Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.09.2019. u 13:40

U četiri mjeseca Kolinda Grabar-Kitarović izgubila je 6,17 postotnih bodova podrške. I ona (28,5%) i Zoran Milanović (24,8%) uživaju gotovo identičnu potporu onoj koju imaju HDZ i SDP.

Sudeći prema posljednjim anketama, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najveća je gubitnica na rejting-ljestvici, što ne mora biti presudno jer je bivši predsjednik Josipović bio “rejting-efendija” pa je ipak izgubio izbore. Ipak, brojke su znakovite.

U četiri mjeseca Kolinda Grabar-Kitarović izgubila je 6,17 postotnih bodova podrške. I ona (28,5%) i Zoran Milanović (24,8%) uživaju gotovo identičnu potporu onoj koju imaju HDZ i SDP. Za predsjednicu je to jako loša vijest jer se njezin osobni rejting, nakon što je sklopila savezništvo s premijerom Plenkovićem i prestala napadati njega i Vladu, srozao na razinu HDZ-ove mjere (ne)popularnosti. Predsjednica se sve više u percepciji birača sjedinjuje sa slikom vladajućeg HDZ-a koji, očekivano, gubi na popularnosti i samom činjenicom što je na vlasti i donosi odluke koje nisu uvijek pjesma za birače.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Osim toga, Plenkovićeva Vlada suočila se i s nekoliko slučajeva u kojima se ozbiljno sumnja na korupciju, zbog čega je premijer smijenio troje ministara. Predsjednica je u prvom dijelu svojeg mandata gradila imidž političarke koja, iako je na Pantovčak došla kao članica, tj kandidatkinja HDZ-a, nije dio establišmenta, koja zna lupiti kontru Vladi i biti izvan stranačkih okvira. Međutim, napravila je zaokret i posljedice se jasno vide u brojkama. Rejtinzi Zorana Milanovića i Miroslava Škore, s druge strane, iz mjeseca u mjesec rastu. Milanović je imao sreće što je Bernardić složio dobru listu za europske izbore, što je bila prekretnica i za Bernardića i za rejting SDP-a. Rezultatom osvojenim na euroizborima Bernardić je začepio usta stranačkoj oporbi koja nikada nije prežalila bivšeg šefa Milanovića.

Time su se smirile unutarstranačke borbe u SDP-u, a Milanović, u nedostatku jačeg kandidata na ljevici, dobiva podršku birača. Miroslav Škoro, izgleda, raste i na potpori koju gubi aktualna predsjednica i s njom će se boriti za ulazak u drugi krug. Treba imati na umu da predsjednica nije još formalno objavila kandidaturu, kad to učini i kad ozbiljno krene u kampanju, možda joj se brojke popularnosti poprave. Sve drugo za nju će biti loš scenarij...

Komentara 5

Avatar southman
southman
14:21 23.09.2019.

A čiji je Škoro ??

Avatar Urbani
Urbani
19:19 23.09.2019.

Kolindina pobjeda smanjit ce rejting SDPa.

AN
anthropos
15:00 23.09.2019.

Sve isto, ništa nova, krive iluzije.... Zašto bi ona nešto uopće radila kad osigura drugi mandat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije