Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Patrik Macek

Prava se fotka krije u djeliću sekunde, gesti, grimasi...

Macek
Boris Ščitar/VLM/PIxsell
05.05.2012.
u 12:00

Profesionalni je fotoreporter već dvadesetak godina, a ove je godine drugi put osvojio nagradu HND-a Nikša Antonini

Tajnu dobre, bolje i najbolje fotografije od Patrika Maceka nećete naučiti. Ne zato što je on ne želi podijeliti, nego zato što čarobna formula njezina nastanka ne postoji.

– Sve je – kaže Macek – u osjećaju za trenutak, u atmosferi i priči koja se prati. Fotoreporter je puno više od fotografa, kroničar događaja koji će ‘napucavati’ količinu slika pa iz nje izdvojiti jednu.

– Prava se fotografija krije u djeliću sekunde, gesti, grimasi koja se neće ponoviti i ako je uhvati, tada može reći ‘imam je’. Tako je nastala i fotografija ‘HDZ na koljenima’ za koju sam ove godine, drugi put, dobio nagradu HND-a Nikša Antonini. Fotografija je nastala za jedne tiskovne konferencije koja se mogla snimiti onako – protokolarno. No već i prije početka osjetila se napetost i svi su novinari, snimatelji i fotoreporteri znali da će to biti puno više od presice – objašnjava Macek trenutak nastanka nagrađene fotografije koja je idućeg dana osvanula na sva tri tiskana Styrijina izdanja; Večernjem listu, 24 sata i Poslovnom dnevniku te preplavila internetske portale.

– Čekanje, promatranje i strpljenje, ali tek onda kada ste sigurni da imate dovoljno ‘robe’ daje priliku da neopterećeno snimite fotografiju koja govori tisuću riječi. Tako je bilo i s fotografijom psa bigla za koju sam 2005. godine dobio prvog Nikšu Antoninija. Fotografija je snimljena u sklopu priče o nedopuštenim istraživanjima nad psima, a pogled tog jadnog bigla iz kaveza govorio je sve. Patrik Macek profesionalni je fotoreporter već dvadesetak godina. Radio je u Hini, Slobodnoj Dalmaciji, od 1994. godine u Večernjem listu, a danas u Styrijinoj fotoagenciji Pixsell. Najdraža mu je life fotografija, ljudi i atmosfera ceste, no profesionalno je specijaliziran za političku fotografiju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije