Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontra i Iskorak:

'Prava istospolnih obitelji regulirati ravnopravno kroz Obiteljski zakon'

parada
Ivana Ivanović/Pixsell
07.11.2012.
u 17:10

Tražimo od Vlade da preuzme odgovornost i osigura zaštitu obiteljskog života za sve svoje građane ravnopravno i bez segregacije, bez obzira na spolnu orijentaciju, naglašavaju iz Iskoraka i Kontre

Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta usvojio je rezoluciju o temeljnim pravima u Europskoj uniji.

Rezolucija osuđuje kršenja temeljnih prava migranata, LGBT osoba, žena i nacionalnih manjina te potiče države članice i Europsku komisiju da čine više kako bi se osiguralo potpuno poštovanje temeljnih prava u Europi.

Rezolucija je usvojena sa 32 glasa za, 24 protiv te s jednim suzdržanim glasom.

Zemlje članice Europske unije pozvane su da postave određene ciljeve zapošljavanja i strategije za ukidanje razlika između plaća i mirovina za žene i muškarce. Ovi ciljevi imaju za cilj ukidanje razlika između muškaraca i žena na radnom mjestu jer mnogo više žena radi u skraćenom radnom vremenu, imaju niske plaće i nesigurna radna mjesta, stoji u rezoluciji.

Zastupnici Europskog parlamenta, članovi Odbora za građanske slobode, objasnili su da Europska komisija i Vijeće Europe trebaju snažnije intervenirati protiv homofobije, nasilja i diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, dodavši da će se prava LGBT osoba, odnosno istospolnih obitelji vjerojatnije poštovati ako imaju pristup pravnim institucijama, kao što su izvanbračna zajednica, registrirano partnerstvo i brak.

– Tražimo zakonsku zaštitu za naše obitelji kroz Obiteljski zakon i jednakost u pravima koja su dostupna heteroseksualnim obiteljima kroz institucije braka i izvanbračne zajednice – priopćuju Lezbijska grupa Kontra i Iskorak – centar za prava seksualnih i rodnih manjina, te dodaju:

– Ministarstvo uprave osnovalo je radnu skupinu za izradu novog Zakona koji bi regulirao prava istospolnih parova. Budući da se ovom temom ne bavi Ministarstvo koje je nadležno za zaštitu obitelji te da se stvara novi zakon i nove institucije pored već postojećih (braka i izvanbračne zajednice), smatramo da je riječ o segregaciji koja na kraju može rezultirati i manjim opsegom prava za istospolne obitelji.

Iz Kontre i Iskoraka zatražili su da vodstvo u radnoj skupini preuzme nadležno Ministarstvo socijalne politike i mladih.

– Tražimo da se prava istospolnih obitelji reguliraju ravnopravno kroz Obiteljski zakon. Tražimo od Vlade da preuzme odgovornost i osigura zaštitu obiteljskog života za sve svoje građane ravnopravno i bez segregacije, bez obzira na spolnu orijentaciju – zaključuju iz Kontre i Iskoraka.

>>Iskorak i Kontra traže ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona

Ključne riječi

Komentara 11

BA
Bart812
17:39 07.11.2012.

Ne može, jer to nije obitelj što vi nama podvaljujete.

TM
tom milles
17:56 07.11.2012.

Nije u članku navedeno dal će se ista prava odnositi i na one dečece koji završe obrazovanje u SJEMENIŠTU te nakon toga krenu u samostalan život u smislu celibata kojim su se odrekli žena no ne i istospolnih zajednica npr.r. poput fratara...?

DU
Deleted user
17:31 07.11.2012.

Moj glas nikad necete dobit-nikad!Vidite da je bilo 24 protiv a ja sam 25. Predlazem da prosvjedujete u Moskvi.Tamo ce vam Rusi dati sve slobode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije