Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Prava istina o EU: Branitelji će imati manje mirovine

prosvjed, branitelji (1)
Goran Stanzl/Pixsell
19.09.2011.
u 23:20

Braniteljske udruge nemaju pojma koji će biti model smanjivala mirovina.

Da bi postala članica Europske unije, Hrvatska se obvezala nastaviti usklađivanje povlaštenih s općim mirovinama. Ta informacija uznemirila je oko 180 tisuća građana koji spadaju u neku od kategorija povlaštenih umirovljenika, posebice onu najbrojniju – branitelje, kojih je 70 tisuća. Međutim, ni u Ministarstvu gospodarstva ni u braniteljskim udrugama nemaju pojma na koji će se način braniteljske mirovine, ali i ostale povlaštene mirovine, usklađivati s općima.

Smanjiti deficit

Sigurno je da Europska unija ne brani povlaštene mirovine jer je socijalna politika u nadležnosti svake države.

– Međutim, uvjet nam je smanjenje deficita, a to se može jedino smanjenjem mirovina za koje najviše dajemo – kaže ekonomist Ljubo Jurčić, koji je bio jedan od članova Nacionalnog odbora za praćenje pregovora. Da je smanjenje povlaštenih mirovina u budućnosti realnost, vjeruju i drugi stručnjaci.

>> Korisnici povlaštenih mirovina u Hrvatskoj

Svi redom ističu da je sadašnje stanje neodrživo te naglašavaju da će se povlaštene mirovine morati usklađivati i približavati nekoj prosječnoj. I to vrlo brzo, za samo dvije, maksimalno tri godine.

Đuro Dečak, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga, kaže kako branitelji ne znaju što je Vlada ispregovarala s EU, što drži nekorektnim.

No znaju da će se ulaskom u EU morati izjednačiti sve kategorije invalida, od invalida rada do ratnih i onih po rođenju, a razlike u isplatama ovisit će samo o stupnju invalidnosti. Sada su, primjerice, velike razlike u primanjima između ratnih i civilnih invalida.

– Pretpostavljam da će se braniteljske mirovine smanjivati, ali morat će postojati neki rok prilagodbe. Krajnje je vrijeme da nas se o tome obavijesti. Osim ako nas prije ulaska u Europsku uniju ne žele prevesti žedne preko vode – zaključio je Dečak.

>>Objavljujemo završne dokumente u pregovorima Hrvatske i EU

Ukidanje povlaštenih mirovina političarima mjera je koju je Kukuriku koalicija već najavila u slučaju pobjede na izborima, no od toga i nema neke novčane koristi.

Istina je da je njihova prosječna mirovina najveća, oko 9000 kuna, ali takvih je korisnika povlaštenih mirovina najmanje, petstotinjak. Međutim, oporba je očito to predizborno obećanje objavila s figom u džepu jer već razmišlja kako “običnu” mirovinu političarima opet povećati.

– Prvo ćemo im ukinuti povlaštene mirovine, a onda se može odrediti dodatak koji bi primali uz tu opću mirovinu. Ali korak po korak – kaže Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Princip dodataka dobar je i za Lj. Jurčića.

Branitelji i borci NOR-a

– Trebalo bi i braniteljima na taj način riješiti mirovine. Da imaju opću, a da im se na nju iz proračuna daje veteranski dodatak. Isto se može napraviti i za političare – kaže Jurčić.

Nakon branitelja, najviše povlaštenih mirovina u rukama je pripadnika Narodno-oslobodilačke borbe. Njih više od 35.500 prima oko 2700 kuna.

– Ne možemo smatrati mirovine pripadnika NOB-a povlaštenima nakon što su im smanjene tri puta u kratkom vremenu. Osim toga, ti ljudi nisu išli u mirovinu nakon deset godina staža nego su odradili puni staž – upozorio je Silvano Hrelja.

Komentara 244

Avatar jocker-3
jocker-3
09:23 20.09.2011.

Hrvatska bi trebala uskladiti mirovine sa EU,onda bi najmanja mirovina bila 870 eura,tako je barem u Austriji,a isto tolika je i socijalna pomoć....

TC
tigarr-cro
10:55 20.09.2011.

kiwi2 j jednostavno da bi \"veliki\", u cijelosti, imali...monopol nad....\"malima\" ili, jednostavnije, da, u potpunosti budemo....\"kolonisti\" u vlastitoj zemlji !!

TC
tigarr-cro
08:15 20.09.2011.

tvrdi ama, razumijem te !!...ali, ako , kako kažeš, ne vrijedi pšrijavljivati nadležnima, uvijek imaš medije kji će, rado, objaviti IMENA i PREZIMENA a, da tebe zaštite !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije