Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o poslu Jokićeva tima
Povratak na članak

Ovo su najvažnije primjedbe znanstvenika 'Pilara' u recenziji kurikularne reforme

Naročito je riskantna reorganizacija osnovne škole po modelu 3+3+3, koji nema nitko u svijetu osim Slovenije

Komentari 40

GI
goran.ivancic.35
10:05 24.05.2016.

Mislim da djeca u osnovnoj skoli ne trebju imati imati vise od 5-6 predmeta jer je djeca ne idu na fakultet nego u osnovnu skolu odnosno djecije ili skolske torbe podsjecaju na odlazak u teretanu ili na baustalu gdje se radi sa lopatama i na mjesalici....!?

VL
Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
09:51 24.05.2016.

Hrvatska politička i akademska elita morala bi znati, tko je odgovoran i na koji način za obrazovanje u Hrvatskoj.

VL
ST
stefj
10:36 24.05.2016.

Čini se da je cijela reforma pisana za to da se opravda povećan broj učitelja u osnovnim školama. Na kraju više predmeta, a sporan je i koncept različitosti ispred ravnopravnosti, gdje onaj koji je različit ima veća prava od onog "običnog". A 9 godina osnovnog obrazovanja je previše i zapravo ništa ne pridonosi... Najveća zamjerka je što cijelu reformu provode filozofi, a nema znanstvenika, forsiraju se društveni predmeti, zapostavljaju prirodni. Dobit ćemo još više nesposobnih koji ne znaju ništa raditi samo filozofirati i tražiti od države da ih uzdržava... Zapravo, loše odrađeno, politički obojeno s pogodovanjem uhljebima.

VL
DU
Deleted user
11:11 24.05.2016.

reformu je zapocela SDP-ova vlast i to na zalost tako da su iskljucili veliki broj desnicara,a koji su sa ljevicarima trebali uskladiti jedan normalan skolski sistem,a ne lijevokrilno jednoumlje koje nam forsira Jokic!

VL
TO
tonkica
10:09 24.05.2016.

Sto se tice "zdravlja" nisam primjetila da ju u komunizmu bio problem sto nisu imali "adekvatno okruzenje, odn. dvorane" vjebalo se ispred skole, u ucionicama, vjezbalo se bilo gdje. Ali nije li sramota da vlada takvo sto kaze u ovom stoljecu? Da ne mozemo to realizrati jer dosta skola nema dvorane i nema zdravu prehranu . Inace, moja osnovna skola u vrijeme kada se skolovala u nju je imala potpuno funkcionalnu kuhinju i mi smo imali kvalitetne obroke, to je bilo 80 ih godina. Djeca koja su bila i na dnevnom boravku imali su odlican rucak, dorucak je bio kvalitetan i konkretan. Danas ista ta kuhinja je nefunkcionalna ,ima dvije kuharice ciji je maksimalno kulinarko dostiguce narezati dostavljenu pizzu.

VL
DU
Deleted user
10:32 24.05.2016.

Neki predmeti i van nastavne aktivnosti su kroz sitne reforme u proteklih 25 godina izbačeni, a neke su dodane. Među izbačenim je bilo i dobrih stvari,npr. nekada se u školi učilo kako pripremiti neko jelo, uzgajale su se razne biljke,voćke,vrtovi...Nekada su učenici sami kosili travu i uređivali školu i okućnicu. Ne razumijem što ima loše u tome da dijete do svoje 14-e godine nauči neke osnovne vještine?Kome to smeta? Što se tiče samih predmeta, mišljenja sam da se otišlo previše u širinu od čega niko nema koristi, osim lobija izdavačkih kuća koji su jedino profitirali kroz sve ove izmjene koje su rađene gotovo svake godina i koje su u najmanju ruku bile ne profesionalne. U školskom programu je nužna optimizacija,pa nakon toga određena standardizacija programa što bi omogućilo korištenje istih knjiga kroz više generacija i donijelo ogromne uštede sredstava, kako obiteljima tako i samom obrazovnom sustavu.

VL
KA
kajinx
11:11 24.05.2016.

Predrag Šustar, vrati Ministarstvu hrvatsko ime, ako se usudiš! Šport, šport, šport!

VL
CA
Cafa
12:51 24.05.2016.

