Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operacija Agram

Predloženo 270 svjedoka. Saslušani će biti i Mila Horvat, Sandra Perković, Davor Jelavić...

bandić, mila
Foto: Pixsell
1/2
22.10.2014.
u 20:05

Većina osumnjičenika kojima je određen istražni zatvor u svojim je obranama poricala ono što im se stavlja na teret, a sumnjiči ih se za više koruptivnih djela

Akcijom Agram zasad je obuhvaćeno 18-ero osumnjičenika, a među njima su i dvije pravne osobe, tvrtke CE-ZA-R i Bramgrad projekt. Kao što smo već pisali, četvero osumnjičenika – Ines Bravić, Koraljka Rožanković Uremović, Dragutin Kosić i Ante Dodig – nakon ispitivanja u USKOK-u pušteni su da se brane sa slobode. U prijevodu, iznijeli su obrane, priznali što im se stavlja na teret pa je USKOK zaključio da u njihovu slučaju nema potrebe za zahtjevom za određivanje istražnog zatvora.

Dao ostavku

Uz to, Dodig je otišao i korak dalje pa je dao ostavku na svoju funkciju direktora Plinare i zasad je jedini direktor poduzeća u sklopu Holdinga koji je to učinio. Što se tiče ostalih osumnjičenika, predvođenih Bandićem, njima je određen jednomjesečni istražni zatvor i to uglavnom zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Bandiću, Laci i Ljubičiću istražni zatvor određen je i zbog opasnosti od ponavljanja djela. U svakom slučaju, izuzev Pripuza, Lace i Markusa, koji su ponudili jamčevinu te bi u slučaju pravomoćnosti odluke iz Remetinca mogli izaći već sljedeći tjedan, svi ostali iza rešetaka zasigurno će provesti dulje vrijeme. Takav se zaključak nameće iz činjenice da je USKOK za sada predložio saslušanje 270 svjedoka. Najavio je i nastavak istrage, što vjerojatno znači da bi se broj svjedoka u dogledno vrijeme mogao i povećati.

Klupa za svjedoke

Među onima koji će sjesti na klupu za svjedoke zasad su Mila Horvat, Sandra Perković, Davor Jelavić (koji je i sam na meti istražitelja te se protiv njega trenutačno vodi nekoliko istraga), Ivo Jelušić, Slavko Kojić, Zvonimir Šoštar, Ivo Čović... S obzirom na velik broj svjedoka, za očekivati je da bi istražni postupak mogao potrajati i godinu dana te da će se u konačnici vrlo vjerojatno sve pretvoriti u još jedan glomazni i sudski spis. Većina osumnjičenika kojima je određen istražni zatvor u svojima je obranama poricala ono što im se stavlja na teret, a sumnjiči ih se za više koruptivnih djela – zloporabe položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti...

Osumnjičeni:

MILAN BANDIĆ

Od 19 točaka koje se osumnjičenicima stavljaju na teret, Bandić je obuhvaćen u njih 16. Sumnjiče ga za zloporabu položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem i utaju poreza. Utaja poreza odnosila bi se na neplaćanje poreza na donacije iz predsjedničke kampanje, zloporaba položaja na zamjenu zemljišta s Bramgrad projektom, dok posao s CE-ZA-R-om spada pod trgovanje utjecajem, a pod tu točku optužbe spadaju i njegove intervencije prigodom nezakonitih zapošljavanja te korištenja službenih vozila u privatne svrhe.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

SLOBODAN LJUBIČIĆ

Istražitelji Ljubičića sumnjiče u pet točka, i to za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem. Konkretnije, sumnjiči ga se u točki koja se odnosi na zbrinjavanje otpada, ali i da je nakon Bandićeve intervencije dalje intervenirao kako bi se negdje unutar Holdinga zaposlila Dijana Muhović, zatim sin Miljenka Benka, prijateljica Petra Pripuza te Ljubičićev nećak. Uslugu zapošljavanja Vice Guluma, koji mu je nećak, Ljubičić je tražio od Dragutina Kosića, a Gulum je za stalno zaposlen 24. prosinca 2013.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

FOTO: Borna Filić/PIXSELL

PETAR PRIPUZ

Pripuz je osumnjičen u dvije točke, i to zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na trgovanje utjecajem. Prva optužba odnosi se na posao zbrinjavanja otpada koji je njegova tvrtka dobila s gradom. Braneći se pred USKOK-om, Pripuz je zanijekao sve optužbe, a odgovarao je i na pitanja tužiteljstva. Sumnjiči ga se i da je od Slobodana Ljubičića tražio da unutar Holdinga zaposli njegovu prijateljicu Tihanu Colić, a taj je zahtjev Ljubičić kasnije proslijedio Anti Dodigu i Ivanu Toliću.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

MIRO LACO

Magistar politologije zaposlen je kao pročelnik Ureda gradonačelnika, a sumnjiči se u 10 točka, i to zbog zloporabe položaja i ovlasti. Na teret mu se stavlja da je na traženje Milana Bandića davao službena vozila s vozačem na korištenje kome je trebalo te da je na Bandićevo traženje zaposlio Bandićeva bliskog suradnika Roberta Ljutića.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

FOTO: Željko Lukunić/PIXSELL

IVAN TOLIĆ:

Doktor je ekonomskih znanosti, član je uprave holdinga i direktor ZET-a. Sumnjiči se u tri točke za zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na zloporabu položaja. Osumnjičen je u djelu koji se odnosi na posao sa zbrinjavanjem otpada, ali i zbog uloge koju je imao pri zapošljavanjima Stjepana Benka i Tihane Colić

IVAN MARKUS:

Diplomirani ekonomist, koji je obnašao funkciju v. d. voditelja Službe za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga. Sumnjiče ga za zloporabu položaja i ovlasti u točki koja se odnosi na posao sa zbrinjavanjem otpada. Za izlazak iz pritvora ponudio je jamčevinu od 100.000 kuna pa bi na slobodu mogao uskoro

VIDOJE BULUM:

Diplomirani pravnik i čovjek od Bandićeva najvećeg povjerenja, koji je s njim godinama, zaposlen je kao pročelnik Stručne službe gradonačelnika. Sumnjiče ga za zloporabu položaja i ovlasti, i to zato što je u dva navrata udovoljio Bandićevu traženju te je zaposlio Bandićevu prijateljicu i rođakinju

FILIP ČULO:

Zaposlen je u Službi za javnu nabavu kao samostalni referent, a sumnjiče ga za zloporabu položaja i ovlasti u poslu vezanim sa zbrinjavanjem otpada. Sumnjiči ga se da je mijenjao natječajnu dokumentaciju kako bi odgovarala zahtjevima i dozvolama koje su imala poduzeća C.I.O.S grupe, među koje se ubraja i CE-ZA-R

MILJENKO BENKO:

Šef zagrebačke Čistoće sumnjiči se za zloporabu položaja i ovlasti vezano uz zbrinjavanje otpada te na poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. Naime, iskoristio je svoj položaj pa je tražio da mu se unutar jednog od poduzeća u sklopu Holdinga zaposli sin, a tom je njegovom zahtjevu i udovoljeno tijekom 2013. i 2014.

ŽELJKO HORVAT:

Diplomirani pravnik koji ima status posebnog savjetnika gradonačelnika grada Zagreba, a sumnjiči se za zloporabu položaja u točki koja se odnosi na zbrinjavanje otpada. Uz to, on je bio glavni koordinator za otpad u gradu Zagrebu te je, prema tužiteljima odigrao značajnu ulogu u poslu koji je dodijeljen Pripuzovoj tvrtki.

ZDENKO ANTUNOVIĆ:

Inženjer prometa i glavni tajnik Sportskog saveza grada Zagreba sumnjiči se zloporabu položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem i poticanje na trgovanje utjecajem. Od Lace je preko Bandića dobio službeni automobil, kojim je sebe i obitelj odvezao u Njemačku, nakon čega je tražio da mu se za to isplate i dnevnice.

BRANKO MIHALJEVIĆ:

Diplomirani inženjer građevine i vlasnik poduzeća Bramgrad projekt sumnjiči se za zloporabu položaja i ovlasti. U zamjeni zemljišta s gradom dobro je prošao, a na koncu je zemljište prodao samo mjesec dana nakon obavljene zamjene, pritom zaradivši oko 30,3 milijuna kuna. Cijeli posao odvijao se od 2006. do 2012.

>> Bandić će radije ostati u pritvoru, nego se odreći mjesta gradonačelnika

Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

>> Bandićeve žene preuzele vlast, kako funkcioniraju?

>>Mila Horvat: Gradu ću platiti trošak za službeno vozilo

Komentara 67

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
06:58 23.10.2014.

po ovim točkama optužnice komotno možeš momentalno uhapsiti kompletnu Vladu RH i strpati na dugogodišnje kazne zatvora......po jednoj strani hapse lika jer je dao službeni auto da se sa priprema doveze olimpijska pobjednica ili u bolnicu odveze tv voditeljica a ne hapse onog ministra čija ljubavnica ima nezakonito auto na raspolaganju 24 sata ili Milanovića,koji vodi sina na desetodenevni VIP izlet u SAD ili na turistički izlet ženu i familiju u Australiju na 2 tjedna....tko će pohapsiti onu delegaciju od pedesetak parazita koja je 7 dana bančila u Kataru fol tražeći investicije , tko će pohapsiti svitu koja je prije mjesec dana bila na desetodnevnom izletu u Kini i Koreji....pa kriminalce koji na državni trošak hodaju na SP u nogometu ,opet u VIP aranžmanu.....ovo što rade Bandiću je potpuno indentično suđenjima 1946 i toga se moramo plašiti....jedna grupacija je nanjušila novac grada zagreba a zna da se bliže izbori i da nemaju otkud drugdje ukrasti sredstva pa su lijepo odlučili maknuti demokratski izabranu vlast ( i to još neposredno od naroda biranu ) ...FUJ !!!

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
06:28 23.10.2014.

... sva sreća za vladu da je Cvitan spustio ljestvicu na lokalnu upravu ... što od ovoga ne čine jugo komunisti iz vlade ? ... ne voze se narodnim mlažnjakom do svojih ljubavnica ? ... ne plaćaju narodnim novcem putovanja svoje supruge i djece na Novi Zeland i Olimpijadu ? ... ne upošljavaju svoje u državnu službu ? ... ili državna poduzeća ? ... ne izmišljaju agencije pa opet svoje tamo ? ... ne daju si kredite iz HABOR-a bez obveze vraćanja, kao onom šegonu ? ... blago njima što ih je Cvitan unaprijed oslobodio zakonitog djelovanja ... a bandić ? ... pa on je samo jedan od jugo komunista koji je zaslužio sve što mu se događa ... strava ...

AJ
ajmo
08:07 23.10.2014.

A Mesić otkuda njemu 2 Miliona kuna za stan i tko je taj prijatelj koji mu je posudio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije