Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Hrvatska je napravila korak unatrag

Ovi parlamentarni izbori pokazali su da je hrvatski politički sustav u cjelini još uvijek na razini 90-ih godina prošlog stoljeća po pitanju participacije žena u politici
21. studenoga 2015. u 08:32 13 komentara 1046 prikaza
ljubicic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je kako je Hrvatska prema pokazateljima o zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru definitivno napravila korak unatrag kada je u pitanju ravnopravnost spolova, te poručila kako od mjerodavnih institucija očekuje da naplate kazne strankama koje na izbornim listama nisu poštovale zakonsku kvotu od najmanje 40 posto žena.

„Hrvatska je prema tim izbornim rezultatima definitivno napravila korak unatrag kada je ravnopravnost spolova u pitanju“, rekla je Ljubičić Hini komentirajući podatak da su u osmi saborski saziv izabrane samo 23 žene, dakle 15,2 posto. 

Pravobraniteljica kaže da je Hrvatska posljednjih godina bilježila pokazatelje koji su ukazivali na pozitivan trend i mijenjanje neravnopravnog statusa žena u području političke participacije, podsjeća da su nakon prve premijerke, izbori za Europski parlament i posljednji predsjednički izbori, na kojima je Hrvatska izabrala predsjednicu, iznjedrili ohrabrujuće rezultate. 

Ohrabrujuća je, kaže, bila i zastupljenost žena na kandidacijskim listama za parlamentarne izbore, premda načelo ravnopravnosti nije poštovano na dijelu lista (na 32 od ukupno 166 lista bilo je manje od 40 posto žena), žene su na listama naposljetku bile zastupljene s udjelom od 42 posto, najvećim na dosadašnjim parlamentarnim izborima

„Međutim, unatoč tome, ovi parlamentarni izbori pokazali su da je hrvatski politički sustav u cjelini još uvijek na razini 90-ih godina prošlog stoljeća po pitanju participacije žena u politici, osobito kada je riječ o značajnijim ulogama u stranačkim strukturama“, naglasila je Ljubičić.

Pravobraniteljica kaže da ni preferencijski način glasovanja na izborima nije ništa promijenio „jer je dojam da žene općenito nisu dovoljno uključene u stranačke aktivnosti, a posebno treba naglasiti da nisu bile dovoljno aktivne u predizbornoj kampanji u predstavljanju programa“. 

I podatak o 18,7 posto nositeljica lista pokazuje kako žene ne sudjeluju u dovoljnoj mjeri u vrhu hijerarhije stranaka te nemaju dovoljan utjecaj na središnje aktivnosti i glavne odluke svojih stranaka, naglašava Ljubičić. 

Pravobraniteljica najavljuje kako će pratiti pokreće li Državno odvjetništvo prekršajne postupke protiv stranaka koje na listama nisu poštovale kvotu od najmanje 40 posto žena

Državno izborno povjerenstvo (DIP) obavijestilo je da je od 166 kandidacijskih lista na njih 33 bilo manje od 40 posto žena, među njima je 11 lista HDZ-ove Domoljubne koalicije te pet lista SDP-ove koalicije Hrvatska raste. Kako je za svaku listu predviđena kazna od po 50 tisuća kuna, spomenute koalicije mogle bi biti kažnjene sa po 550 odnosno 250 tisuća kuna. 

Zbog manjka žena, kazne prijete i HDSSB-u, koaliciji Uspješna Hrvatska Ive Josipovića, strankama Socijalistička radnička partija Hrvatske, Autohtonoj Hrvatskoj stranki prava, koaliciji Hrvatske kršćanske demokratske unije, Hrvatske demokratske stranke i demokrata.

Pravobraniteljica će o tome obavještavati Hrvatski sabor i javnost, kaže Ljubičić te precizira kako je pokretanje prekršajnog postupka u nadležnosti DORH-a, na temelju obavijesti DIP-a. Obvezu uravnotežene zastupljenosti podzastupljenog spola na izbornim listama procjenjuje prvenstveno prekršajni sud, koji odlučuje o konačnoj visini sankcije, rekla je Ljubičić.

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, funkcija pravobranitelja za ravnopravnost spolova jako i neodoljivo podsjeća na nekadašnju funkciju javnog pravobranitelja samoupravljanja (na kojoj je, da se podsjetimo, goleme i zapanjujuće rezultate postizao i donedavni saborski čelnik Leko Jole). Tja, kaj se more. U ... prikaži još! naravi svih ideologija jest to da izmišljaju tobožnja prava, koja potom obvezatno treba "pravobraniti" od pokvarenjaka koji bezdušno i bezočno nasrću na njih. Je li cijenjena gospođa pravobraniteljica Ljubičić VIšnjica svjesna toga koliko je njezin posao napadno sličan mlaćenju prazne slame, upravo kao i nekadašnji posao gospo'na Leko Joleta? Bilo kako bilo, naočale joj pristaju ajnc a. Izgleda jako učeno i kvalificirano za sadašnji posao.

 • navijeke:

  Premudra dama želi da je liječi liječnik koji nema pojma o poslu, ali je zaposlen po "ključu"? Ostala zanimanja da i ne spominjem. Kad bi se osobe koje žive u oblacima i ni Q... ne znaju o stvarnim problemima žena ... prikaži još! spustile na zemlju i pogledale kako izgleda stvarni život, možda bi se i nešto smisleno učinilo na zaštiti ženskih prava. Mlaćenje prazne slame samo zbog toga što se želi vidjeti svoje lice na fotografiji uz članak vraća žene u devedesete godine, ali devetnaestog stoljeća. Smatra li ona da su žene manje vrijedna bića koja se ne znaju, ne mogu i ne usuđuju izboriti za ono što žele i zbog toga im to MORAMO (tako "jadnim i nesposobnim stvorenjcima") osigurati kvote, htjele one to ili ne? TO je razmišljanje osobe koja do vlastitog posla nije došla stručnošću i izvrsnošću, bivajući najbolja od najboljih.

 • dalibor.hren:

  O čemu ova priča, u svim školama radi barem 80% učiteljica - žena, a u rudniku niti jedna!? Stvarno gdje je tu ravnopravnost?