I danas učitelji imaju hrpu svakakvih naputaka. Ovi su samo napisali nove naputke. Ali sve je to mrtvo slovo na papiru, ono "treba promicati nenasilje među djecom" ili "treba se pobrinuti da svi učenici shvate gradivo". Od reforme ili nekakve temeljite rekonstrukcije ništa. Od investicije u školovanje ništa. Ništa ni od edukacije nastavnika, ništa od zahvata na gradivu, a nitko nije ni učenike pitao što oni misle. Najobičnija stihijska "reforma" koja će se za godinu-dvije istopiti a loš efekt će ostati u sustavu. Samo su dva problema u školovanju, prvi je kako da glupo dijete dovedeš do toga da bude normalan prosječan pojedinac, a drugi je kako da geniju omogućiš da ostvari svoje potencijale. Ova "reforma" vrluda i bavi se samo sa srednjim slojem, koji zapravo nema problem.

VL
YN
yes_no
12:19 24.05.2016.

Nego, u koje tvornice ( strukovni dio ) bi oni to djecu slali na praktični dio nastave ? Što mi to proizvodimo toliko da imamo nekamo djecu slati ili ih nečemu obučavati ? Slika našeg društva upućuje na nove predmete koji su usavršeni poput: Mito i korupcija podijeljena po predmetima; Ljudska prava, gospodarstvo, ideologija, državne institucije... Eto, imamo i ''ultimatum'' jedne grupacije izaslan državnom tijelu pa i taj dio kroz jednu od lekcija uvesti. I neuk zna da se prvo gospodarstvo mora oporaviti kako bi išli u reforme školstva, sve ostalo je prazna priča jer inače možemo sve učenike izravno poslati na filozofski.

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
13:40 24.05.2016.

Povećanje/smanjenje gradiva u načelu uopće ni ključno. Ključno je jel budu djecu konačno začeli učit razmišljat, a ne štrebat napamet! Jel buju djeca u stanju sama postavit neki problem, ponudit odgovore i dat zaključni rezultat....ali ah...

VL
SU
sufit
13:24 24.05.2016.

reforma je nedorečena, neizvediva i implicira povećanjem a ne smanjenjem broja predmeta...sve u svemu katastrofa

VL
PE
perfa57
12:12 24.05.2016.

Jokić je bradu obrijao, ali ćud promijenio nije. Pokazao je pravo lice.

VL
PI
pinkec
17:11 24.05.2016.

Vjerujem samo dokazanim hrvatskim domoljubima, strucnjacima za Hrvatsku kulturu i obrazovanje!

VL
SP
Sparks18
14:00 24.05.2016.

Hrvati su najblesaviji narod na planeti Zemlji. Za najvažnije projekte koji odlučuju budućnosti naroda i pravcu razvoja vijek nam odlučuju oni koji nisu Hrvati. Njih treba uključiti u sve projekte jer žive u Hrvatskoj, ali na čelu uvijek mora biti Hrvat kome je napredak i dobrobit države na prvom mjestu. Mi se stalno ulizujemo nekom drugom. Od Trumbića nadalje uvijek nam braćaodlučuju kako ćemo naprijed. Jokiću i slični ajte malu koji kilometar istočnije.

VL
Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
15:39 24.05.2016.

Cirkus od reforme koja će u konačnici potaknuti još više anarhije.

VL
FJ
fjdanm
22:56 24.05.2016.

Jokićeva reforma je ishitrena, puno toga je nedorečeno. Zašto tolika žurba?

VL
KL
kliker24
12:13 24.05.2016.

Haha, mali narcisoidni Hajduković mjerodavan za neku ocjenu o bilo čemu a kamo li o kurikulumu , dajte me nemojte nasmijavati , još Pupovac, Stazić i Puhovski, pa smo onda posve mjerodavni !

VL
MI
misho32
16:19 24.05.2016.

što se prave ludim , kada je jasno da je taj Jokić postavljen o onoga Jovanovića , patološkog mrzitelja Hrvata i hrvatske države sa zadatkom da uništi do kraja obrazovanje u Hrvatskoj . Tu destrukciju zapoćeo je Šuvar.I sada taj Jokić , koji je politički postavljen od hrvatskih neprijatelja, umjesto da odstupi , bahato i bezobrazno postavlj ultimatume novoj vlasti. Stvarno kako uopće funkcionira ova hrvatska država u kojoj svu vlast i sve medije drže neprijatelji.

VL
BS
@bserver
17:23 24.05.2016.

Hrvatsko školstvo je ogledalo hrvatske države, preglomazno i izvan vremena! Opterećenom gomilom besmislica a lišeno efikasnosti, jasnog cilja i prave metode! Deprimantno!

VL
BR
brodludjaka
20:26 24.05.2016.

Na kraju od nas roditelja i naše djece naši kvazi političare naprave debile. Ako se roditelj sam ne potrudi, iz škole nam izlaze mali debili, a mi to ne želimo. Već obrazovane i načitane mlade ljude.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.