Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Odustaje se od pomicanja sata, a države članice birat će ljetno ili zimsko vrijeme

Države će odlučiti o tome žele li trajno ostaviti kazaljke na ljetnom ili zimskom računanju vremena u međusobnom dogovoru
31. kolovoza 2018. u 19:50 45 komentara 23397 prikaza
Foto: Getty Images

Europska komisija donijela je političku odluku da će, nakon provedenog javnog savjetovanja, predložiti da se u čitavom EU odustane od višedesetljetne prakse pomicanja kazaljki na satu dvaput godišnje. No, europski povjerenici nisu otkrili hoće li kazaljke trajno ostati na ljetnom računanju vremena ili na zimskom.

Sat Završeno javno savjetovanje 4,6 milijuna ljudi izjasnilo se o pomicanju kazaljke sata

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker sugerirao je, u svojoj izjavi za njemačku televiziju ZDF, da podržava ostanak na ljetnom računanju vremena, ne na zimskom.

– Milijuni su rekli da više ne žele mijenjati kazaljke na satu, da žele da ljetno vrijeme bude stalno – rekao je Juncker.

Popularizacija EU

No, vrlo brzo čitava je Komisija objašnjavala da se Juncker tako izrazio, spominjući ljetno vrijeme kao trajno, jer je to tako najlakše reći na njemačkom da se odustaje od pomicanja satova, ali da Komisijin prijedlog neće birati između trajno ljetnog ili trajno zimskog računanja vremena, već će samo predložiti da se sadašnji režim pomicanja satova ukine.

Dilema Treba li ga ukinuti? Pomicanje sata ne godi zdravlju

– Na temelju postojećih propisa EU, Komisija može predložiti ukidanje polugodišnjeg pomicanja satova. Međutim, države članice su te koje odlučuju o svojim vremenskim zonama i u budućnosti će odlučiti jesu li za trajno ljetno ili zimsko računanje vremena – poručila je Violeta Bulc, europska povjerenica za promet koja je na kolegiju povjerenika u Komisiji zadužena da vodi izradu ovog prijedloga.

Prema prvim službenim rezultatima koje je jučer objavila Komisija, od 4,6 milijuna pristiglih odgovora u javnom savjetovanju o ovoj temi, 84 posto ispitanika izjasnilo se za odustajanje od polugodišnjeg pomicanja satova.

No, daleko najviše odgovora stiglo je iz Njemačke, oko dvije trećine ukupnog broja.

Iz Hrvatske je, proizlazi, stiglo oko 22 tisuće odgovora. Komisija je, naime, objavila da je 0,52 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske sudjelovalo u ovom javnom savjetovanju. U Njemačkoj je to 3,79 posto stanovništva, u Austriji 2,94 posto, Luksemburgu 1,78 posto, a u svih ostalih 25 država članica taj je postotak manji od 1 posto njihova stanovništva.

VREMENSKI ŠOK U nedjelju ujutro počinje ljetno računanje vremena, a i stručnjaci i 'obični ljudi' još dvoje o korisnosti tog postupka Pomicanje sata unaprijed povećava broj srčanih napada

To znači da je Europska komisija donijela političku odluku da se ide na ukidanje pomicanja satova na temelju ankete koja je u većini država članica obuhvatila vrlo mali postotak stanovništva. No, među europskim povjerenicima u Komisiji, kao i ranije među zastupnicima u Europskom parlamentu, očito prevladava stav da je ovo tema koja je vrlo popularna među građanima te da je ukidanje pomicanja satova možda primjer europske direktive koja može popularizirati Europsku uniju kao ranije odluke o ukidanju roaminga u mobilnoj telefoniji u EU.

Dvije ure u dva Broda

– Kad građani govore, mi to uzimamo u obzir i stalo nam je do toga što kažu – rekao je glasnogovornik Europske komisije Alexander Winterstein. Službeni prijedlog Komisije, dakle, tek treba pričekati, ali jasno je da će predložiti ukidanje pomicanja satova i da će potom o tome odlučivati Vijeće EU i Europski parlament, a usvojena direktiva bit će obvezujuća za sve države članice.

Angela Merkel Zalet za izbore 2019. Angela Merkel želi Nijemca na mjestu šefa 'europske vlade'

Na državama će tada biti da odluče, vjerojatno u međusobnom dogovoru, hoće li trajno ostaviti kazaljke na ljetnom ili na zimskom računanju vremena. Za Hrvatsku je važno znati da bi ovakva odluka mogla, ako najavljenu direktivu Europske unije ne budu pratile države u našem jugoistočnom susjedstvu koje nisu članice Unije, prvi put stvoriti granicu vremenske zone na hrvatskim državnim granicama.

Jer, ako Bosna i Hercegovina, primjerice, odluči ne kopirati EU u ukidanju polugodišnjih promjena računanja vremena, to bi moglo dovesti do toga da je, primjerice, različita ura u dva Broda, Slavonskom i Bosanskom.

>> Pogledajte i video najvećeg sajma u Hrvatskoj

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • boris:

    bilo bi zaista super ne mijenjati

  • paleontolog:

    Pa kad cemo onda morat svjetla na autu palit?? 😆

  • Deleted user:

    Pomicanje sata jedna je od najglupljih, nelogičnih i protuprirodnih odluka ikad odlučenih. Hrvatsku i okolne zemlje Bog smjestio na 15 stupnjeva istočno i to znači zona +1 sat od početnog meridijana , zauvijek dok je Zemlje. Samo neupućeni i manipulatori ... prikaži još! to mogu promijeniti kao što i jesu dosada.