Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prednosti i mane: Treba li Hrvatska izabrati ljetno ili zimsko računanje vremena?

Pomicanje sata imalo je neke svoje prednosti. No, pokazalo se da loše utječe na ljude pa se zato odlučilo ukinuti pomicanje sata, rekao je Vikić Topić.
14. rujna 2018. u 10:03 83 komentara 13686 prikaza
Pomicanje sata
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Ovog listopada i 31. ožujka iduće godine zadnji put ćemo pomicati satove na zimsko, odnosno ljetno vrijeme.

Ilustracija Prema željama građana EU ukida obavezno pomicanje sata! Evo kada će biti zadnja obavezna promjena

Europska komisija članicama je dala rok do travnja sljedeće godine da odluče hoće li uvesti trajno zimsko ili trajno ljetno računanje vremena. Za to da se ukine pomicanje satova izjasnilo se čak 80 posto ljudi.

Sada je glavno pitanje što je bolje? Izabrati ljetno ili zimsko vrijeme? Na to pitanje probao je odgovoriti RTL-ov prognostičar Nikola Vikić Topić.

– Ako bismo zadržali ljetno računanje vremena, tijekom zime bi sunce izlazilo tek u 8:39 minuta. To znači da bismo išli po mraku u školu i na posao za vrijeme zimskih mjeseci.

Odluka građana Odustaje se od pomicanja sata, a države članice birat će ljetno ili zimsko vrijeme

Ali, recimo, 21. prosinca sunce bi bilo na nebu do 17.19, što znači da ne bismo išli po mraku kući – rekao je Vikić Topić i dodao da bi to moglo negativno utjecati na seljake koji su vezani ranojutarnjim obavezama

Koje računanje vremena trebamo izabrati?

 • Ljetno 62,11%
 • Zimsko 37,89%

U slučaju da odaberemo zimsko računanje vremena, tada bi po ljeti sunce zalazilo već u 19.48 (21. lipnja), dok bi izlazilo oko 4.07 ujutro.

Sat Rekord: 4,6 milijuna ljudi u anketi Protiv ljetnog i zimskog pomicanja kazaljki više od 80 posto Europljana

– Onda se postavlja pitanje što mi imamo od tog danjeg svjetla u 4 ujutro jer ionako svi spavamo.

Zato je pomicanje sata imalo neke svoje prednosti. No, pokazalo se da loše utječe na ljude pa se zato odlučilo ukinuti pomicanje sata – rekao je Vikić Topić.

Pogledajte i video: Kako se vara kupce na tržnicama

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • larala:

  vratite na ono kako je bilo nekada, prije nego li su genijalci poceli smišljati toplu vodu jer sve ostalo iz prakse se pokazalo štetno za covjeka...i, ubuduce dragi politicari, ne pametujte jer svako vaše pametovanje je štetno za covjeka

 • Krotila:

  takozvano zimsko,kao nekad

 • Nogalo:

  Kome se što više sviđa ovisi jeste li spavalica ili ranoranioc. I ne, ne spavamo svi rano ujutro. Mnogi se dižu u 4 ujutro i u pet već idu na posao. Kako god, samo je jedno pravilo - kad je ... prikaži još! Sunce u zenitu tada je podne. Dakle 12:00. Ne, 11:00, ne 13:00, već podne. Sve ostalo ravna se po tome.