Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMICANJE SATA

Prednosti i mane: Treba li Hrvatska izabrati ljetno ili zimsko računanje vremena?

Pomicanje sata
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
14.09.2018.
u 10:03

Pomicanje sata imalo je neke svoje prednosti. No, pokazalo se da loše utječe na ljude pa se zato odlučilo ukinuti pomicanje sata, rekao je Vikić Topić.

Ovog listopada i 31. ožujka iduće godine zadnji put ćemo pomicati satove na zimsko, odnosno ljetno vrijeme.

Europska komisija članicama je dala rok do travnja sljedeće godine da odluče hoće li uvesti trajno zimsko ili trajno ljetno računanje vremena. Za to da se ukine pomicanje satova izjasnilo se čak 80 posto ljudi.

Sada je glavno pitanje što je bolje? Izabrati ljetno ili zimsko vrijeme? Na to pitanje probao je odgovoriti RTL-ov prognostičar Nikola Vikić Topić.

– Ako bismo zadržali ljetno računanje vremena, tijekom zime bi sunce izlazilo tek u 8:39 minuta. To znači da bismo išli po mraku u školu i na posao za vrijeme zimskih mjeseci.

Ali, recimo, 21. prosinca sunce bi bilo na nebu do 17.19, što znači da ne bismo išli po mraku kući – rekao je Vikić Topić i dodao da bi to moglo negativno utjecati na seljake koji su vezani ranojutarnjim obavezama

Koje računanje vremena trebamo izabrati?

U slučaju da odaberemo zimsko računanje vremena, tada bi po ljeti sunce zalazilo već u 19.48 (21. lipnja), dok bi izlazilo oko 4.07 ujutro.

– Onda se postavlja pitanje što mi imamo od tog danjeg svjetla u 4 ujutro jer ionako svi spavamo.

Zato je pomicanje sata imalo neke svoje prednosti. No, pokazalo se da loše utječe na ljude pa se zato odlučilo ukinuti pomicanje sata – rekao je Vikić Topić.

Pogledajte i video: Kako se vara kupce na tržnicama

Komentara 77

LA
larala
10:56 14.09.2018.

vratite na ono kako je bilo nekada, prije nego li su genijalci poceli smišljati toplu vodu jer sve ostalo iz prakse se pokazalo štetno za covjeka...i, ubuduce dragi politicari, ne pametujte jer svako vaše pametovanje je štetno za covjeka

KR
Krotila
10:53 14.09.2018.

takozvano zimsko,kao nekad

NO
Nogalo
11:06 14.09.2018.

Kome se što više sviđa ovisi jeste li spavalica ili ranoranioc. I ne, ne spavamo svi rano ujutro. Mnogi se dižu u 4 ujutro i u pet već idu na posao. Kako god, samo je jedno pravilo - kad je Sunce u zenitu tada je podne. Dakle 12:00. Ne, 11:00, ne 13:00, već podne. Sve ostalo ravna se po tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije