, odnosno Božo Petrov nisu podržali smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića.

>> Prgomet o odlasku zastupnice: Prijelazni rok traje, ljudi idu tamo gdje im nude više!

>> Rusak se posvadila s Prgometom, razgovarala je i sa SDP-om

Elipso

  • derin:

    Bravo za predsjednicu, treba ujedinjavati, može biti politički rival, ali ne neprijatelj.

  • ajmo:

    Eto Prgomet si vidio da je Presjednica bolji čovik od onih što su te navukli ustvari nisu navukli zavjese.Živila naša Kolinda.

  • Bulaba:

    Prgića već dugo nitko nije od nekuda izbacio, čovjek se vjerojatno osjeća zanemarenim. A ni ne mogu ga više od nikuda izbaciti, kad su ga izbacili iz svega u čemu je bio. Sad ga je angažirala Kolinda, dakle eto konačno ... prikaži još! prilike da ga se opet izbaci od nekuda, hehehe.