Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
baština

'Pranje' zidova otkrilo prekrasne ornamente i slike na zidovima

crkva
Foto: Michael Palijan
29.11.2014.
u 16:54

Stručnjaci navode da se zbog raskošnih oslika grubišnopoljska crkva izdvaja kao jedna od rijetkih u Hrvatskoj

Radovima u kapeli Gospe Lurdske počela je obnova unutrašnjosti crkve sv. Josipa u Grubišnom Polju. No, nakon prvih poteza vjernici zajedno s časnim sestrama i župnikom ostali su nemalo iznenađeni vidjevši u kakvom su zapravo stanju zidovi njihovog duhovnog doma. Naime, 'pranje' zidova otkrilo je oslike, a među njima i zidne slike koje su do sada bile potpuno neprepoznatljive.

U crkvi smo zatekli Karla Vučkovića i Mislav Flecka, diplomirane restauratore i konzervatore, koje je za te osjetljive radove angažirala tvrtka DOK Art. Kažu da je cilj otkriti početni oslik unutrašnjosti izrađen prilikom posljednje temeljite obnove početkom 20. stoljeća, kako bi se sve vratilo u početno stanje. Naime, tijekom desetljeća izrazito lijepo oslikane zidove prekrili su slojevi prljavštine, prašine, dima svijeća.

- Namjera je da izađe na vidjelo sva raskoš crkve, po kojoj se ona izdvaja kao jedna od rijetkih u Hrvatskoj- kazao je K. Vučković. M. Fleck je potvrdio da je riječ o vrlo osjetljivom i temeljitom poslu.- Probama smo došli smo do najboljeg sredstva koje ni najmanje ne oštećuje originalni slikani sloj. Njime smo tretirali površinu da ostane patina, kako slika ne bi izgledala kao novo naslikana, već da se osjeti starinski štih -pojasnio je Fleck. Dao je i odgovor na pitanje zašto su neki dijelovi crkvenog oslika u puno gorem stanju od ostalih.- Ornamenti na većini crkvene unutrašnjosti su rađeni vrstom pigmenata, a uljanim oslikom i zato su jače oštećeni -navodi Fleck. Najtamniji dijelovi, pak, su uljani oslik jer ulje više potamni s vremenom, ali je i postojanije i bolje sačuvano. Grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić kazao je da će dio radova biti obavljen tijekom ove, a ostatak u prvoj polovici sljedeće godine. Time će kapela Gospe Lurdske dobiti sasvim novi sjaj, a nakon njezina uređenja preostaje milijun kuna vrijedan faceliftinig cijelog interijera crkve, koji će strogo kontrolirati Konzervatorski odjel u Bjelovaru.

>> 'A je to': Zbog štednje na limu pravoslavna crkva puna mrlja

Komentara 3

MI
Milutin
21:10 29.11.2014.

ikone? zanimljivo.

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
05:09 30.11.2014.

Kakva bi bila reakcija da su otkrili titovu sliku? Sigurno ta mala crkvica bila bi premalena, kad bi navalili kukurikovci, josipovci, mesici milanovici, pusici . oh zaboravijo sam Pupovca Stanimirovica, Seselja, Nikolica I druge titove nostalgicare.

Avatar dras32
dras32
19:06 29.11.2014.

I jos da nisu unistili kapelu gospe lurdske sa izgradnjom spilje koja zauzima 3/4 iste te kapele i koja vise ni ne lici na kapelu jer je gospin kip visine cca 2metra,cijela špilja cca 3,5m a kapela iza svega toga se ni ne vidi.Bas me zanima jesu pitali konzervatorski zavod smiju li to uopce gradit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije