Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sloboda medija

Predsjednica je za ukidanje užasne kaznene odredbe o 'sramoćenju'

kk
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
23.06.2016.
u 06:30

Primivši delegaciju Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO), predsjednica se založila za zaštitu neovisnosti HRT-a

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je predstavnicima Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO) kazala da podržava napore usmjerene prema zaštiti neovisnosti HRT-a te se zalaže za ukidanje kontroverzne zakonske odredbe o “sramoćenju” koja je izazvala niz kritika.

Uz tvrdnje da politika tradicionalno nastoji kontrolirati HRT, što izaziva međunarodnu zabrinutost, članovi misije SEEMO-a posebno su istaknuli zabrinutost zbog niza posljednjih uredničkih smjena na HRT-u. Predsjednica je uzvratila kako je uvjerena da Hrvatska neće slijediti primjere Poljske i Mađarske, u kojima su desno orijentirane vlade uvele čvrstu kontrolu javnih medija tako što su kroz proces restrukturiranja provele masovne kadrovske promjene.

Osvrćući se na kazneno djelo “sramoćenja” za koje je zbog pisanja o korupciji u jednoj zdravstvenoj klinici osuđena novinarka Slavica Lukić, predsjednica je delegaciji SEEMO-a izjavila da tu odredbu o sramoćenju treba ukinuti.

Glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujović kazao je da SEEMO potiče hrvatsku Vladu da što prije duh onoga za što se predsjednica države zalaže postane vidljiv i u djelima. A tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbacio je kritike da je sloboda medija u Hrvatskoj ugrožena, kazavši da za takve tvrdnje nema dokaza. U misiji SEEMO-a su i predstavnici Europske federacije novinara, OESS-a, Reportera bez granica, Europskog centra za tisak i slobodu medija...

Komentara 21

Avatar comparator
comparator
07:00 23.06.2016.

U drugim zemljama medijima vlada narod ,država ili pobjednička stranka samo u Hrvatskoj mediji vladaju Hrvatskom.

LI
lijevcapolje
07:51 23.06.2016.

u medijima, jedino sto je istinito, su oglasi i osmrtnice. mada, i u oglase sumnjam.

I1
ing-12345
08:15 23.06.2016.

A što ova grupa ne ode u Njmačku do frau Merkel i ne upita je je o njenom odobrenju kaznenog progona komičara koji je napisao satiru o Erdoganu. Smjene urednika na HRT-u su normalna stvara jer su ti smjenjeni urednici došli isto na svoja radna mjesta na taj način da je Milanović smjenio njihove prethodnike. A odreda o sramoćenju treba ostati . Novinari trebaju imati materijalne dokaze priije nego što objave da je netko kriminalac inače su ti novinari kriminalci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije