Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Praljak je skrivao otrov među lijekovima u haaškoj ćeliji'

Zasad je jedino mjesto u Hrvatskoj službeno obilježeno za prosipanje pepela ‘Sunčana poljana’ na zagrebačkom krematoriju
02. prosinca 2017. u 08:17 56 komentara 24827 prikaza
Slobodan Praljak
Foto: Goran Stanzl

Istragu s ciljem utvrđivanja okolnosti samoubojstva hrvatskog generala Slobodana Praljka tijekom suđenja, nizozemski su istražitelji pokrenuli istog dana. Nastoje razabrati kako je došlo do sigurnosnog propusta zbog kojeg je Praljak došao u situaciju da sam sebi oduzme život usred haaške sudnice.

praljak RAZLOG SMRTI Obdukcija tijela Slobodana Praljka pokazala da je popio kalijev cijanid

Vincent Veenman, glasnogovornik nizozemskog tužiteljstva koje provodi istragu o Praljkovoj smrti, potvrdio je da preliminarna istraživanja pokazuju da je uzrok Praljkove smrti “ispijanje smrtonosne tekućine”. Istražitelji će se fokusirati na potpomognuto samoubojstvo i pritom pokušati utvrditi kako se smrtonosna tekućina koju je popio Praljak uopće mogla naći u haaškoj sudnici. Također, zanima ih i tko je Praljku dostavio tekućinu te kako ju je uspio prokrijumčariti u sudnicu.

Neovisna haaška istraga

Pored službene istrage koju pokreću nizozemski istražitelji, Haaški sud otvorit će i svoju, neovisnu, izvijestio je glasnogovornik suda Nenad Golčevski. Pritom je demantirao medijske kalkulacije da je Praljak preminuo u sudnici.

– Tribunal je o smrti obaviješten u 14.25 tog dana, već daleko iza vremena kad je Praljak prebačen u haašku bolnicu – tvrdi glasnogovornik Golčevski. Istodobno s otvaranjem istrage jučer je u Haagu otpočela i obdukcija Praljkova tijela. Na zahtjev suda prisutna su bila i dva hrvatska stručnjaka, no njihova imena nisu objavljena. Haaški sud sinoć je objavio kako je u krvi Slobodana Praljka pronađen kalijev cijanid koji je uzrokovao zastoj srca što je i bio uzrok njegove smrti. No, pred istražiteljima je težak zadatak utvrđivanja načina na koji je otrov uspješno skrivan od stražara, a iz izvora bliskih generalu otkrivamo mogući scenarij.

– General Praljak imao je zdravstvenih problema, čemu je zasigurno pridonio i stres kojemu je bio izložen proteklih godina. Zato je uza sebe, u ćeliji, već dulje vrijeme imao nekoliko bočica s lijekovima među koje je mogao sakriti i otrov. Kada ga je, kako i od koga dobio tek treba utvrditi, ali zasad je jasno da stražari nisu provjeravali sadržaj bočica jer se bližio kraj rada Tribunala, pa su kontrole bile ležernije – kaže Praljkov blizak prijatelj.

Ispraćaj u krugu obitelji

Inače, kao što je jučer donio Večernji list, tijelo generala Praljka bit će, nakon završetka obdukcije, transferirano u Zagreb gdje će se, prema želji pokojnika, održati privatna i zatvorena ceremonija koja će prethoditi kremiranju. Potom će, kako je naveo u svome oproštajnom pismu, pepeo prosuti Mirogojem. Kako doznajemo, za to nema zakonskih zapreka jer nijedan zakon ili pravilnik ne brani da članovi obitelji slobodno raspolažu urnom s ostacima umrlog. Prosipanje pepela pokojnika u moru, rijeci, šumi, planini ili livadi nije nelegalno. Zasad je jedino mjesto u Hrvatskoj službeno obilježeno za prosipanje pepela ‘Sunčana poljana’ upravo na zagrebačkom krematoriju, o čemu je Praljak očito bio dobro informiran.

POGLEDAJTE VIDEO: Kronologija drame u Haagu: Praljak popio otrov

Slobodan Praljak Smatrali su ga genijalcem Nepoznati Slobodan Praljak - Obiteljsku kuću dao je mladoj obitelji bez stana Anica Jurić Ubili joj pola obitelji 'Na grobovima muža i trojice sinova čekala sam presudu' Kolinda Grabar Kitarović Pantovčak u akciji Predsjednica će Haaški sud kritizirati u Vijeću sigurnosti
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Deleted user:

    Hvala mu šta je branio Hrvatske enklave od ISILa tj muđahedina sa jedne stane te UN i Srba sa druge strane !

  • ToVuS:

    Bio i ostat će velik za sve koji poštuju ovu zemlju.Da nije bilo prijenosa uživo tko zna šta bi izmislili.

  • lipotan:

    sta mislite za da se odnese na stari most i lipo prosut u neretvu da balije 3.14zde.