Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Vatikanu

Predsjednica Papi poklonila hrvatski dres i pozvala ga u Hrvatsku

Kolinda Grabar-Kitarović i papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.05.2015.
u 14:40

Papa je bio vrlo raspoložen, posebno se nasmijao kada mu je predsjednica pokazala majicu

Oko 20 minuta trajao je razgovor pape Franje i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u papinskoj biblioteci apostolske palače. Ispred biblioteke Franjo je dočekao i pozdravio K. Grabar-Kitarović koja mu se obratila na španjolskom jeziku, čime ga je iznenadila. Kada su sjeli za stol, Papa je pitao hrvatsku predsjednicu kako to da tako dobro govori španjolski. K. Grabar-Kitarović odgovorila je da je španjolski jezik studirala na zagrebačkom sveučilištu, ali i da je bila u Španjolskoj na specijalizaciji jezika.

Nakon što su iz dvorane izašli snimatelji i novinari, papa Franjo i K. Grabar-Kitarović nastavili su razgovore u četiri oka, ali s prevoditeljem. Naime, prvih nekoliko rečenica hrvatska je predsjednica izgovorila na španjolskome jeziku, ali kada se počelo razgovarati o konkretnim stvarima nastavila je govoriti na hrvatskome. Papa je govorio na španjolskom jeziku. Poslije razgovora u četiri oka u papinsku biblioteku je ušlo hrvatsko izaslanstvo koje je K. Grabar-Kitarović predstavila Papi.

Zajedničko slikanje i onda su razmijenjeni darovi. K. Grabar-Kitarović darovala je Franji misno platno s čipkom načinjenom u samostanu u Lepoglavi, koji je u vrijeme komunističke Jugoslavije bio pretvoren u zatvor i u kojem je tamničio i kardinal Stepinac. Zatim je Papi poklonila nekoliko knjiga o njemu i one koje je napisao, a koje su prevedene na hrvatski jezik. Time se pokazalo Papi koliki je interes o njemu u Hrvatskoj. I onda je papi Bergogliu darovala majicu hrvatske nogometne reprezentacije, crvenu s bijelim kockicama, s brojem 9 ispod kojeg je pisalo PAPA FRANJO. K. Grabar-Kitarović objasnila je kako je to njegovo papinsko ime na hrvatskom jeziku. Papa je bio vrlo raspoložen, posebno se nasmijao kada mu je K. Grabar-Kitarović pokazala majicu.

Papa je Hrvatskoj predsjednici darovao medaljon s reljefom sv. Martina koji plaštem pokriva siromaha i koji inače poklanja svim državnicima te njegovu pobudnicu Evangelii Gaudium u kojoj se razlaže tema navještaja evanđelja u današnjem svijetu. Na koncu su se papa Franjo i Kolinda Grabar-Kitarović pozdravili poljubivši se u obraze. K. Grabar-Kitarović je stalno imala pokrivenu glavu, odjevena u crni komplet.

Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je papu Franju u posjet Hrvatskoj. Na to je Franjo kazao kako jako dobro poznaje Hrvatsku, no ne zna se kada bi se taj posjet mogao ostvariti. Potrebno je pronaći termin u punoj Papinoj agendi.

Za vrijeme razgovora u četiri oka naglašeni su odlični odnosi između Hrvatske i Vatikana. Ustvrđeno je kako treba još vise ojačati sporazume između Hrvatske i Svete Stolice. Govorilo se o temama od zajedničkog interesa, kao i o suradnji između Crkve i države za opće dobro, s posebnim osvrtom na obitelj i mlade. Razgovaralo se i o posljedicama ekonomske krize, te o izazovima u regiji i stanju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Kolinda Grabar-Kitarović zamolila je Franju da blagoslovi hrvatsku državu i sve Hrvate u njoj i u svijetu.

Bilo je riječi i o kanonizaciji kardinala Stepinca. Papa Franjo je rekao kako za njega svetost Stepinca nije upitna, ali se ne zna kada bi se mogla održati svečana misa kanonizacije. Zapravo, uspostavljena je katoličko-pravoslavna komisija koja bi trebala otkloniti dvojbe Srpske pravoslavne crkve oko Stepinčeva djelovanja. Ne želi se da SPC kanonizaciju Stepinca shvati kao neki čin protiv nje, protiv srpskog naroda. Koliko dugo će raditi ta komisija nije poznato, a u njoj će sudjelovati i povjesničari.

Prije negoli je otišla Papi, K. Grabar-Kitarović je bila na privatnoj misi u kripti bazilike sv. Petra, ispod glavnog oltara, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kazala je kako ju je oduševio papa Franjo svojim držanjem, simpatijom, državničkim ophođenjem. Doznajemo kako je i papa Franjo pohvalio K. Grabar-Kitarović koja je odlučna, ali i istodobno odaje sigurnost i nadu, zrači vedrinom, što je dobro u ovo krizno vrijeme.

>> 'Žene su na radnim mjestima diskriminirane, posebno kada su trudne'

>> Grabar-Kitarović posjetila Zavod sv. Jeronima u Vatikanu

Komentara 162

ZE
zemljamoja
09:14 28.05.2015.

Volim te zemljo moja Hrvatska

Avatar Dora_U
Dora_U
09:25 28.05.2015.

Kolinda zna koje poteze treba povući, do sad se sastala s više svjetskih vođa nego Josipović u pet godina.

ZE
zemljamoja
09:17 28.05.2015.

Tihomir65...... Koju korist ima od tebe, jedino kaj imaš je mržnja prema svemo sto pićima sa H, tvoja domovina je očito negdje daleko, daleko ostavi Domovinu i njenu predsjednicu ba miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije